Ultima actualizare: azi, 18:04

Locale

Radu Roca cere mai multă poliție în apropierea școlilor, după cazul minorei găsite pe stradă, desculță și beată

Prefectul Radu Roca a reacționat ferm după cazul elevei, în vârstă de 15 ani, găsită beată și desculță pe stradă în municipiul Satu Mare. Acesta cere mai multă poliție în apropierea unităților de învățământ, iar în acest caz, prefectul cere ca vinovații să fie depistați și sancționați.

Radu Roca a precizat, pentru PortalSM, că astfel de lucruri se bagă sub preș, și că nu își mai dorește asta.

„Am cerut doamnei inspector general să verifice dacă este respectată siguranța copiilor în acea unitate, respectiv în toate unitățile școlare, iar cei vinovați să fie sancționați. La fel și la DGASPC, pentru că indiferent cum punem problema, astfel de cazuri nu trebuie să mai apară pentru că, după cum bine știți, eu, în luna septembrie, la începerea anului școlar, am adus la aceași masă toate instituțiile abilitate în acest domeniu, în care am concluzionat procedura 119. Spre suprinderea mea neplăcută, aceste lucruri se bagă sub preș, și nu mai doresc acest lucru, indiferent despre ce este vorba. Am luat legătura, în această dimineață, cu domnul chestor Sorin Stan și am zis să intensifice controalele în zona unităților școlare pentru a vedea ce se întâmplă, să colaboreze cu Inspectoratul Școlar și cu DGASPC mai ales în acest caz, să vedem cine este vinovat”, a declarat prefectul județului Satu Mare pentru PortalSM.

Radu Roca a mai precizat faptul că încurajează cetățenii să sune la numărul unic 119 în momentul în care văd astfel de cazuri. Apelul este confidențial și se realizează sub anonimat.

Reamintim faptul că o adolescentă, în vârstă de 15 ani, a fost găsită marți, 12 decembrie, sub influența alcoolului, desculță pe stradă, la ora 11.00,  în municipiul Satu Mare. Fata este elevă a Liceului Sportiv din municipiu și se află în grija celor de la Centrul de asistență și intervenție a victimelor traficului de persoane, abuzului, neglijării și exploatării ,,Andrei”, după ce a fugit de acasă. 

Viața adolescentei este o dramă! Fata a fugit de acasă deoarece mama ei trăiește cu un bărbat care consumă alcool, potrivit informațiilor PortalSM. În momentul în care a fugit de acasă, în urmă cu trei săptămâni, aceasta a fost găsită de polițiști pe stradă și dusă la Centrul de asistență și intervenție a victimelor traficului de persoane, abuzului, neglijării și exploatării ,,Andrei” din cadrul DGASPC Satu Mare. Ulterior, cei de la centru au început să lucreze cu tânăra, însă timpul a fost prea scurt pentru ca aceasta să își revină din marile traume trăite acasă.

Astfel, marți, în timp ce se afla la școală, adolescenta a fugit, a consumat alcool, fiind găsită de polițiști pe stradă. Aceștia i-au făcut un test pentru a afla dacă se află sub influența drogurilor, însă aceasta a ieșit negativă, potrivit informațiilor PortalSM. Cu toate acestea, fata consumase alcool. După ce i s-a făcu testul, adolescenta a fost trimisă la Cluj pentru un consult specializat de psihiatrie, acolo unde se află și în acest moment. Reprezentanții DGASPC Satu Mare au luat legătura cu mama fetei, au informat-o despre cele întâmplate, însă aceasta nici nu vrea să audă de propria ei fiică.

A sărit pe geamul de la biblioteca școlii

Potrivit informațiilor PortalSM, adolescenta a sărit pe geamul de la bibliotecă, după care a fugit de la școală. Incidentul s-a petrecut la ora 9.00 dimineața, după care a fost anunțată Poliția, iar în jurul orei 11.00, minora a fost găsită de polițiști desculță, pe stradă, sub influența alcoolului.

Minora a stat pe hol și a urmărit momentul în care în bibliotecă nu se afla nimeni, după care a sărit pe geam.

„Fata a venit la școală până la ora 9.00, și a sărit pe geamul de la bibliotecă, și a fugit de la școală. A fost anunțat responsabilul de caz, a fost anunțată Poliția, a fost anunțat DGASPC”, a declarat Anișoara Boitor, inspectorul școlar general din județul Satu Mare, pentru PortalSM.

Ce spune directoarea Liceului Sportiv

Minora nu este la prima abatere de acest gen, ea a încercat să mai fugă de la școală, iar reprezentanții Liceului cu Program Sportiv au anunțat DGASPC în acest sens, potrivit informațiilor PortalSM.

„Este o situație pe care noi am și semnalat-o responsabilului de caz, care a menționat că știa că a ieșit de la noi de la școală. […] Săptămâna trecută, nu a venit la școală, săptămâna aceasta, luni, nu a venit la școală. A venit doar marți, a stat o singură oră, după care a ieșit din școală. Nu pot să dau vina nici pe pază, fiindcă monitorizăm tot timpul. Nu a ieșit pe ușă, a ieșit pe geam, când ni s-a comunicat acest lucru, noi am și sunat-o pe responsabilul de caz”.

Totodată, în data de 27 noiembrie adolescenta a mai avut o criză în timpul orelor, atunci când a amenințat că se aruncă de pe pervazul de la etajul I. În data de 28 noiembrie, reprezentanții școlii au trimis o adresă la DGASPC în care s-a cerut sprijinul pentru managementul cazului.

„Nu am primit niciun răspuns. Nu pot să spun dacă au făcut ceva sau nu. Noi nu am primit nimic. Poate cu cei de la centru au lucrat” a precizat directoarea Liceului Sportiv, Ligia Banciu, pentru PortalSM.

Directoarea școlii a menționat faptul că atunci când a avut ore în clasa elevei respective, fata s-a prezentat la școală fără caiete și cărți, fiind anunțată responsabila de caz, care i-a spus că în următoarea zi fata se va prezenta pregătită la școală, însă acest lucru nu s-a întâmplat.


Citește și:

6 comentarii

 1. vadimT Răspunde

  DA! O masina de politie locala cu motorul pornit, cu 2 sau 3 politisti grasi, in fata scolilor. Unu doarme altul vegheaza , sau se uita pe FB.

 2. Varu Răspunde

  Adevărat Vadim!Nu avem alții, sunt inutili,dar au pretenții,muncesc draperii,Roca n-are ce face, mai linge și el oaselor rămase de la înaintașii lui.

 3. apollo Răspunde

  @vadim…idolul tau era nebun,dar era si o personalitate totusi…Tu esti doar unul din catelusii adoptati de pe strada de tribun,latri cand nu dormi,iar cand dormi visezi prostii si te apuci sa scrii! Nu faci indigestie de la cat cacao mananci?

 4. pavel Răspunde

  @varu stiu ca n ai masina,dar poate iti iei o trotineta SH
  Poliția Locală va putea aplica amenzi utilizatorilor de trotinete electice care nu respectă regulile de circulație. În acest sens, președintele Klaus Iohannis a promulgat un act normativ ce modifică art.7 alin. (1) lit. j) din Legea nr.155/2010. Drept urmare, Poliția locală va primi atribuţii de constatare şi aplicare a sancţiunilor contravenţionale pentru conducătorii de trotinete electrice.

 5. Varu Răspunde

  Atât pot băieții,dar mai întâi ar trebui să învețe să întocmească un proces verbal corect,nu știu să scrie.

 6. Sile Răspunde

  Domnu prefect! VERIFICATI ACTIVITATEA POLITIEI LOCALE! CE FAC? TRAFICUL E PROBLEMA LOR? AR TREBUI SA VERIFICE CONSTRUCTIILE NEAUTORIZATE, LINISTEA ,..DA EI CE FAC? ANGAJATI OAMENI COMPETENTI , ASTIA CE STIU FACE? PLIMBARI?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.