Ultima actualizare: azi, 12:25

Naţionale

HARTĂ | A fost declarată epidemie de rujeolă în România!

Ministerul Sănătății a declarat, marți, epidemie de rujeolă la nivel național, având în vedere creșterea numărului de îmbolnăviri, mai ales printre copii. În prezent, cele mai afectate județe sunt Brașov, București, Giurgiu, Ilfov și Dâmbovița, iar județul Satu Mare se numără, deocamdată, printre județele cu un număr scăzut de cazuri, conform datelor publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Ministerul Sănătății a comunicat marți, 5 decembrie, că în acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.

Conform datelor publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), de la începutul acestui an și până la finalul lunii trecute, în România au fost confirmate cu rujeolă 1.855 de cazuri, în 30 de județe.  De-a lungul anului, cele mai multe îmbolnăviri au fost înregistrate în Mureș (628), Brașov (339), București (213), Cluj (194) și Giurgiu (147).

Cele mai afectate județe sunt indicate cu roșu. Sursa: Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile

“Au fost cazuri sporadice de rujeolă de la începutul anului, acum vorbim de o transmitere susținută în 29 de județe. Sunt circa 2000 de cazuri la nivel național. Rujeola, pojarul ca să înțeleagă toată lumea, e o boală previzibilă prin vaccinare. Noi am elaborat de curând și am aprobat strategia de vaccinare până în 2030. Scopul e să inverseze acest trend descrescător al acoperirii vaccinale care se întregistrează de mai mult de 10 ani, asta duce la acumularea în timp a unei mase receptive, respectiv copii și apare epidemia. Această declarare a epidemiei nu înseamnă nimic altceva decât o schimbare pe termen limitat a politicii de vaccinare, în sensul că copiii cu vârstă între 9 și 11 luni primesc o prima doză de vaccin, e un soi de vaccin suplimentar, care se face un pic mai devreme, încât ei să nu fie victime ale îmbolnăvirii, îmbolnăvire care poate duce la complicații sau chiar să ducă la deces”, a declarat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.