Ultima actualizare: azi, 17:08

Locale

Porci cu trichineloză depistați în două localități din județul Satu Mare

Au fost descoperite cazuri de trichineloză la porci în două localități din județul Satu Mare. Anunțul a fost făcut de inspectorii DSVSA. Este vorba despre două cazuri care au fost depistate în localitățile Românești și Ghenci.

„În urma examenelor Trichineloscopice efectuate pe probe de pilieri diafragmatici, aduse spre examinare de proprietarii de animale, au fost diagnosticate 2 cazuri pozitive de Trichineloză  la 2 suine din localitățile Românești și Ghenci”, transmite DSVSA. 

Trichineloza

Trichineloza este o boala parazitară, contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conține larvele infestante a unui nematod vivipar din genul Trichinella spiralis sau cu specii inrudite de Trichinella.

Simptomele trichinelozei

Simptomele includ initial iritare gastro-intestinala, urmata de edem periorbital, durere musculara, febra si eozinofilie.

Multe infestatii sunt asimptomatice sau usoare. In prima saptamana pot aparea greata, crampele abdominale si diareea. La 1-2 saptamani dupa infectie apar semnele si simptomele sistemice: edemul facial sau periorbital, mialgia, febra persistenta, cefaleea, hemoragiile si petesiile subconjuctivale. Durerea oculara si fotofobia  preced adesea mialgia.

Simptomele invaziei muscularea pot mima polimiozita. Muschii respiratori, masticatori si ai deglutitiei pot fi durerosi. Dispneea severa poate surveni in infestariile severe. Febra este, in general, remitenta, pana la 39 grade C sau mai mult, ramanand ridicata timp de mai multe zile, apoi scazand gradat. Eozinofilia incepe, de obicei, atunci cand larvele noi invadeaza tesuturile, atinge maximul la 2-4 saptamani de la infectie si scade gradat pe masura ce larvele se inchisteaza.

In infestatiile severe, inflamatia poate determina complicatii cardiace (miocardita, insuficienta cardiaca, aritmii), neurologice (encefalita, meningita, tulburari vizuale sau auditive, convulsii) sau pulmonare (pneumonita, pleurezie). Decesul poate surveni din cauza miocarditei sau encefalitei.

Semnele si simptomele se intensifica gradat, iar majoritatea dispar prin a 3-a luna, cand larvele au devenit inchistate in celulele musculare si au fost eliminate de alte organe si tesuturi. Durerile musculare vagi si oboseala pot persista luni. Infestatiile recurente cu T. nativa pot provoca diaree cronica.

 

2 comentarii

  1. ... Răspunde

    Prostii, iar vor să ne bage pe gât carne de porc din comerț injectată cu vaccin și antibiotic la greu!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.