Ultima actualizare: azi, 13:59

Locale

Sărbătorile de iarnă: O perioadă ascunsă de luptă cu depresia

În timp ce luminile de sărbătoare împodobesc străzile orașului, un aspect mai puțin strălucitor al sezonului captează atenția specialiștilor: o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri de depresie și anxietate, în această perioadă.

Aproximativ 5% din populația României suferă de depresie, iar sărbătorile par să exacerbeze această condiție, iar un studiu recent arată că 64% dintre persoanele cu o boală mintală au stări agravate în perioada apropiată sărbătorilor de iarnă.

Clinicile de sănătate mintală, precum Clinica Medicală MentaLife, raportează o creștere de 25-30% a cererilor de ajutor psihologic în perioada sărbătorilor.

Dr. Cătălin Cismaș, unul dintre cei mai apreciați medici psihiatri din Satu Mare, explică: „Sărbătorile aduc adesea presiuni financiare, așteptări familiale nerealiste și pot reînnoi amintiri dureroase, toate acestea contribuind la sentimente de tristețe, singurătate și anxietate.”

Simptomele depresiei sărbătorilor includ modificări ale apetitului și ale modelului de somn, dispoziție depresivă sau iritabilitate, dificultăți de concentrare, sentimente de inutilitate sau vinovăție și oboseală crescută.

Desigur, depresia sărbătorilor nu este un diagnostic oficial, dar experții subliniază importanța recunoașterii și tratării acestei stări. Tratamentele includ terapie cognitiv-comportamentală, schimbări în stilul de viață și sprijin social.

„Este crucial să recunoaștem că sărbătorile nu sunt o perioadă veselă pentru toată lumea și să oferim sprijin celor care se confruntă cu dificultăți emoționale”, adaugă dr. Cătălin Cismas.

Pe măsură ce sezonul sărbătorilor continuă, este important să fim conștienți de impactul său asupra sănătății mintale și să oferim un sprijin adecvat celor din jurul nostru.

Contact:

Dacă aveți nevoie de sprijin dumneavoastră sau o persoană apropiată, în această perioadă, și nu numai, puteți apela la specialiștii Clinicii MentaLife din municipiul Satu Mare.

Clinica este situată pe strada Ioan Slavici, nr. 16 A.

Pentru informații sau programări, puteți suna la numărul de telefon:0745 402 109.