Ultima actualizare: azi, 17:23

Locale

Avalanșă de scumpiri în 2024. Pentru ce vom plăti mai mult în noul an

Noul an a venit cu o avalanșă de scumpiri în magazine, benzinării și nu numai, informează știrileprotv.ro. Cresc prețurile pentru țigări, alcool, alimente bio, dulciuri și sucuri, dar și pentru cei care merg la sala de sport.

De la 1 ianuarie, accizele și taxa pe valoare adăugată pentru o parte dintre produse s-au majorat. Și achizițiile de case devin mai scumpe. Pentru firme, anul se anunță complicat. La cele mici, impozitele se pot tripla, iar cele mari vor da și ele mai mult la stat.

Primele minute ale noului an au adus și prețuri noi la pompă. Carburanții s-au scumpit ca urmare a majorării accizelor. Pentru un litru de benzină plătim acum cu 29 de bani mai mult, iar la motorină – cu 26 de bani. Practic, pentru un plin achităm undeva la 13-14 lei în plus.

Accizele au crescut și pentru tutun și alcool cu până la 10%, ceea ce înseamnă o scumpire la raft de până la un leu pe pachet.

La produsele bio și tradiționale, TVA s-a mărit de la 5% la 9%. De exemplu, o sticlă de kefir bio costă cu 30 de bani mai mult. Dăm mai mulți bani și dacă vrem să ne îndulcim. O cutie de bomboane vine la raft cu 2 lei mai scumpă, la fel și o sticlă de suc.

Ministrul Finanțelor promite că nu vor fi și alte majorări de taxe și impozite. Marcel Boloș spune că în 2024 va fi „pace fiscală”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.