Ultima actualizare: ieri, 20:55

Locale

Emax sau Zirconiu: Ce alegi pentru lucrările protetice?

Ceea ce cu mult timp înainte însemna o adevărată provocare, azi se poate rezolva cu ușurință, dacă apelezi la ajutor de specialitate. Pentru că zâmbetul are un impact major asupra sănătății, asupra stării de bine, dar și asupra aspectului estetic, tot mai mulți pacienți ajung pe scaunul medicului stomatolog pentru a trata atât problemele minore, cât și pe cele mai complexe.

Astfel, fiecare dintre noi este destul de familiarizat cu termeni, precum: lucrare protetică, coroană dentară, fațete etc. Cu toate acestea, s-ar putea să ai dubii în ceea ce privește alegerea materialului potrivit pentru lucrările protetice. În cele ce urmează, vei descoperi care sunt particularitățile, dar și avantajele oferite de Emax și Zirconiu – două dintre cele mai populare opțiuni în acest sens. La final, nu îți rămâne decât să faci alegerea potrivită pentru zâmbetul tău.

Ce sunt lucrările protetice?

Cu ajutorul lucrărilor protetice, medicul stomatolog reface funcția și forma dintelui, oferindu-i un aspect cât mai natural. Acestea sunt confecționate din materiale rezistente și pot fi clasificate în două categorii: lucrări protetice fixe și mobile. Ne oprim asupra primei categorii. Pentru că tot mai mulți pacienți optează pentru fațete și coroane din emax sau zirconiu, poate fi destul de dificil să alegi alternativa ideală pentru zâmbetul tău. În realitate însă, decizia finală va fi luată doar în prezența specialistului. În urma consultație, fiecare pacient va primi indicații personalizate. Astfel, va fi mult mai ușor să alegi între Emax sau zirconiu.

Emax: particularități și avantaje

Atunci când spunem Emax, ne referim la calitate. O lucrare protetică din Emax este de fapt o lucrare realizată din ceramică presată – un material cu aspect natural, care se integrează foarte bine printre dinții naturali, cei care au rămas pe poziții, neafectați de diferite probleme sau traumatisme. Pentru că oferă o estetică deosebită, Emax poate fi o alegere foarte bună pentru zona frontală a danturii. Iată care sunt, pe scurt, principalele avantaje de care să ții cont:

  • Calitate;
  • Rezistență;
  • Biocompatibilitate;
  • Gamă largă de culori.

Zirconiu: particularități și avantaje

Zirconiul este un material apreciat atât în stomatologie, cât și în medicina generală. În cazul lucrărilor protetice, se folosește oxid de zirconiu stabilizat cu ytriu – un material ce oferă rezistență, dar și estetică deosebită. Printre principalele avantaje oferite de zirconiu, putem enumera:

  • Culoare plăcută;
  • Rezistență la presiune;
  • Biocompatibilitate.

De altfel, zirconiul este și un izolator termic excelent, folosit adesea în cazurile în care se dorește menținerea vitalității dinților tratați. Putem trece pe lista cu avantaje și faptul că poate fi folosit pentru a realiza punți de dimensiuni mai mari, având o rezistență foarte bună.

Ce alegi între Emax sau zirconiu?

Așa cum spuneam mai sus, decizia finală se va lua doar în cabinet, în prezența specialistului. Dacă Emax este un material cunoscut mai ales pentru caracterul estetic, zirconiul a devenit popular datorită rezistenței. Și Emax este un material rezistent, așa cum și zirconiul trece cu brio testul esteticii. Cu toate acestea, o decizie bine documentată, o decizie finală, adaptată nevoilor tale va fi luată după ce medicul va analiza cu atenție cazul tău clinic. De menționat este și faptul că în ambele cazuri, materialele sunt prelucrate cu ajutorul tehnicilor computerizate, în așa fel încât rezultatul final să se adapteze nevoilor specifice.

Concluzionând, atât zirconiul, cât și Emax sunt două materiale folosite intens în stomatologia modernă, oferind pacienților posibilitatea de a zâmbi din nou cu încredere. Pentru a alege corect, medicul va lua în considerare, atât nevoile specifice cazului clinic și funcționalitatea, cât și preferințele și bugetul de care dispune pacientul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.