Ultima actualizare: azi, 17:23

Naţionale

România va primi anul acesta 100.000 de muncitori străini. Angajator: Nu avem alternativă

România va primi anul acesta 100 de mii de muncitori străini. Guvernul a luat această decizie din cauza deficitului de forță de muncă de pe piața locală. Angajatorii români se plâng că nu reușesc să găsească oameni în țară, așa că sunt nevoiți să-i caute peste hotare. Cei mai mulți provin din Asia, din țări precum Bangladesh, Sri Lanka, Nepal sau Vietnam, scrie Digi24.

Angajatorii români preferă să lucreze cu străini pentru că nu reușesc să angajeze români. Iar în acest moment, peste 42 de mii de locuri de muncă sunt încă vacante în țara noastră.

„Soluția care am adoptat-o pentru acești muncitori asiatici este pentru că românii nu mai există, forța de muncă nu mai există și este o alternativă la forța de muncă română. Nu că ar fi mai buni decât românii, nu, exclus, dar, cum spune românul, ne facem treaba cu ei. Nu avem alte posibilități. Îi plătim și pe aceștia foarte bine, le asigurăm cazare, masă. Nu i-am adus că ne costă mai puțin, i-am adus pentru că nu avem alternativă”, a declarat pentru Digi24 Cristian Cîrjaliu, administrator firmă construcții.

Potrivit datelor oficiale, muncitorii străini din afara UE au adus bugetului de stat anul trecut 230 de milioane de euro.

12 comentarii

  1. Fanica Răspunde

    Că să plătiți angajatorii cu un salar decent (700-800) euro net pentru voi nu e o alternativă.
    LĂCOMIA, SI URA DOBANDESTE ROMANIA

  2. Varu Răspunde

    Străinii sunt doar in tranzit prin Romania, Adevărații angajatori nu există!!Amu sunt doar patroni.

  3. Varu Răspunde

    Prefectul n-are nimic de spus?

  4. Gica Răspunde

    Pai forta de munca trebuie si platita adecvat. Forta de munca pe salar de doi bani, sau deloc, s-a rarit, ca s-au mai desteptat si romanii din somnul cel de moarte, macar partial. Dar gasim ‘noi’ alternative, nu cumva sa platim adecvat pregatirea, experienta si volumul de munca. Mai bine aducem straini, ii platim pe aia ‘foarte bine’ cu 2 bani, si spunem ca nu mai sunt romani in tara. Auzi acolo, cica romanii nu mai exista…Mai bine ar tacea.

  5. popdan emilia Răspunde

    La firmele Siha ,OttoHerman si Europrima deja sunt angajati peste 100 de muncitori straini .
    Angajati romani sunt sfatuiti sa plece, ca din toamna patroni vor sa lucreze numai cu straini.
    Dupa fiecare strain patronul primeste bani frumos de la stat ……deci lor oricum convine .
    90% dinte angajati din industria usoara pana la anu , vor pierde locurile de munca , iar firmele o sa aiba un profit urias nejustificat .
    Muncitori straini sunt platiti cu salar minim pe economie + cazare + intretinere .
    ALO OAMENI BUNI , DESTEPTAREA !!!!!!!!!!

    • Ioana Răspunde

      Pana ce patronul primeste o subventie consistenta de la stat dupa fiecare migrant sigur ca mai bine angajeaza straini ……pur si simplu n-are pierdere !!!!!!!

  6. radu zelenak Răspunde

    Pai ce vreti la Europrima si in prezent 90% dintre angajati sunt platiti cu salar minim pe economie 🙂

  7. Să vină Răspunde

    Să vină, dar și fete nu numai băieți!
    Din ucrainencele de la noi din fabrică deja am footut 4 🤣🤣🤣
    Fac concurs de dat la buci 😜

  8. vadimT Răspunde

    puteti protesta: nu cumparati produse facute de sraini, gen shaorma de la turc, pizza gemelli ,haine facute de cei din Bangladesh

  9. Sârb Maria Răspunde

    Statul Român aduce forță de muncă de-afară. Dar statul de ce nu-și protejează proprii cetățeni. Lucrează românii si-i țin în spate și pe ăștia aduși, de le sar capacele. Toți sunt niște puturosi și nespalati, dar fac coconul mare.Faptul că nu au forța de muncă printre români este o minciună. Nu vor să angajeze români, pt.că este mai bănoasă afacerea cu străinii. Astfel mulți români sunt nevoiți să plece din țară să muncească.

    • 🤔🤔🤔 Răspunde

      @Sârb Maria, statul român nu va mai aduce că mulți patroni le refuză. Îți zic eu. Că după ce au stat și au calculat s-au trezit că e mai scump. Și mai ales la Marea Neagră în domeniul horeca la srilankezii sau pe cei din Banghladesh nu te poți baza că la ăștia nu există ora exactă să vii la lucru și mai ales duc o luptă surdă cu igiena proprie și personală. Adică au alergie la săpun și la alte cele. Apoi patronul din horeca ia și amenzi la greu din cauza lor că nu are și așa destule pe cap. S-a spus foarte răspicat că anul ăsta vor căuta preponderent muncitori sezonieri români. Pe ăștia îi înțelegi, nu trebuie translator, de bine-de rău vin la lucru și nici cu igiena personală nu au probleme mari ca și asiaticii. Plus cheltuiala cu cazarea și cu mâncarea se poate rezolva mai ușor în cazul lor. Statul român face niște estimări care de obicei sunt rupte de realitate. Nimic nou. Ca de obicei statul român reacționează defazat și cu mare întârziere. Majoritatea muncitorilor asiatici consideră România ca o trambulină de plecare către Europa de Vest via Ungaria, 1-2% dacă vrea să rămână pe termen mediu la noi să lucreze!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.