Ultima actualizare: azi, 08:03

Locale

Sătmărean amendat pentru că şi-a vândut porcul. Era în zona periculoasă

Un sătmărean a fost amendat cu 1.600 de lei după ce şi-a vândut porcul din gospodărie. Trebuie precizat faptul că acest lucru s-a întâmplat în comuna Socond, unde există interdicţii de mişcare a porcilor ca urmare a focarului de pestă porcină aficană.

“Au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale, din care 1 amendă contravențională în valoare de 1.600 lei, pentru 1 exploatație non profesională din localitatea Socond și 2 avertismente pentru 2 exploatații non profesionale, din localitățile – Socond și Soconzel – pentru vânzarea/cumpărarea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a animalelor și pentru introducerea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a altor animale în efectivele existente”, precizează Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimntelor Satu Mare.

Pentru focarul din Socond s-a instituit o zonă de protecţie în jurul focarului pe o rază de 3 km, respectiv în localităţile Socond și Hodișa şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, respectiv în localităţile Șandra, Beltiug, Rătești, Ardud (parțial), Gerăușa, Sărătura, Medișa, Ardud Vii, Homorodu de Sus, Solduba, Cuța, Soconzel, Stâna, Bolda.

Restricțiile/măsurile din zona de protecție și supraveghere sunt impuse în conformitate cu REGULAMENTUL DELEGAT 9UE) 2020/687 AL COMISIE din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli. Sunt interzise activitățile, inclusive circulația în ceea ce privește porcinele și produsele obținute de la acestea în interiorul, dinspre și spre zona de protecție și supraveghere.

La solicitarea primarului din Socond, Nicolae Cornea-Mare , prefectul Radu Roca a convocat o întâlnire la sediul primăriei Socond , cu toți factorii implicați și a dispus mobilizarea a factorilor responsabili, inclusiv din cadrul Unităţilor Locale de Sprijin, pentru o gestionare corectă focarului de pestă porcină apărut în zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.