Ultima actualizare: azi, 09:22

Locale

De ce nu mai vor tinerii să muncească. Rectorul UBB, sătmăreanul Daniel David: Vor să-și ia casă cu primul salariu

Din ce în ce mai puțini tineri se află pe piața muncii din România. Numărul celor care muncesc scade de la o lună la alta, arată cele mai noi date venite de la Institutul Național de Statistică, titrează digi24.ro. Paradoxal, numărul seniorilor, al celor peste 50 de ani, care se angajează crește de la o lună la alta. Daniel David, rectorul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, a explicat la Digi24 cum s-a ajuns la acest paradox.

La finalul anului trecut, rata șomajului, în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani era una uriașă, de 21,1%.  Dacă ne uităm la numărul total de români care nu muncesc în acest moment, acesta depășește 440.000, informează Digi24.

Paradoxal, însă, conform datelor de la Institutul Național de Statistică, în timp ce numărul tinerilor care muncesc este în scădere, numărul celor care au peste 50 de ani și care intră în câmpul muncii este în creștere. Ne uităm la prima jumătate a anului 2023. Și vedem cum numărul tinerilor a scăzut cu aproximativ 5.000, în timp ce numărul seniorilor a crescut cu 4.500. De altfel, una din estimările UE privind România este că se va tripla în următorii 10 ani numărul seniorilor de peste 65 de ani care vor lucra.

Daniel David, rectorul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, a explicat la Digi24 de ce fug tinerii de muncă și de unde vine interesul pentru a munci în rândul persoanelor care au peste 50 de ani.

,,Va trebui să vedem cât de stabil e acest trend, care e un fenomen interesant. Aș vrea să amintesc că profilul țărilor vestice s-a schimbat foarte mult. S-a modificat speranța de viață, avem tot mai mulți seniori, iar numărul de nașteri a scăzut sau s-a menținut constant, așa că e clar că la nivel social asistăm la o îmbătrânire a populației, dar asta  venit cu foarte multe programe interesante, noi de formare continuă, de educare profesională pe parcursul vieții pentru seniori. Mai ales cei din țările vestice sunt foarte activi, unii se implică în activități sociale, alții își extind activitățile după pensionare. Deci e un trend ca seniorii să fie mai implicați în câmpul muncii.

Dacă vorbim de 50 de ani, la 50 nici nu ești senior, până la 60 de ani ești în zona de adult în plină forță conform psihologiei dezvoltării, deci nu e neobișnuit în zona seniorilor. E un lucru interesant însă în zona tinerilor, care aleg să intre în câmpul muncii mai târziu E și altă mentalitate. Adesea sunt protejați de familii. Noua generație refuză, are așteptări nerealiste și asta o să vă spună toți angajatorii, vor ca de la primul salariu să fie unul care le permite să își cumpere casă, mașină, neînțelegând că vei ajunge acolo dar trebuie să crești treptat.

E un fenomen interesant că tinerii refuză să intre în câmpul muncii pentru un salariu decent, dar insuficient în raport cu așteptările adesea nerealiste pe care le au. Înainte de pandemie, război, în UE era un stil tolerabil, era multă bogăție. Dar, când lumea se schimbă, acest stil de viață e foarte riscant. Poate seniorii sunt mai realiști, înțeleg ce înseamnă problemele la nivel social, e un lucru bun că se mențin activi”, a declarat Daniel David.

25 comentarii

  1. H&R Răspunde

    Si sa mearga in excursie exotica totodata. Din al doilea salariu la fel etc-etc

    • Cosmin Răspunde

      Si mai au tupeul sa doreasca sa traiasca din salariu. Vadati seama cata impertinenta. Nesimtiti !!!

  2. Gheorghe Răspunde

    Mai belitule de rectorul lui papura voda.Sa mori tu mă?!Da ia zi tu mai specialistule cum se numește aia ca un elev de nota 9,90 cu bac-ul luat și întrat la o facultate în Cluj și care termina cu toate examenele,licențele luate cu note bune cauta de lucru în satmar la patroni ca la stat totul merge pe pile (știe orice prost cum merge treaba)și i se oferă salarii de mizerie și,,experienta în câmpul muncii”…ai mai blegivici,ia zi cum se cheamă?…Apoi reușește sa găsească de lucru în Cluj în domeniul în care s-a pregătit,la exact 2300 de lei net!!!asta în urma cu vreo 4 ani.Munceste conștiincios vreo 3 ani la patron și ajunge cu greu la net de 2900 de lei!!!Chirie și trai în Cluj.Ma belitule cum te-ai simți tu ca părinte sa-i zici copilului tău,, ai carte ai parte”.Crapa-o-ar balega în voi de specialiști de căcat.Sunteti niște nesimțiți.Tu ti-ai tine copilul sa muncească la patron pe banii ăștia?….Dacă tăceai mai DD treceai drept un om deștept.Că ai vorbit te-ai descalificat total.Dar despre tinerii care au terminat medicina,satmareni si care daca nu-s parintii din domeniu daca nu au multi bani sa dea mita nu au nici o sansa sa profeseze??!Se duc in lumea larga si-si coriesc drum in occidet.BRAVO LOR!!Daca ar întra aici toți părinții care si-au trimis copiii,,la studii”in Cluj și si-ar spune experienta te-ai cruci.Stau tinerii satmareni prin chirii în Cluj și muncesc acolo si nu economisesc nimic (noroc cu parintii care ii sustin cu pachete si bani)doar ii imbogatesc pe cei care au apartamente de închiriat acolo,mulți dintre proprietari fiind chiar….satmareni!
    Despre ce vorbim?

    • H&R Răspunde

      @Gheorghe
      Ai dreptate dar si nu. Daca a terminat o facultate la Cluj Napoca de ce nu deschide o firma, si castiga mult mai bine? Nu are patron, nimeni nu impiedica in ceea ce face, castiga cat munceste. Acum depinde ce a terminat la facultate sau universitate. Are o diploma cu valoare sau are o diploma si atat. Mare diferenta.

      • Gheorghe Răspunde

        Deschizi firma dacă și bani dar dacă nu au bani degeaba ai idei.Fondurile se dau știm noi cum…știi și tu …nu vreau sa dau mai multe detalii ca fiecare stie cum funcționează astea la noi…

        • H&R Răspunde

          Mda, prima data trebuie sa te inscrii in vreun partid. Si ti se deschide poarta raiului romanesc. Eventual faci un imprumut la careva banca. Nu e cea mai buna idee cu bancile, dar ai sanse bune totusi.

    • Liviu Răspunde

      Gheorghe ,ești ok? Ești ok?

      • Gheorghe Răspunde

        Liviu sunt foarte ok.Multam de întrebare.Ma pun la nani ca dimineața merg la servici.Ca mi-am exprimat părerea cu privire la o chestiune de genul ăsta.Am tot dreptul sa nu fiu de acord cu ceea ce vor sa-mi inoculare unii în cap.Ei vor sa-mi spună ca,,laptele este negru” cu toate ca eu știu ca-i alb.Realitatea lor este una și realitatea trăită pe propria piele este cu totul alta.Hai noapte buna.Dormmm.

    • Ion Răspunde

      Doamne, câtă dreptate ai‼️‼️‼️

  3. Altu Răspunde

    Mor când văd articolele astea tendențioase care vor să inducă ideea că românul nu vrea să muncească. Nu,dragii mei, românul nu vrea să mai muncească pe bani puțini,pe minimul pe economie. Daca la bugetari sunt salarii occidentale la privat de ce nu ar fi. Interesant că prin Occident românii muncesc. Da,nu e totuna că primesc 2000 E sau 500 E, când prețurile sunt egale.

    • Kuka Răspunde

      @Altu: Păi atunci de ce nu îți faci tu o firmă, să vezi ce ușor este să fii patron!
      Nu veni cu dume că nu ai bani, cere susținere de la familie, prieteni sau chiar poți să-ți faci un împrumut la o bancă! Dacă te crezi așa de bun, sunt platforme online care facilitează asemenea investiții! Deci nu mai veni cu scuze și termină cu lamentările!

      • Altu Răspunde

        @Kuka, în primul rând, eu nu am zis nimic de patroni. Știu,nu e ușor să fii patron dar nu te obligă nimeni să fii. Unii au înclinație spre funcții de conducere alții de execuție,nu toți suntem la fel. In al doilea rând,nu mi se pare corect ca cei care nu produc nimic și sunt plătiți din banii produși de privat să câștige triplu.

        • sss Răspunde

          Bai, altule, doctorii iti produc sanatate, profesorii ,creier. Tu esti atat de redus, te faci ca nu intelegi. Hai sa zicem ca nu ai nevoie de profesori, ca esti mai acultural, dar de politisti, pompieri ce ai vrea mai filizofule, sa iti produca. Uita te dracu in ograda ta, vezi ti de propriile neajunsuri, apoi vorbeste!

          • Altu

            @sss,produc sănătate,produc creier,te auzi ce vorbești? Ți se pare că respectivii prestează direct proporțional cu salariile primite. Nu prea cred. Unele categorii își merită banii dar majoritatea sunt niste lipitori politice care doar sug și se umflă. Măcar de ar plesni.

    • ion Răspunde

      FII ATENT AICI
      bugetarii au salarii occidentale platite de privati ,,, si nu mai ramn bani pt salriile angajatilor
      impozitarea muncii este foarte mare

  4. Varu Răspunde

    Ai dreptate Gheorghe,vin unii impostori care se ascund în spatele unor diplome care nu sunt acoperite cu cunoștințe și ne fac morală cât suntem noi de leneși și avem tupeul că din salariul pe care îl câștigăm să ne putem plati o rată la o mașină sau la o casă sau să mergem o dată pe an în concediu

  5. Kuka Răspunde

    Domnul David are dreptate, doar că unii sunt prea limitați ca să priceapă mesajul dumnealui!
    Problema este, de cele mai multe ori, cu părinții, nu neapărat cu copii!
    Cât copii sunt la școala primară, 90% dintre părinți pun o presiune imensă pe copii, le plătesc o grămadă de bani pe meditații la diferite materii de studiu, cel mai adesea la matematică și limba română!
    Apoi trag de copil să ajungă la un liceu bun, unde probabil copilul nu va face față, așa că iar sar părinții cu meditațiile la și mai multe materii!
    Copilul ăsta, ajunge la o facultate, tot la presiunea familiei, unde face el ce face, și termină!
    Și apoi vine tragedia: ajunge pe piața muncii unde i se arată adevărata lui valoare, care tinde puternic spre 0!
    Vă spun din experiența proprie, anul trecut am avut 16 interviuri la care am avut 12 candidați proaspeți absolvenți de facultate (de aia “bună”, de la Cluj 😉 ), care nu aveau minimul de cunoștințe ÎN DOMENIUL ÎN CARE ȘI-AU DAT LICENȚA!!! La un test practic n-au reușit să facă niște calcule banale, pe care un elev de liceu le face fără problemă!! Și au recunoscut, cu nonșalanță, că ei la facultate nu au prea învățat, că se așteaptă ca angajatorul să-i trimită la cursuri de specializare! Adică tu, după 4 ani în care statul și părinții au băgat o grămadă de bani, n-ai fost în stare să înveți, acum o să o faci, dar tot pe banii altcuiva?!?

    Așa ajungem ca o persoană care în cel mai bun caz putea ajunge un muncitor bunicel, are o diplomă de “injiner”, pretenții de inginer dar nivel de cunoștințe foarte scăzut! Totul din cauza părinților care au pretenții foarte mari de la copii lor și care nu se obosesc să-i cunoască cu adevărat și să-i îndrume spre o meserie din care se pot face bani cinstiți!

    Să vină hate-urile!

    • H&R Răspunde

      @Kuka
      Asta am zis si eu, dar mai scurt. Vezi cum te angajeaza Elon Musk. Poti merge cu sau fara diploma de universitate. Daca treci de probe, esti angajat. Daca nu, asta e. Si sunt si alte locuri chiar in EU la firme cu renume mondial, unde poti sa ai postul de inginer chiar si cu diploma de bacalaureat. Daca ai cap, si in cap minte, te descurci. Dar fara…

  6. Bruce Lee Răspunde

    Ba, asta e culmea ipocriziei, sa aiba 3 masini, doua case de vacanta, vreo 10 terenui si la fel de multe conturi bancare ca si bugetar, dar totusi, sa vina si sa se pise pe tinerii care vor sa obtina venituri decente chiar si la inceput de cariera. Ce crede, ca nu-i mai da guvernu’ 24.000 de RON NET salariul lunar daca va creste mediul privat salariile?

    Stie si el ca toti tinerii din tara asta ar munci bine-mersi si pe un salariu de 4 ori mai mic decat al lui, dar ii place sa manance ca*at prin presa.

    Declaratia de avere: https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/documente_publice/declaratiiavere/2022-avere/David_Daniel_Ovidiu_DA.pdf

    • H&R Răspunde

      În câți ani a reușit să strângă toate astea? Sau în 2 luni?

      • Sandu Ciorba Răspunde

        Care p*la mea e problema ta? Faptul ca toti ar trebui sa muncim pe nimic si ca nu vrem?
        Poti tu sa le asiguri patronasilor sau bugetarilor privilegiati inca un BMW X6 in urmatoarelor 2 luni.

  7. R&H Răspunde

    nOBoDY wAnTs tO WoRK anYmOrE!

  8. Sesiune de agresiune Răspunde

    Măscăriciule, uite aici de ce nu vrea tineretul să muncească!

    https://arhiblog.ro/de-ce-nu-mai-vor-tinerii-sa-munceasca/

    De cine ești plătit să aberezi, scârbavnicule?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.