Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

FOTO/VIDEO. A început amenajarea malurilor Someșului! Satu Mare va avea zonă de promenadă

A început amenajarea malurilor Someșului din zona centrală a municipiului Satu Mare. Prima alee a fost deja construită pe malul stâng al Someșului, între mall și podul Golescu. În prezent, se fac lucrări între podul Decebal și mall. Întreaga zonă se va schimba la față și va deveni o zonă de promenadă, fiind un proiect al Primăriei Satu Mare.

După finalizarea pasarelei pietonale, va fi amenajat și malul drept al Someșului. Alei, locuri de joacă, terenuri de sport și fitness, Wi-Fi gratuit, scenă și zone cu hamace sunt câteva din lucrurile de care se vor putea bucura sătmărenii, în curând, în inima orașului: pe malurile Someșului Satu Mare.

Valoarea proiectului finanțat de Uniunea Europeană este de 8.493.748 lei, din care contribuţia proprie ce revine Primăriei Satu Mare este de 150.078,99 lei. Proiectul va consta în remodelarea terenului şi transformarea acestuia într-un parc și un loc de promenadă pentru sătmăreni.

Lucrările cuprind:

MAL DREPT

  • Nivelarea terenului şi însămânţarea gazonului pe platformele orizontale dintre taluzurile malului drept unde urmează a fi realizate aleea principală şi poteca;
    • Gazonarea terenului între dalele aleilor, potecii şi piaţetelor;
    • Salubrizarea terenului degradat, cosire şi însămânţare iarbă;
    • Toaletare copaci existenţi.
    Se propune realizarea unei alei pietonale principale din dale tip lespezi de beton aşezate în fâşii ţesute intercalate cu fâşii de zonă verde – gazon. De-a lungul acestei alei pietonale s-au propus şase puncte de interes după cum urmează:
    1. Loc de joacă pentru copii 558 mp;
    2. Zonă de fitness în aer liber 163 mp;
    3. Două zone ponton
    4. Scena evenimente cu gradene 125,81 mp scenă + gradenă de 500 de locuri;
    5. Pavilion expoziţional suprafaţă construită de 220,82 mp şi suprafaţa utilă de 200,92 mp;
    6. Zona socializare tineret – la hamace.
    Se propune realizarea următoarelor căi de circulaţie/accese:
    • Alee pietonală;
    • Potecă;
    • Rampă pentru persoane cu dizabilităţi;
    • Scara acces ponton;
    • Scara acces zona fitness.

MAL STÂNG

  • Nivelarea terenului şi însămânţarea gazonului pe platforma orizontală dintre baza digului şi primul taluz din partea superioară a malului stâng;
    • Salubrizarea terenului degradat, cosire şi însămânţare iarbă;
    • Toaletare copaci existenţi;
    • Refacerea aleii existente şi dotarea acesteia cu bănci coşuri de gunoi şi un sistem de iluminat cu stâlpişori pitici cu rol de ghidare şi marcare a traseului.

În momentul semnării contractului de finanțare din fonduri europene, primarul Kereskenyi Gabor a declarat că este un proiect pentru care s-a muncit foarte mult, realizarea acestei zone de promenadă fiind o dorință mai veche a administrației publice din Satu Mare.

 

15 comentarii

  1. 🤔 Opa! 🤔 Răspunde

    Frumoasa idee dar, din pacate in tara voastra va fi diztrus in aprox. un sezon…🤔

  2. Florica Pacurar Răspunde

    pentru natia asta prapadita nu trebuie un sezon ….ajunge 3-4 saptamani

    • Calin Răspunde

      Sunteti pesimista.
      Se poate emigra in cazul in care nu va convine.

      • gyo Răspunde

        La fel Cacaline, poti face o f3l@tie daca nu-ti convin comentariile…. bubico mic si t3mb3l de satmar.

        • Calin Răspunde

          Labar impotent frustrat cu minte de varza murata. Mars inapoi in cociobata ta de pamant si ramai in liniste. Nu-i de tine civilizatia

  3. PSD Răspunde

    Malurile râului Someș au mai fost odată amenajate, cu câteva milioane de euro, pe la sfârșitul mandatului lui coi că dorel de sătmar!
    Votați PSD și în câțiva ani vom mai pompa câteva milioane de euro în același proiect!

  4. Didi dodo Răspunde

    Aleea se va numi aleea Dorgai?

  5. Cr7+ Răspunde

    Frumoasă ideee dar dacă va fi va și cu pista de pe dig unde veci nu vezi un polițist local aici printre buruienile astea care chira și așa curățate asigură adăpost înb continuare dacă oaemnii vor circula pe acolo fiți siguri că și băieții cu degetele rapide de pe Ostrovului își vor muta sediul operativ acolo. Mai rămâne întrebarea că dacă primăria s-a gândit ca prin proiect toată suptafața să fie împânzită cu camere de supraveghere. Că nu este printre cele menționate. Altfel se vor înmulți cazurrle Dorgai. Și atunci ce am făcut? Aaaa, am investit în orașul în mișcare și am absorbit fonduri UE prin PNRR??? Mai coborâți din ceruri și circulați și printre muritorii de rând. Măcar în an electoral. Aerul rarefiat asociat funcției nu face bine judecății. În acest moment dacă mergi cu bicicleta pe dig care “ugye” are legătură și cu proiectul ăsta îți riști integritatea corporală. Dar asta se pare nu contează. Dacă pățim ceva înseamnă că nu suntem vrednici să avem astfel de investiții?????? Are mare dreptate @Didi dodo.😥

  6. Costica Răspunde

    Securitate si iluminare, altfel e degeaba. Ultima asemenea incercare a sfarsit dezastruos, bancile fiind efectiv folosite pentru a se face foc. Nu uitati de taberele haiducesti, de haitele de caini, ocazionala turma de oi si de tot felul de indivizi dubiosi, care toate vor face zona neatractiva pentru platitorul de taxe. Securitate permanenta daca se vrea a si fi folosit. Succes!

  7. Mario Răspunde

    Recomand a se adauga proiectului: sisteme de securitate FUNCTIONALE, iluminare peste tot, puncte paza si protectie

    • Cr7+ Răspunde

      👍, toată lumea știe ce s-a ales de așa-zisul spațiul verde amenajat de pe vremea lui Coica din Micro 16. Altfel ajungem să tot aruncăm banii pe geam și degeaba. Ce mă bucură totuși este că se pare nu suntem chiar așa bătuți în cap cum au fost cei din Constanța care sub titlul de reabilitare parc au defrișat kilometri de gard viu dimprejurul unui parc ca să monteze ce? Ați ghicit ce, gard de beton. Și tot din PNRR este lucrarea. Dacă nu păzim se va distruge în foarte scurt timp.

  8. Ionica Răspunde

    Mai punem niste Tbeton printre copaci pe unde vom circula peste vreo 5 ani cand vom fi cuminti si se vor demonta gardurile ca in centrul vechi. Ca pe garduri facem campanie pentru noul constructor de oras mult mai bun ca Ceausescu, atata doar ca nu prea are decat dale si borduri. Ce sa faci asa este viata te ajuti cu prietenii ca ceilalti sunt ocupati in trafic. Are orasul bani…

  9. 🤒🤒🤒 Răspunde

    ȘTRANDUL TERMAL IDIOȚILOR ÎMPUȚIȚI!!!

    • 🤔🤔🤔 Răspunde

      Până nu se termină litigiul dintre Primărie și Beny Alex (care am înțeles e în insolvență sau faliment deci pa-pa) și nu se lămuresc toate aspectele privind proprietatea tuturor parcelelor de acolo până atunci nici o șansă. Legal nu poți face asta că în secunda doi apare DNA. Dar pune tu întrebarea altfel. Pe acolo va trece pe strada Ștrandului podul 3 care dacă anul ăsta nu dar anul viitor va fi dat în folosință. Tu ai reabilita un ștrand vechi cu o grămadă de bani și ai merge în recreere când tot traficul, și va fi trafic de trafic pe acolo, va trece la nivel de etaj 2-3 pe acolo???? Că eu nu prea. Sau te gândești și la buna dispoziție a șoferilor de TIR? dacă acum s-ar hotărâ că ștrandul e în regulă, este proiect și sunt bani pentru reabilitare și atunci e vorba de minim 3-4 ani până la redeschidere. Eu recomand la toți să-și ia ggândul de la ștrandul vechi. Mai mult ca sigur cineva deja visează pe acolo alte lucruri. Numai se așteaptă momentul oportun. Și ca să ai ștrand ar trebui să lămurești și proprietatea sursei de apă termală. Care iarăși e cam în pomi. Acum înțelegi????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.