Cutremur în Bihor, la 90 de km de Satu Mare. În ziua de 25 Februarie 2024, la ora 08:13:46 (ora locală a României), s-a produs în CRISANA, BIHOR un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.9, la adâncimea de 4.2 km, informează Institutul Naţional de Fizică a Pământului.
Seismul a fost de intensitate II.
“Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 38km SV de Zalau, 56km E de Oradea, 75km V de Cluj-Napoca, 92km S de Satu Mare, 97km NV de Turda, 99km SE de Debrecen”, precizează INFP.
Nici nu e de mirare să se mai miște pentru că zona plutește pe o mare de ape termale,inclusiv jud,Satu Mare și jud.Arad.
Mamă cât de prost ești. Apa în subteran nu se comportă ca și la suprafață pentru că nu sunt goluri subterane ci este într-un nisip foarte umed și aflat sub presiune – vreo 20 de atmosfere în cazurile din zonă. Dă cu părerea la ceva la care te pricepi. De exemplu la încălzirea globală, la meciul pierdut de Manchester United acasă sau ce vrei. În zonă există falii crustale de mare adâncime care câteodată se activează. De aia avem cutremure și în zona Carei, situația este similară. Nu intru în detalii că nu am cu cine. Deci să nu închipuie careva că în subsol este ceva ca marea la turci cu valuri, plaje și jacuzzi sau asemenea prostii. Mai jos redau linkul cu zonarea seismică dar am mari rețineri că vei pricepe ceva. Dealtfel asta ca să știi în lichid se propagă doar undele longitudinale, cele transversale nu așa că de aia e prostie imensă ce ai zis. Lichidul chiar atenuează efectele unui cutremur. https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=10fjg3Umd1FjX_eCkpEHev9eDh0qCiVmA&ll=45.96015300167896%2C25.015750148437533&z=6
Du-te bre la gara cunoscator de doi lei,ca Feri Poker are dreptate.Apa termala din subteran este exploatata de sute de ani si raman goluri intre apa si partea superioara iar pamantul ramane in suspensie existand riscul de miscare.Eu stiu de la un seismolog de meserie care cunoaste geodezie,nu veni tu cu texte copy-paste despre falii si alte aberatii.
@Aspi Rina. Eu am diplomă de facultate absolvent de București din ’92. Eu știu ce vorbesc tu doar dai cu părerea. Nu știu cu care seismolog ai vorbit tu, dar exploatarea de apă termală nu poate genera astfel de mișcări. Pentru asta trebuie mult mai mult și noi suntem departe de asta. Dacă te iei după expiratul ăla pe care toată tagma refuză să-l ia în serios care dă cu părerea pe la televiziuni, ăla moșul săracul deja bate câmpii. Știi tu ăla care an de an prevestește că vine marele cutremur. E ramolit deja și habar nu are, nici măcar nu știe să folosească instrumentele actuale. I-a trecut vremea.
PS. Te rog caută în DEX ce înseamnă “geodezie”. Îți recomand călduros. Tu din ce se pare nu faci diferența dintre ele. Recomand și ție să rămâi la ceea ce te pricepi. Iar aia cu copy paste cine este de meserie știe să citească ce reprezintă. Sunt zonele seismice din țară și se văd pe unde trec și faliile majore. În cazul de față a fost un cutremur foarte-foarte superficial de doar 4,2 km ca în cazul celebru de la Tg.Jiu unde altele sunt motivele și nu cele de care zici tu. Indiferent de asta e fix zero și nu a simțit nimeni nimic. De fapt doar de la 3-4 grade Richter încolo poți spune că ai simțit ceva. Apropo, tu știi că scara Richter este logaritmică în bază de 10?? Sunt curios dacă înțelegi ce înseamnă asta. Probabil nu. Hai pa.
La pagina (pagina 277 a documentului originar) ai tot ce-ți trebuie să pricepi asta dacă ai cu ce. Nu mai bate câmpii că nu știi nimic. De fapt nu e vina ta. 99,99% dintre oameni habar nu au de meseria asta pentru că la școală mai nimic nu se predă. Apoi de învățat nici atâta. De aia sunt poate 4000 ca mine în toată țara doar. http://www.ahgr.ro/media/227362/14.-z%C4%83c%C4%83m%C3%A2ntul-hidrotermal-felix-1-mai.pdf
Și încă un lucru să afli de la mine că te iei de școala pe care am făcut-o. La București nu găsești absolvent de această meserie care a luat diploma pe aranjamente. A fost un caz celebru cu un absolvent de București care a nenorocit la propriu o mină de plumb din Kenya în anii 80 și în care accident minier au murit vreo 800 de mineri. Nu se știe exact câți la cum erau organizați nici ei nu știu câți erau în subteran. De atunci cine nu învață pa și pusi. Serios zic asta. Iar de atunci meseriașii de la noi sunt căutați peste tot. Dovadă și faptul că după primul război din Golf românii au fost cei care au stins focurile la sonde și nu marii americani. Când e vorba de siguranță nu te joci. Aici nu merge cu Alt+Ctrl+Del.
Io cred că tu ești Vergil Hâncu…
Nu dar ești liber să crezi ce dorești. În loc să te ocupe persoana mea nu mai bine ai citi documentele pe care ți le-am pus la dispoziție? Asta ca să nu mai bați câmpii data viitoare. În cazul de față un lucru e sigur. Nu falia Prislop s-a activat și nici activitatea minieră din zonă nu poate fi vinovat pentru că este oprită de decenii. Atenție, vorbim de zona Borod și nu de Băile Felix. Adică să nu se confunde extracția de apă termală cu mineritul de bauxită. Dacă te uiția pe harat ce ai în document vezi că sunt entități geologice net diferite. Asta dacă vezi.
Când am zis că nu te lua după moșul care bate câmpii m-am referit la Gheorghe Mărmureanu. Hâncu măcar a avut bunul simț după profețiile sale aiurea fără nici o bază ca măcar să dispară. În schimb celălalt sporadic mai apare. Profii mei de tectonică și geologie structurală erau la cuțite cu el. Cu el și cu Marcian Bleahu. Visau chiar și plăci tectonice și alte treburi fără dovezi. Nici să-i pomenești nu era voie, nici lucrările să i le citești. Serios spun asta.
Mărmureanu a scos o perlă, nu ţin minte circumstanţele, dar era vorba de o antenă care nu a prins nişte semnale din cauză că sufla vantul sau ceva de genu.
Săracul e ramolit, este și trecut de 84 de ani. vorbește aiurea și e depășit de situație. Asta nu șterge ce a făcut la vremea lui dar aia a fost. Deci avem și noi “bidonul” nostru, cred că îți dai seama la cine mă refer. 😉 Iar săracul Hâncu a vrut să arunce preventiv în aer munții Vrancei prin anii 2000 cu niște sute de kile de exploziv pentru a descongestiona zona de tensiunile tectonice acumulate. Venind propunerea asta din gura unui specialist nu că e trist ci absolut uluitor de umilitor că unde poate ajunge omul când nu realizează că e depășit de situație. În paranteză în zona Vrancea cutremurele mari se petrec la 110-140 km adâncime iar o explozie de suprafață sau de mică adâncime este absolut nesemnificativ, zero barat și nu poate provoca nimic în afară de distrugerea zonei. Am rămas siderat când am auzi tce a putut scoate pe gură. Unii pentru audiență sunt în stare de orice iar televiziunile comercial îi învită pe la dezbateri pseudoștiințifice cu invitați în platou care sunt paraleli cu subiectul dar dau și ei cu părerea (ce îl costă, mai nimic).