Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Satu Mare intră în era colectării inteligente a deșeurilor: Florisal implementează ecoinsule moderne

Operatorul de salubritate al municipiului Satu Mare, SC Florisal SA, este pe cale să înceapă o serie de investiții ample în oraș. După achiziționarea și punerea în funcțiune a unor utilaje de ultimă generație, conducerea Florisal se concentrează, acum, asupra implementării noului concept de colectare a deșeurilor, prin intermediul ecoinsulelor.

În total, în municipiul Satu Mare se vor instala un număr de 183 de eurocontainere, marcând astfel un pas semnificativ către modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor. Inițial, se va instala o ecoinsulă de fiecare parte a râului Someș. Amplasarea unei ecoinsule va avea loc în apropierea intersecției dintre strada Vasile Goldiș și Aleea Timișului, situate în Cartier Micro 14, în timp ce a doua va fi poziționată în Cartierul Solidarității, în proximitatea Lacului Cubic. Practic sunt două ecoinsule realizate de două firme diferite, care vor fi testate.

Decizia finală privind alegerea sistemului de colectare va fi fundamentată în urma unei analize meticuloase efectuată de către specialiștii Florisal, mai exact o perioadă de evaluare ce se va întinde pe parcursul unei luni. În etapa următoare, se va continua cu achiziționarea celorlalte 182 de containere, ceea ce va conduce la eliminarea treptată a punctelor de colectare existente în oraş.

Ecoinsulele vor beneficia de o tehnologie avansată, fiind dotate cu camere de supraveghere video, alimentare solară și sistem de acces securizat, utilizând cartelele personalizate. Într-o etapă inițială, accesul cetățenilor la aceste noi facilități va fi liber, permițând astfel comunității sătmărene să se adapteze gradual la noul sistem.

Controlul operațiunilor va fi efectuat de către Florisal și Primăria Satu Mare, beneficiind de suportul unei aplicații avansate, bazate pe tehnologie de comunicații prin unde radio. Adică se va putea şti exact când au fost ridicate deşeurile, tot procesul fiind urmărit mult mai uşor de ambele părţi.

Procesul de colectare va fi optimizat prin implementarea unei scheme de separare a deșeurilor în mai multe fracții, acordând o atenție sporită protejării mediului înconjurător. Astfel, se va efectua colectarea separată a hârtiei/cartonului, plasticului/metalului, sticlei, deșeurilor biodegradabile și a celor menajere. Urmează să fie implementată colectarea selectivă, cofnorm cerinţelor actuale.

Vă prezentăm imagini cu cele două tipuri de ecoinsule care vor fi testate la Satu Mare, urmând să fie ales un model care va fi multiplicat în tot oraşul:

 

 

16 comentarii

  1. 🤣🤣🤣🤣😉😉🥴🥴🥴😵 Răspunde

    Din capitolul povești sătmărene de adomit copiii. Adică vă dați seama că trecem la colectare pe 5 fracții ceea ce înseamnă că aceeași firmă va trebui să aibă 5 vehicule distincte pentru acoperirea acelorași trasee prin tot orașul ca să colecteze selectiv gunoiul, toat frumos conform legii. Plus șofer pe fiecare mașină și tot ce înseamnă asta. Voi credeți pe Florisal în stare să facă asta? Țineți minte ce s-a întâmplat cu colectarea pe două fracții pe parcursul a 10-12 ani? No, eu m-am și dus la nani că povestea asta mi-a ajuns pe azi.🥴😉🤣 Dar aștept să fiu surpins plăcut în sens pozitiv. Florisal aveți cuvântul.

  2. Bagator in seama Răspunde

    Mnoah din categoria “intram in rand cu lumea” si, romani fiind cu o tenta de “gandit cu capu’ executat cu …..” prezentam:
    Se doreste implementarea reciclarii selective avansate. Pana aici totu’i bun, oradenii o fac, alde’ Jonny in Italia si Fritz in Germania o face, lucru bun… da noi estem cam repetenti la reciclat!
    Nu-i bai, ca facem si campanii de constientizare (pe bani frumosi) la radio/TV/hartia igienica sub forma de gazete locale.
    Daaa la capatu zilei, taranu cultivat din acest Sat Mare n-o sa-si spele veci sticla de sana, ambalaju de io-mai-stiu-ce si nici n-o sa piarda vremea si spatiul din salasul de x zeci metri patrati din apartament pentru pubele.
    Mnoah, pana aici am aruncat nitzel in publicul semidoct, nu-i vina lui ca n-a fost crescut din timp pentru ce-l asteapta si daca ar fi numa’ baiu sortarii as zice ca nu-si merita rostu’ prezenta.
    DAR stimabili de la firma cucu, au omis sa prezinte in ultima vreme spatiile de depozitare/sortare si procesele de eliminare a acestor deseuri sortate.
    Antevorbitorul a punctat si problema logisticii si resursele umane necesare acestei operatiuni, dar costurile stimati contarani, tot de prin portofelele voastre vin.
    Mnoah de inteles urmatoarele:
    DA, e de inteles, de dorit si de cultivat initiativa de reciclare, avem o planeta si desi canta aia ca se dau jos la prima, noi totusi tre sa avem si ceva de lasat urmasilor, nu numa munti de gunoaie ca-n padurea din Jidan sau muntele de rahat de pe “centura Baii Mari”
    DA, e de inteles nemultumirea contaranului de rand care urmeaza a plati in prima faza pentru “serviciile avansate de salubrizare” si a 2-a oara amenda pentru reciclarea necorespunzatoare , ca doar nenea de la firma o sa-si puna si vizor sa-l vada pe prost cum nu recicleaza corect si pe deasupra or fi si cartele, ca de… platesti.
    DA, traim in romanica si asta ne ocupa tot timpu, vorba lu’ Badea , ma asteptam la campanii intense de “ia Gogu, ala se arunca acolo iar asta se curata si se arunca acolo, cartonu de la pizza ii menajer iar coaja de banana ii rest biodegradabil si nu menajer” da deee, mai intai amenda si apoi constientizarea, ii ca si cum ai manca un iepure si apoi l-ai beli.
    De contemplat pe urmatoarele:
    – daca in loc de cele 3 publele + 2 menajere apar apar 6 pubele cu ridicare separata, se considera triplarea volumului de munca si triplarea facturii?
    – daca prin alocarea in spatiul apartamentului pentru cosuri individuale in care se pun deseurile corespunzatoare, se poate cere deducere de la primarie pentru spatiul folosit , si in acelasi timp tarif preferential la apa/canal?
    – daca da, pe baza cartelei de la pubele se pot primi acele reduceri?
    – cand iesim la reciclat , pentru poza de pe camera trebuie vre-o tinuta obligatorie?
    – vizavi de ultima, nu uitati sa zambiti la camera, n-ati semnat niciun act prin care va dati acordul sa fiti supravegheat de o firma privata de salubritate.
    Pana una alta, sarcasmu’ lasat la oparte, initiativa si dorinta exista, da eu vad risc de a scoate bani de pe spinarea noastra vs servicii de aceeasi calitate, uneori precara.
    Ca de obicei unele greseli is intentionate, altele ba.
    Cat despre cimpanzeii agresivi din comentariile urmatoare: dupa orice masa spalati cu atentie cu sapun mana si gura ca sa nu mai puta a rahat.

  3. ecologist Răspunde

    @Bagator de seamă, este pur și simplu dezarmant optimismul tău. 😉 Eu personal nu am așteptări mari de la aceeași firmă care în nenumărate rânduri și-a demonstrat limitele. Când le-am sesizat că acel gunoi nu trebuie facturat pe număr de persoană (dealtfel absolut ilegal, contravine tuturor legislațiilor în vigoare și este foarte departe de adevăr) ci trebuie cântărit. dacă aceeași firmă facturează ceva inexistent – adică transportul deșeurilor așa-zis uscate reciclabile (de câte ori ai văzut tu sacii celebri galbeni de la ei că numai dacă în alea sunt puse se duc, cică), deco de câte ori ai văzut tu la case gunoiul reciclabil stând cu zilele/săptămânile neridicat și toată lumea dă din umeri (și nu de alta datr dacă ai 20000 de contracte, implicit facturi x 10 lei pe factură deja e ceva palpabil ca și sumă), când vine mașina Florisal și cu nonșalanțe aruncă în același compactor gunoiul umed cu cel pretins uscat atrunci ce mai vrei? Trist este că la urmă se va constatat că nu nerespectăm directivele și indicatorii de colectare selectivă impuse de UE și iar luăm amendă. Care amendă se va reflecta iarăși în factură. Tu știi că din 2020 municipiul ia amendă an după an cca. 1 mil. de lei????? Pe care nu am înțeles de ce dar Primăria le achită după care se judecă cu Florisal pentru recuperare? Și care în ultima instanță se va reflecta în facturi? De la cine să te aștepți atunci să respecte legislația din domeniu dacă însuși operatorul face sport din asta? Și acum de întreținerea spațiilor verzi sau toaletarea copacilor nici nu am povestit că acolo este jale cu J mare.

    • Altul Răspunde

      Normal ar fi sa ne dea Florisalul Tomberonu,l si la nevoie sau cand se defecteaza sa-o schimbe. Asa se face in Germania. Acolo au si grija de ele.Sa vezi aici cand vin sa ridice odata pe saptamana cum dau cu ele de asfalt si-l mai si trag dupa ei,ca na doar are roata dar aia e pentru prostii. Nu vom fi cu gumoiul veci la nivelul Clujului. Cumva tot artrebui sa scapam de Florisal!

  4. satmarean Răspunde

    Si eu trebuie sa am in casa 5 saci diferiti pentru colectarea inteligenta a deseurilor ? Hmmm … cum procedez?

    • ecologist Răspunde

      Da. Normal Florisal trebuie să pună la dispoziție aceste recipiente. Apoi să-ți notezi undeva că luni va duce menajerul, marți hârtia, miercuri plasticul etc. că dacă nu ești atent rămâi cu ele pe cap încă o săptămână-două. Pentru că mai mult ca sigur cele reciclabile se vor ridica din două în două săptămâni. Va fi balamuc, îți zic de pe acum pentru că încomparație cu Oradea sau Cluj unde operatorul și primăria au făcut din timp campanie de conștientizare aici nimic, nada, nothing!

  5. Ion Răspunde

    Făcătură. Cele mai mari facturi din țară, raportat la serviciile oferite, un jeg. Blat intre Florisal și primărie. Pute de la o poștă, se judecă de ani de zile și primăria chipurile tot pierde. Pârliții ăia de la salubrizare au niste tractoare de pe vremea lui Ceaușescu. Ar trebui sesizat DNA-ul, dar nici ăștia nu cred că mai pot face ceva,vde când probele SRI nu mai sunt valabile in justiție. Așa o scăpat și Govor, dacă bine îmi aduc aminte avea ceva invarteli și el cu florisalul.

  6. Anonim Răspunde

    Pe bani cui se va face aceasta investiție? S-a scumpit ” colectarea ” gunoiului. A ajuns factura de curent și gaz sa fie egală cu salariul încasat. Mai pui și factura de apa și gunoi și ajungi la sapa de lemn. Oare cum face Digi sa nu mărească ani la rand facturile?

  7. Rajmahal Răspunde

    Initiativa buna, dar totusi cu o vechime de 100 ani de balcani, 60 ani comunism, 30 ani de postcomunism, NU se poate sterge de pe o zi pe alta. Nu suntem noi pregatiti la asa ceva.

  8. ecologist Răspunde

    Vor fi cazuri în care sistemul implementat va fi mai inteligent decât cel cărora se adresează. Și vor fi cazuri și nu una-două când se va pierde cardul de acces și atunci va intra pe rol mentalitatea de băga-mi-aș picioarele și careva frustrat va forța accesul și va rupe ceva din sistem ca să-și arunce gunoiul. Nu inventez nimic, asta s-a petrecut în orașe mai mari șiunde s-a desfășurat în prealabil și ceva campanie de educare-conștientizare nu ca la noi unde nimic-nimic. Asta va funcționa la noi când va face plopu pere, eventual când nepoții noștri vor fi adulți. De fapt am îndoilei serioase că se vrea într-adevăr să funcționeze. Vreți dovadă? Uitați ce se petrece cu predarea sticlelor și ambalajelor la supermarketuri. Din datele ministerului doar 1% din ambalajele puse în circulație au fost reciclate. Deci merită investiția cu colectoarele-compactoarele alea pentru sticle și flacoane???? Pe naiba. Asta suntem din păcate.

  9. ilie Răspunde

    Felicitari pentru initiativa si pentru creearea conditiilor de selectare a deseurilor asa cum este normal si cum se practica in tari civilizate….Noi oamenii de buna credinta vrem si putem face colectare separata,vrem puncte ecologice fara mirosuri vara,fara oameni napastuiti care cauta in tomberoane!Numai unora li se pare SF dar e doar normalitate…evident ca aceasta modernizare si aducere la standardele actuale va costa bani in plus dar daca nu ti permiti nu te obliga nimeni sa stai in oras,mergi acolo unde sunt conditii excelente pe bani putini sau deloc.

    • ecologist Răspunde

      @Ilie, pentru informarea ta legea este valabilă peste tot la fel deja din 2007 și nu face diferență între mediul urban și cel rural. Și acolo va trebui făcut la fel fără nici o discuție doar că acolo îi mai iartă. Așa că lasă tu emfaza că ești leșinat de statutul tău de orășan că deja ….. Este SF pentru că nu se va putea respecta și nici Florisal nu se va rupe să respecte ce scrie în legile valabile și în caietul de sarcini pe baza căruia s-a judecqat pentru contract. Vei vedea. Iar la urmă noi ne vom pricopsi doar cu un sistem scump care va funcționa din părți dar vom plăti cu vârf și îndesat pentru aceleași condiții de colectare ca și înainte. Pentru că aceste achiziții undeva trebuie să apară și în scripte. Să nu cumva să crezi că Florisal face donație către oraș aceste lucruri care costă enorm de mult. Din păcate asta s-a întâmplat și în alte orașe care sunt înaintea noastră în multe privințe, inclusiv în Brașov ori Timișoara. Așa că să nu crezi că noi vom fi excepție. Și după ce te vei osteni să colectezi selectiv dar tot va veni o factură estimată după mine cam triplă față de cea actuală nu vei mai veni cu astfel de filozofii de astea. Pricepi amu?

  10. Doar atât Răspunde

    @Ilie, asta ca sa te informez nu este initiativa propire a primariei. Este obligatie legala. Si asa cum este totul este in foarte-foarte mare intarziere. Doar atat. Asa ca lasa tu laudele ca nu-si au locul.

  11. ilie Răspunde

    Multumesc pentru sfaturi ,dar nu era nevoie…ani la rand ati facut bascalie de dotarea Florisalului si ca vrem servicii de curatenie ca in Germania, dar cand se face deja cautam nod in papura si ne antepronuntam ca nu va functiona!Dar de cine depinde sa functioneze lucrurile bine macar pe plan local si legat de indatoririle cetatenesti? Oare nu de noi?Tare mi ar placea sa va cunosc personal sa vad cum voi astia haterii de profesie faceti totul perfect si sunteti un exemplu in familie si in societate…

    • Doar atât Răspunde

      Încă odată și doar mă repet că văd că nu ți-e clar. Aceste lucruri ce se fac de ani buni treburi obligatorii. Că până acum primăria s-a fofilat că este pe rol procesul pentru atribuirea câștigătorului serviciilor de salubrizare e absolut altceva. Nu este meritul nici a primăriei și nici a Florisalului. Sunt obligați de cel puțin 10 ani prin lege! Atât. Să sperăm că va funcționa. problema este că văd ce se petrece pe stradă vizavi de curățenia stradală și cu utialjele noi. E la fel dacă nu e mai rău. Și unele spații verzi au fost de-a dreptul defrișate. Asta toate anul acesta. Nu la parcul din centrul vechi mă refer. Atâta timp cât se permite la Florisal ca să lucreze cu angajați rromi care sunt paralelir cu întreținerea spațiilor verzi nu știu ce așteptări putem avea de la ei ca și calitate.ÎN momentul în care Florisal va trebui să-și tripleze pe puțin numărul traseelor ca să satisfacă cerințele de transport a gunoiului colectat de sortimente atunci vei vedea e va înseamna asta la bugetul familiei. Pentru că vezi tu și pentru gunoiul uscat care teoretic este vandabil foarte ușor au cerut în CL să poate să factureze în plus! Adică le sortez pentru ei pe gratis, ei vin și ridică și mai și facturează asta în plus după care comercializează gunoiul selectat? Eu aștept cu nerăbdare să fiu contrazis de fapte reale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.