Ultima actualizare: azi, 18:35

Locale

Conducerea Primăriei Satu Mare transmite o urare celor ce sărbătoresc Paștele Catolic

Primarul Kereskenyi Gabor, împreună cu viceprimarii Adelin Ghiarfaș și Cristina Tămășan Ilieș, alături de administratorul public Maskulik Csaba, transmit gânduri de pace tuturor celor ce sărbătoresc Paștele.

„În aceste sfinte zile de Paște, să aveți sufletele pline de lumină. Sărbători Pascale binecuvântate”, transmit reprezentanții Primăriei Satu Mare.

10 comentarii

  1. H&R Răspunde

    Adică la alte culte nu? Nu numai catolicii sărbătoresc Paștele acum.

    • comentator Răspunde

      Kereskényi református és az üdvözlet sehol sem említi a Húsvét katolikusságát. Csak annyi történt hogy a kétbalkezes újságírók megint mellétrafáltak. Mint általában.

    • comentator Răspunde

      Vagyis nem a polgármesteri hivatal hibázott hanem az újságírók nem tudnak olvasni. Értelmezni még annyira sem. Amint látszik az sem segít ha románul is le va írva ugyanaz.

    • anticarcotas Răspunde

      Numai ca celelalte culte s-au desprins din cea catolica……unii au schimbat si data pastelui….

    • anticarcotas Răspunde

      Numai ca celelalte culte s-au desprins din cea catolica……unii au schimbat si data pastelui….
      deci…

      • comentator Răspunde

        …. mai sunt și ceva culte neoprotestante care nici nu sărbătoresc. Dar uite faza acum este că primarul le-a urat celor care acum sărbătoresc Paștele sărbători Pascale binecuvântate. Asta ca să îl citez. Nimic mai mult. Cine nu acum sărbătorește sau nu sărbătorește deloc ăla este invitat să răsfoiască pagina și să treacă peste. Ce mă nedumirește pe mine este în schimb prezența unei persoane la împărtășania romano-catolică când știu că este evreu. Și în primul rând nici nu este de etnie maghiară. Nu am eu cu respectivul nimic numai nu înțeleg. Că Pesah-ul este între 22.04.30.04 în acest an. Sau consideră că și el este ca și regele Géza care întrebat fiind cum se face că este și păgân și creștin a răspuns că este un domnitor destul de mare ca să aibă doi Dumnezei? Nu că mă deranjează aspectul, doar nu înțeleg. De mine dacă așa se simte bine nu are decât să continue tot așa.

  2. comentator Răspunde

    Auziți ăștia care aveți probleme din astea existențiale că cine, ce, cum, unde și când sau de ce sărbătoresc atâta vă transmit că totul se trage de la faptul că cineva socotește anumite sărbători după calendarul gregorian iar pe altele așa numai de-al dracului le socotește după cel iulian. Asta ca să fie unii mai cu motz. Nu vreți voi să aflați câtă fățărnicie și de gândire îngustă se ascunde în spatele acestor fapte. Voi știți că dacă nu se enerva cineva la un moment dat și nu emitea un decret regal noi am ține sărbătorile și acum după rit vechi. Vezi cazul recent al Ucrainei care acum a modificat recent data Crăciunului de supărare din cauza rușilor. Pentru că la bază în anul 1923, la un congres ținut la Constantinopol, majoritatea Bisericilor Ortodoxe a hotărât să renunțe la calendarul iulian și să adopte calendarul gregorian, data Paștilor se calculează încă pe baza calendarului iulian, în care echinoctiul de primavără are loc cu 13 zile mai târziu. De aici neconcordanţa cu data Paștelui din Biserica Catolică. În anul 1923, la Constantinopol, s-a decis trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian, moment în care și din această cauză principală Biserica Ortodoxă s-a separat în două, cea pe Stil Vechi și cea pe Stil Nou. Cam atât despre mult vestita toleranță. Deci cine are astfel de probleme înseamnă că se plictisește. În curând din cauza srilankezilor împrumutați la greu vom sărbătorii la greu cine știe ce sărbătoare hindușă în curând, sau păoate anul nou chinezesc. Frumos cu tot cu fanfară și tot ce vrei. Sau poate revin diasporezii și ne apucăm de tomatina? Că roșii avem și noi.

    • Sâcă Răspunde

      Măi , da ne mal lași …

      • comentator Răspunde

        Pe tine deja demult te-am scăpat din mână. Exact cum a făcut mămica și tăticul când te-au scăpat din mâna la naștere și uite ce dobitoc mare te-ai făcut! Nu cred că nu știai asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.