Ultima actualizare: azi, 10:47
Locale

FOTO. Sătmărean amendat cu 30.000 de lei pentru că a ars deșeuri în curte

Un bărbat din Turulung, în vârstă de 42 de ani, a fost amendat ieri, 3 martie, de jandarmii sătmăreni, cu amendă în valoare de 30.000, pentru arderea deșeurilor în curtea imobilului unde locuiește.

Aflați în serviciul de patrulare pe raza localității Turulung, jandarmii au observat o degajare mare de fum între case. Acolo l-au depistat pe bărbat, care ardea diverse deșeuri (cauciucuri, saltele, plastice, cartoane, diverse deșeuri), chiar în spatele proprietății sale. Bărbatul și-a motivat fapta spunând că și-a propus să facă curățenie, dorind să scape de resturile pe care le a adunat în ultimii doi ani, și că nu a știut că nu are voie să ardă deșeurile.

,,Atragem atenția cetățenilor asupra interdicției de a arde diverse deșeuri în orice zone, astfel de acțiuni care punând în pericol atât siguranța persoanelor, cât și mediul înconjurător”, informează Jandarmeria Satu Mare.

16 comentarii

  1. H&R Răspunde

    Fara nume e ca si neintamplat.

  2. Marian Rautoiu Răspunde

    Haideti pe str paulestiului 8 din 10 oameni arde deseuri in curte …pe dig nu poti plimba de fumul toxic…ultimele blocuri din micro 17 sufera de fumul negru …e groaznic . Protectia mediului ce faceti ?????

  3. Mihaita Piticu' Răspunde

    Ba sper sa ii amendeze pe toti taranii astia care ard gunoaiele si vegetatia …..Din cauza lor ne inbolnavim. Nu poti sa te plimbi cu bicicleta din cauza gunoaielor de oameni , nici hainele nu le poti pune la uscat din cauza fumului.

    • S Răspunde

      Mihaita , le cam amesteci. E un lucru sa arzi gunoaie si alta vegetatia. Vegetatia daca e arsa nu se elimina metan in schimb daca o compostezi se elimina si metan cu efect de sera. Prin ardere scapi de daunatori, folosesti mai putine insecticide. Cenusa e un excelent fertilizator. In Elvetia este recomandat se incinerezi toate resturile vegetale, bine probabil ei sunt mai prosti ca noi europenii get-beget.

      • ecologist Răspunde

        @S, în cazul de față cred că problema a fost că ăsta a aruncat tot felul de bălării, cauciucuri, plastice și cine mai știe ce pe foc. Apoi a ieșit un fum de nu numai. Adică nu a dat focul la crengi după curățenia de primăvară din grădină. Fiind și acolo unde este clar se observă că doar e treaba cu TIR-urile care staționează în zonă în veselie. Nu e fericit ca să ne apucăm cu toții să ardem vegetalele de prin curte că arderea consumă oxigen și elimină particule de funingine și praf plus acum vegetația nu prea există care prin fotosinteză să rețină ce se emană în atmosferă. Faptul că în Elveția se permite nu mă miră. Acolo este un fel de sol care la noi nu prea este. Eventual prin depresiunile montane. În cazul de față la Turulung această cenușă numai îngrășământ nu poate fi și modifică nefericit pH-ul solului. Apoi după aplicare te trezești că vine cel în cauză că reclamă că uite nu se produce nimic. Așa că mai ușor cu sfaturile. Lasă asta pe seama altora.

  4. Bartok Răspunde

    Nu aveți bani la buget, amendați oameni sărmani cu 30.000 de lei

    • sp Răspunde

      E prea mare amenda dar nici nu dai foc la cauciucuri, plastice și alte mizerii care sunt toxice și fac fum de se vede de pe Lună. Totuși toate au o limită. Dar eu cred că dacă se transformă amenda în avertisment omul nu va uita veci faza și nu se va repeta. După mine asta e mult mai important.

    • H&R Răspunde

      In Turulung este loc pentru depozitare deseuri, sau cel putin a fost. Avea lene sa duca pana acolo? A dat-o-n bara!

      • ecologist Răspunde

        @H&R, toate acele puncte sau rampe de care zici, absolut toate sunt prin lege scoase din uz. Nu numai cele de la orașe, toate. Singura rampă de deșeuri unde se pot duce din astea e la Doba. Asta cam din 2012-2013. Și acolo nu se intră tura-vura ca să nu mai povestim ce se pot duce acolo. Ambalaje de la pesticide sau cauciucuri sigur nu. Asta povesteam că dă la om variantă apoi dacă nu respectă atunci dă-i ln cap și nu invers. Altfel se poate ca să scoatem o lege că bicicliștii circulă doar pe piste și pe trotuare unde circulă acum în veselie nu au voie deloc. Practic interzici să circule. Și apoi vii tot tu și începi să le dai în cap cu amenda.

  5. Un cetatean Răspunde

    Vedeti aici se vede ipocrizia politiei, si lipsa de profesionalism.In primul rand trebuie sa i se asigure loc unde sa depoziteze deseurile. daca are si nu le a depozitat trebuie sanctionat dar NU cu 30.000lei.Nu poate mucii un om aproape 2 ani pentru o amenda.Au facut altii lucruri si mai grave si nu au primit deloc amenda nu ptr ca a aprins niste deseuri.Cei 2 jandarmi ar trebui sa mai invete si apoi sa isi exercite meseria ci profesionalism

  6. 3.14 Răspunde

    Era normal sa se duca o campanie de prevenire, de educare a satenilor care nu stau toata ziua pe internet sa cunoasca legile. La primarie, de ex, imprimate cateva foi cu “Atentie, nu dati foc la vegetatie”, “Interzis a arde deseuri”, puse frumos in geam la primarie, la baruri, alimentara, Costa cu cerneala cu tot poate 20 de lei.

    • tekei stefan Răspunde

      ce educatie ce campanie mai vreti oameni buni ????
      suntem in 2024 vreti in schenen ?????….cu asa o atitudine de lumea a 3 ce mai vreti ???
      tot cu amanari cu avertismente , nu cumva sa deranjam pe uni cetateni cu opinci

      • Mihaita Piticu' Răspunde

        Corect Stefane

      • ecologist Răspunde

        Într-un fel ai dreptate dar vezi că uiți sau omiți ceva important. Aia că omul nu are posibilitatea de a elimina deșeul legal, controlat și civilizat. Ca în vest. De fapt nu are nici o variantă legală. Și de fapt nimeni nu face nici măcar un gest minim în acest sens. Acum 20 de ani a fost o campanie la toate fostele CAP-uri unde au rămas în stoc tot felul de substanțe fitosanitare despre care nici dracu nu mai știa ce sunt și oricum nu mai erau valabile. Cu mare tamtam s-au dus cei de la protecția plantelor, cei de la mediu și cei de la poliția cu primarul de comună și la toți pe care i-au nimerit le-au făcut dosare penale. Sunt curios ce ai zice dacă pățeai și tu asta absolut nevinovat. Pentru că mulți care au preluat fostele CAP-uri nici nu au primit un inventar exhaustiv, cuprinzător cu ce ar mai fi pe stoc prin magazii. În orice caz la orice abatere nu este primul lucru să dai în cap cu barosul la om cum s-a întâmplat în cazul de față. Eventual în țara lui Putin poate. Așa că mai ușurel cu aruncatul pietrei că poate data viitoare tu vei fi în culpă. Indiferent de toate nu arderea este rezolvarea problemei, cel puțin nu în stilul ăsta!

  7. S Răspunde

    In nici un caz eu nu incurajez arderea deseurilor, eu compostez deseurile vegetale din bucatarie dar ard crengile , se pot arde si in sobe, sau la un bogracs. Eu nu cred ca un om sarac are o alternativa de a scapa de deseuri . Nu este asigurata colectarea a unei foarte largi game de deseuri, ce faci cu saltelele uzate sau cauciucuri , de exemplu? Nu este deloc asigurata colectarea deseurilor din constructii, ma refer nu la faptul ca ai facut o casa si ai cantitati mari , ci ai zugravit o camera, unde arunci vopseaua care a ramas ? Eu recent am schimbat 20mp de acoperitor acoperis tip ondulain bituminos. Ce sa fac ? Sa platesc un container intreg pentru Florisal pentru zece placi? Ce se va rezolva cu amenda care s-a dat? De frica amenzii vom stoca acasa toate deseurile ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.