Ultima actualizare: azi, 13:20

Locale

FOTO/VIDEO. Spectacol stradal și fanfară în centrul Sătmarului. S-a redeschis Piața Libertății

S-a redeschis Piața Libertății din Satu Mare. Și Parcul Central și-a redeschis porțile, iar marea inaugurare a proiectului ce a început la sfârșitul anului 2022 a avut loc miercuri după-masa, 27 martie 2024, în prezența conducerii primăriei și a unui număr mare de sătmăreni.

În cadrul evenimentului, cetățenii au avut ocazia să se plimbe pe pietonala din Piața Libertății, să își facă poze în noul parc central reabilitat și să admire un centru civic modern axat pe nevoile pietonilor.

De asemenea, cu acest prilej a fost organizat și un spectacol stradal deosebit, iar de la evenimentul de redeschidere a Pieței Libertății nu a lipsit nici fanfara, care contribuit din plin la atmosfera de mare sărbătoare.

Piața Libertății modernă și redată pietonilor

Lucrările de modernizare a Pieței Libertății din municipiul Satu Mare au început la sfârșitul anului 2022, iar acum sătmărenii se pot bucura, în sfârșit, de un centru civic modern.

„Este o zi istorică! Este o zi foarte importantă în orașul nostru. Am ajuns la capătul unui drum destul de lung. Încă din 2016 am spus că modernizarea Centrului Vechi și crearea de căi pietonale este un pas obligatoriu pentru dezvoltarea orașului nostru. (…) În 2020 am câștigat proiectul în valoare de aproximativ 5,5 milioane de euro. Am organizat licitația, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în noiembrie 2022. (…) Trebuie să le mulțumesc sătmărenilor că au avut răbdare și ne-au susținut în tot acest demers. Am primit deja foarte multe mesaje, iar oamenii se bucură că, în sfârșit, vor avea un centru civic de care pot să fie mândri”, a declarat primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.

În cadrul proiectului de modernizare au fost înlocuite rețelele electrice vechi, s-au montat stâlpi de iluminat LED și s-au refăcut fântânile. Astfel, Piața Libertății a devenit un centru de relaxare cu alei pietonale, zone de terase, culoar pentru transportul public în comun și spații verzi.

Regulament nou pentru terasele din Centrul Vechi: Fără muzică, reclame și culori stridente

Conducerea Primăriei Satu Mare a stabilit noi reguli pentru terasele din centrul istoric al orașului. Atât municipalitatea, cât și patronii de localuri, doresc să le ofere sătmărenilor terase ca în marile orașe din Europa.

Noile terase trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

– mobilierul teraselor va fi amplasat direct pe pavaj și va fi realizat din materiale rezistente, de calitate, realizat din lemn, metal și eventual materiale textile, nu din material plastic;
– nu se vor dispune împrejmuiri de niciun fel ale teraselor;
– nu se va amplasa pe terase aparatură electrocasnică, răcitoare, cutii frigorifice, dozatoare sau similare acestora. Servirea se va realiza exclusiv din interior;
– umbrelele sau sistemele de umbrire vor fi realizate monocrom, în nuanțe de crem, nestridente care să nu altereze aspectul și caracterul istoric al zonei;
– sistemele de umbrire nu vor avea însemne publicitare de niciun fel;
– nu se vor utiliza sisteme de sonorizare și nu se va difuza muzică, emisiuni TV, video etc;
– aprovizionarea de orice tip se va realiza pe baza unui orar stabilit și în condițiile impuse prin Hotărâre a Consiliului Local. Ca propunere de interval orar pentru aprovizionare este dimineața de la ora 6:00 la 7:30, respectiv de la 16:00 la 18:00.
– accesul autoturismelor pentru aprovizionare se va realiza limitat, având acces doar mașini care nu depășesc 3.5t, în zonele prestabilite.

Circulația rutieră va fi permisă pe o porțiune din Centrul Vechi, mai exact pe sectorul cuprins între Casa Albă și strada Alexandru Ioan Cuza, însă abia de săptămâna viitoare. Până atunci, în noul centru reabilitat vor avea acces exclusiv pietonii.

Imagini de la evenimentul de redeschidere a Centrului Vechi:

72 comentarii

  1. Danciu Ioan Viorel Răspunde

    Felicitări pt conducerea orașului. Mult succes mai departe.

  2. horty Răspunde

    Piata Libertatii e Romania!

  3. yy Răspunde

    Ez a Grande Madame egyértelműen a legnagyobb kurva Szatmáron.

    • yy Răspunde

      Sorry, asta era numai o gluma. De altfel felicitari pentru realizarea renovarii centrului istoric.

      • History Răspunde

        A parcului doar, dragule. Clădirile încă stau să cadă și acum. Mai toate. Acum sunt curios dacă vrei să reabilitezi vreuna dintre ele cum poți avea acces la clădire. Mai ales că sunt multe de scos și multe de băgat. Plus că e și rezervație arhitectonică tot centrul vechi deci dacă se face ceva pe viitor sau oricând trebuie făcut ca la carte.

        • Danciu Ioan Viorel Răspunde

          parinti tai sunt frati ????? pe bune ???

          • History

            Te-ai autocaracterizat? Tu chiar ești atât de prost cum arată???????? Dacă habar nu ai de ceva și nu ești în stare decât să-l lingi la boașe pe oricine nu mai bine te-ai abține de la comentarii???? Ești atât de prost că am impresia nici grădiniția nu ai absolvit! La tine și străbunicul și străbunica au fost frați. Evenetual în timpul actului s-au mai intersectat și cu ceva măgar sau porc. Așa că nu e vina ta că toată zoologia țării explodează în capul tău. Nu mă provoca băiete că șterg pe jos cu tine că vei plânge în lacrimi. Nu ești demn nici să ai drept de vot că nu judeci.

        • Vasy Răspunde

          @History Mereu o sa fie probleme, dar e principal ca cineva face ceva si nu ca cei dinainte care nu au facut nimic pentru noi pooolimea (au facut pentru ei, asta-i clar dar pt noi ciuciu kariciu). Amu daca nu gasesti bucurii in lucruri mici, o sa ramai suparat pe veci ca nici daca tot satmaru se face de la ZERO tot nu e bine pentru ca o sa ramana sate in judet sau drumuri si uite iarasi necazuri.

          • History

            Asta-i o bucurie pentru prea putini si e ceva care nu era chiar printre riorit[‘ile urbei. De bine de rau parcul arata si inainte de aceasta reabilitare rezonabil. In schimb nimeni nu incearca sa gaseasca solutie pentru reabilitarea caselor care satu sa cada pe capul nostru. Intrebare catre marele patriot local Cozma. De ce nu se merge la Oradea la prietenul si colegul de partid sa se ia notite cum s-a procedat acolo? Ca asta chiar ar fi ceva foarte urgent! Dar nu mai bine facem scandaluri ieftine ca poate prostim oamenii ca sa-l voteze.

        • Jhistory Răspunde

          Ca la cartea ta? Biblie sau ce? Care “majoritarea” cladirilor stau sa cada? Pe viitor vezi-ti de treaba. Ca nu ai treaba….

          • History

            Tare idiot mai poți fi. Spune drept doare când gândești?

          • History

            Ormós ház sau clădirea de lângă hotel Aurora????? Ajunge??? Tu postezi de pe Lună???

          • Johnny Bravo

            Mă-ta citește biblia că știe pe de rost. Numai unii ca și tine sunt blocați în niște fixuri din astea existențiale și nu mai pot ieși din ele. Că dacă cineva nu e de acord cu ceva cum vrei tu aia este dujmanul de clasă. Tu de obicei ești așa de prost sau acum ai o criză? Săracul.

        • yx Răspunde

          Te rog, nu ma dragulezi, ca nu sunt amantul tau, bebe.

        • yx Răspunde

          Te rog, sa nu ma dragulezi, ca nu sunt amantul tau, bebe.

        • yx Răspunde

          Eu sunt amantul oricui ma doreste dragule Ca nu am eu caracter. Iubesc cine ma plateste, bebe mic si fraier ce esti.

  4. JnAdjóò Răspunde

    Na ai rezolvat pavajele de la Tarr cu baniii jos si cladirile sa cada face tarr

  5. Romanca din Satu Mare Răspunde

    Felicitări, felicitări și iar felicitări pt toate realizările. Satu Mare a apărut din nou pe harta tarii sub aceasta conducere. Cârcotași au fost, sunt și vor fi mereu. Dacă nu erau acum era gata și parcarea subterana.
    Mult succes în continuare.

    • comentator Răspunde

      Parcarea aia subterană a fost o funigenă, nu cred că a fost ceva serios. În primul trând o parcare subterană nu se face în 6 luni pornind de la proiectare și până la execuție. Că află de la mine nici nu s-a început acum un an proiectarea. Iar fără aia și mai ales în subteran nu poți face nimic. Sau chemi o echipă de Dorei ca să lucreze după cum bate vântul apoi te miri cum pică casele din centrul vechi? Tu știi că înainte de asta trebuia avizul de la Cultură obligatoriu și clădirile adiacente inventariate la rezistență ca să se vadă că nu sunt afectate de preconizata lucrare???? Tu auzi ce spui??? Nu puneți măi botul labazaconiile politicienilor. E valabil la toți politicienii. Nu uitați că sunt alegeri anul ăsta și pentru funcție sunt în stare să facă alianță și cu dracul.

    • Romanca din Satu Mare Răspunde

      “Nu vrem Kent, cafea, valută vrem pe Găbiță să ne … pupă!”. sau “Murim, luptăm pe Găbiță îl păstrăm!”. Dar așa mai ușor, discret să nu ne sară în cap cineva.

  6. 123456789 Răspunde

    Kuie Mereskeny

  7. Satmarean 1 Răspunde

    Felicitari celor care au contribuit la aceasta realizare. Carcotasi vor fi mereu. Sper ca satmarenii sa vada si sa aprecieze.

    • @Satmarean 1 Răspunde

      Mai vorbim vara, pe caniculă. Te simți bine dacă lingușești? Reabilitarea parcului nu era după mine nici pe locul 10 la prioritățile orașului. E o pată de culoare proapsătă și atât. Dar ca să vezi peste tot în țară asta se face. Este scandal monstru la Turda sau la Constanța. La Constanța de exemplu proiectul la un parc mare așa s-a făcut că ai tăiat jur-împrejur tufele care mărginea parcul, asta pe kilometri, și tot conform proectului au pus gard de beton! Și nu, nu era necesar acel gard de beton! Vezi articolul de mai jos. Și acolo sunt sigur că există din ăia care sunt supermulțumiți de măreața realizare. Mă gândesc că gardul de beton va fi vopsit în verde ca să fie mai eco. Mai ales că acolo nu se poate da vina pe UDMR dacă ceva se vopsește în verde. https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/stadiul-lucrarilor-parcul-de-la-gara-este-imprejmuit-cu-gard-de-beton-foto-video-844645.html

      • Jhistory Răspunde

        Da care erau prioritatile orasului “intelijentule”? Ca nu ne spui.

        • History Răspunde

          Lucrările care nu se mai termină și trebuiau terminat demult plus terminalul de autobuse pentru călători de pe Fabricii să fie dat în exploatare. Urmează muzeul industrializării forțate pe turnantă, altă lucrare fără sens care se va face și care e cheltuială aiurea. Pardon nu e aiurea, cineva va câștiga bine și de acolo. Parcul putea aștepta așa cum era încă niște ani că nu era urgență.

      • Opincarul Răspunde

        Dacă vrei să vopsești ceva în verde, trebuie vorbit la primăria Satu mare,vopsesc pe gratis, îți fac și cinste. N-are nici o legătură cu UDMR, sunt ei ecologiști:)))

      • Opincarul Răspunde

        Când am fost mic și prost a fost cum a fost dar de când sunt mare și am liber la net nu mă mai joc! 🤢🤮🤯 Dacă ar fi după mine aș interzice culoare verde. Nu se poate domnule. De o vreme toți copacii înverzesc! Și iarba a devenit verde!

  8. Satmarean 1 Răspunde

    @Satmarean 1.Ai ocazia la vot sa-i pedepsesti daca esti nemultumit . In rezultatul final se va vedea cati sunt deacord cu tine. Cei care nu vor fi or fi toti orbi sau prosti toti?

    • @Satmarean 1 Răspunde

      Auzi, tu ai probleme serioase în a înțelege un text în limba română? Am spus doar că nu era prima prioritate după mine și că unele lucruri nu sunt chiar așa grozave cum se prezintă. Părerea mea este că nu am făcut nimic dacă nu s-a început reabilitarea clădirilor din centrul vechi. Ar trebui să se facă o vizită la Oradea să întrebe pe primarul de acolo cum a făcut. Că legile sunt valabile și pentru ei la fel ca și la noi, deci dacă a găsit posibilitate de finanțare atunci noi numai câștigăm dacă preluăm modelul. Nu-i așa? No la asta să te gândești. Dacă la inaugurare au fost cca. 1000 de oameni asta spune tot. La sărbătoarea de la biserica romano-catolică din centrul vechi în iunie sunt zeci de mii de oameni. Și totuși ce poți face nou acolo, numai să te plimbi și să stai pe bancă. Un punct de desfacere apă, ceva mâncare ori câte ceva pentru cei care tranzitează ori se opresc, nimic-nimic acolo. Și nimeni nu s-a gândit să pună de exemplu un automat pentru punguțe pentru kkt de câine. Că mulți vor veni expres acolo și vor lăsa mizeria acolo. De fapt au și apărut deja. 😮😢 Dacă nu sunt întru totul de acord cu tine atunci faci și cu cum zicea pe vremuri Stalin? Cam îngustă gândire ai.

      • farcau Răspunde

        am impresia ca deficienta mentala a atins un nivel alarmant la tine…..ori esti prost ori sovin , din doua una

        • @Satmarean 1 Răspunde

          Eu nu te-am calificat pe tine. Ca să dezvolți orașul sunt niște pași. Pașii sunt logici și acei pași crează un viitor sustenabil. Noi facem pe sărite. Compară ce facem noi și de exemplu ce face Careiul. Este o diferență mare pentru că acolo se știe ce are și pe aia se bazează și pe viitor. Au reabilitat castelul, apoi au făcut reclamă la ea și acum vin turiștii. Noi am reabilitat parcul și arătăm ce? Că nici să te parchezi prin apropiere nu se poate! Atenție, nu vorbesc de mine ci de potențialii turiști. Înainte de a mă face cu ou și oțet data viitoare încearcă să gândești înainte. Poate îți reușește.

          • Jhistory

            Lasa duma frustratule, ca nimeni nu are rabdare sa-ti citeasca kakatirile. Bucura-te ca beneficiezi si tu de ceva frumos. Sau trage-ti un glont in cap. Nicio paguba.

          • Jhistory

            Foarte logic! Noroc ca se face si nu se sta dupa LOGICIENI.

        • Jhistory Răspunde

          Greu de ales. Ca este complementar. Destept si sovin sau prost si patriot cu gura.

          • Johnny Bravo

            Că nu poți alege că nu ai cu ce. Asta ar presupune la tine și ceva inteligență. Dar nu ai răspuns la o întrebare! Cum ești plătit, la oră sau la bucată?

  9. Vasilică Răspunde

    Bă leprelor, nimic nu vă convine!
    Dacă se face, că nu se face, dacă nu se face, că de ce la noi nu se face!
    Cine poola vă mai înțelege și pe voi?

    Eu, român get-beget, îl votez pe Gabor, dacă mai promite că termină cu ce a început!
    Decât un coica hoț, mai bine un ungur gospodar!

  10. SERGIU Răspunde

    Gaborica nu asculta tu de nimeni , continua tot asa …lasa , invidiosi retardati tot timpu o sa fie
    MULT SUCCES IN CONTINUARE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  11. lupasculiliana Răspunde

    Foarte frumos , imi place enorm cum arata . Continuati tot asa !!! Bravo !!!
    Succes !!!!!!

  12. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    Ce frumos au răspuns prezent și s-au mobilizat la apel soldățeii! 😮😉 Sper ca măcar sunt plătiți din bani publici, așa cum se cade. 😲

    • Jhistory Răspunde

      Du-te si-l repara daca esti patriot. Apropo, vezi ca firul de iarba de la rondul trei este indoit. Si “puța” de apa de pe coloana trei nu are jet.

      • unu' Răspunde

        Aceste lycruri dacă așa arată ca și proaspete mai încolo nici așa nu va fi. Iar reparatul cade în sarcine celui care l-a făcut. Este în garanție, papagalule. Jet și dispari și nu mai arunca veninul pe aici.

  13. History Răspunde

    @Jhistory, auzi tu! Spune-mi sincer cât primești pentru balivernele tale? Ești plătit la oră sau la bucată? Nu de alata dar în ce scrii nu este nici o logică decât agresivitate pură. I-ați ceva să te calmezi că riști un AVC. Nu vreau să te am pe conștiință dacă crăpi. 😲🙏

    • Jhistory Răspunde

      50 de bani. Da macar eu castig….Dispari loază…

    • Jhistory Răspunde

      Nu sunt mai agresiv decat tine. Si toti care mi-au facut rau au murit inaintea mea, ce coincidenta. RIP Te macinata constiinta? Stai in 80 de lei pentru o coroana? Ha ha ha! 🤔😁

      • History Răspunde

        Ești mai prost decât permite Constituția, așa că te poți considera ilegalist. Numai încerc să-mi dau seama de unde atâta vehemență la tine. Mă gândesc că cineva a deschis larg sacul cu banii. Vezi să-ți țină până de Paști că am înțeles alta nu va fi deocamdată.

        • Jhistory Răspunde

          Ha ha ha ! Auzi ma gloaba? Da ce te mâncă în kooor de bani mei???!!!! N-ai nimic de facut?

          • History

            Ai motor de răpsuns. Ești obositor. Condoleanțe familiei care trebuie să te suporte. Dar poți fi mândru, ești un mândru idiot de servciciu care se mulțumește cu puțin. Tocmai de ăștia are nevoie cineva. Mâncător de kkt ce ești. Gloabă ești tu dar cu litere mari cât tine. Știi care este diferența dintre tine și mine? Aia că tu nu ești capabil să gândești independent și tu depinzi de alții. Eu nu depind de nimeni. La tine dacă nu vine viramentul în cont poți spune pa și pusi la porția ta de amestecată. Hai pa și culcă-te. Mâine trebuie să fii fresh la șefu pe baricadeel combaterii dujmanului de clasă. Tu erai foarte bun pe vremea odiosului ca și propagandist. Știi tu ăia care muncesc dar nu gândesc. Că aia fac alții pentru ei.

    • Jhistory Răspunde

      Bucura-te ca in sfarsi are orasul ceva frumos. Asa cum se bucura majoritatea satmarenilor. Daca ai frustrari du-te la un psiholog. Aia-i vindeca pe frustrati.

      • psiholog Răspunde

        Așa e că habar nu ai ce face un psiholog? Ai auzit tu acolo cândva ceva dat atât. Te rog frumos nu amesteca lucrurile. Din ce se pare tocmai tu ai nevoie că ai dezvoltat o frustrare față de unii. Așa că cine spune aia este. Să-ți dau numărul meu să mă suni pentru a stabili o programare?

        • jistory Răspunde

          Tu esti psiholog?! Da-mi numarul. Fa-mi o programare ca sa vedem care pe care. Ori eu ori tu. Vedem la consultatie.
          Pana una alta spune-mi ce frustrare am. Asa ca sa nu mor prost.

          • psiholog

            Tu ai nevoie urgentă de o cămașă de forță. Așa te-ai ambalat deja că ai început să-ți mănânci și literele în grabă. Lucrurile nu așa funcționează și da sunt. Dacă te iei și de persoana mea vezi că mă sit obligat să te raportez. Și fii sigur după IP te vor găsi.

  14. Jhistory Răspunde

    Noa ca am facut 8 Lei. Ma duc sa-mi cumpar doi covrigi si o sana.😀💪

  15. Jhistory Răspunde

    Mergeti si vedeti cata lume se plimba acuma prin centru vechi. Toti se bucura. Numai frustratii nu.

    • Johnny Bravo Răspunde

      Poate ne faci o transmisie. Cum trece acum praful prin zonă că hai tu trebuie să știi dacă acolo îți faci veacul? Nu că m-ar interesa.

    • Jhistory Răspunde

      Mama si tata sunt frati. Asta cred ca explica comportamentul meu.

  16. Eniko Răspunde

    E vorba doar de câteva pavele care au înlocuit asfaltul. Seara când mă plimb prin piață nu e aproape nimeni. Mi se pare un eșec. A perturbat grav traficul. Toate masinile din centru trec pe o mică alee din spatele blocului meu.

    • Eu Răspunde

      @Eniko-draga! Ochelari de soare nu degeaba se cheama asa,se poarta ziua cand e soare! Vezi sa nu iesi des ca poate patiesti ceva ,vai doamne.Ca tot pomeni de Aleea din spatele blocului pe care circula totii !

    • Eu Răspunde

      @Eniko-draga! Vezi ca speri lumea! Stai dracului in casa!

      • @Eu Răspunde

        Mă vezi că ai vorbit și nu ai tras apa după tine! Iar ai lăsat mizerie după tine! Nu-i frumos țărane.

  17. Mihaita Piticu' Răspunde

    Frumos…..felicitari Gaby. Desi nu strica sa planteze mai multi arbori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.