Ultima actualizare: azi, 11:46
Locale

Medicul George Filip, originar din Satu Mare, a împlinit 100 de ani. O viață în slujba pacientelor. La mulți ani!

Medicul George Filip, originar din județul Satu Mare, a împlinit 100 de ani, informează bihorjust.ro. Medic primar obstetrică ginecologie și doctor în medicină, dr. George Filip a profesat până în apropierea vârstei de 90 de ani, dedicându-se o viață întreagă pacientelor sale. ,,La mulți ani domnului doctor Filip George la împlinirea vârstei extraordinare de 100 ani ! Să nu ne uităm valorile”, a transmis șefa Colegiului Medicilor Bihor, doctorul Carmen Pantiș.

Născut în 1924 într-un sat din judeţul Satu Mare, George Filip a devenit orădean la vârsta liceului și a povestit că medic a ajuns din întâmplare. Se înscrisese la Teologie, pentru a-şi urma tatăl, care era preot greco-catolic, iar în ultimele zile de vacanţă din septembrie ’44 a fost trimis să-şi viziteze o soră măritată la Poiana Sibiului. “Coborât din tren la Sibiu, în centru dau de o ceată în halate albe cu cruci roşii în dreptul inimii. Între ei, un fost coleg din clasele secundare, care mi-a spus că s-a înscris la Medicină”. Facultatea clujeană se refugiase la Sibiu pe perioada horthystă şi se intra fără examen întrucât rectorul Iuliu Haţieganu hotărâse că absolvenţii şcolilor ungureşti meritau această şansă, urmând ca doctori să ajungă doar cei care dovedeau vocaţie, prin cernerea bobului de neghină la finele fiecărui an de studii.

În facultate, George Filip a cunoscut nu doar marii fondatori ai medicinei româneşti, precum Haţieganu ori Victor Babeş, dar a şi avut colegi care urmau să ajungă ei înşişi oameni de vază. Coleg de cameră i-a fost Bartolomeu Anania, fost legionar, creier al marii greve studenţeşti anticomuniste din 1946, arestat, închis, dar devenit colaboraţionist al comuniştilor, trimis după eliberare cu misiune în America. “După ’89 a fost uns arhiepiscop la Cluj, iar prin anii 2000, venit la tratament în Felix, ne-am întâlnit şi am povestit din tinereţe. Nu m-am răbdat să nu-i reproşez că a refuzat retrocedarea bisericilor greco-catolice şi că ortodocşii români au dărâmat mai multe biserici de-ale noastre decât ungurii şi austriecii la un loc. Mare făţarnic, Dumnezeu să-l ierte!”, spune doctorul cu înverşunare şi împăcare în porţii egale.

A luat la picior satele unde își trata pacienții și a fost şef al Casei de Educaţie Sanitară la Oradea. A perfecţionat tehnica amnioscopiei, adică investigarea fătului în uter cu un aparat optic și a pus la punct trei amnioscoape după poze primite clandestin din Germania. În anii 80 a depistat forme precanceroase de col uterin la peste 100.000 de femei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.