Ultima actualizare: azi, 13:20

Locale

Radu Panait: „PSD și PNL dovedesc lipsă totală de responsabilitate! Refuză reformarea domeniului asistenței sociale”

Legea asistenței sociale, în forma adoptată astăzi de majoritatea PSD-PNL, nu va putea preveni repetarea unor drame precum cele din „azilele groazei”, transmite Radu Panait. El spune că banii necesari pentru reformarea domeniului vor veni de abia peste 2 ani și, astfel, spune el, vor funcționa în continuare cârdășiile de la nivel județean.

„Azilele groazei au fost o tragedie care ar fi trebuit să ne trezească și să devină șansa României de a opri abuzurile asupra celor vulnerabili, dar, astăzi, vedem că este o șansă ratată. Întreaga societate s-a revoltat, ONG-urile s-au adunat la Ministerul Muncii să propună soluții, premierul Marcel Ciolacu s-a folosit de moment să demită miniștrii care îl încurcau și a promis că desființează din temelii sistemul. Azi, opt luni mai târziu, cei vinovați au fotolii calde, iar cei vulnerabili rămân neprotejați. Serviciile la domiciliu rămân nefinanțate, au refuzat propunerea noastră de inspecții interjudețene și de avertizori de integritate și tot ce a rămas din lege sunt reforme parțiale etapizate și ele până în 2029”, declară deputata USR Oana Țoiu, membră în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților.

Președintele USR Satu Mare, Radu Panait, transmite faptul că USR a cerut ca alocarea sumelor aferente schimbării mecanismului de finanțare să se facă încă din cursul anului 2024, nu începând din 1 ianuarie 2026, iar PSD și PNL au refuzat, potrivit acestuia.

„USR a cerut și ca misiunile de inspecție să fie interjudețene, pentru a preveni situații de genul celei când inspectorii sociali din Ilfov l-au anunțat că vor face verificări pe Ștefan Godei, angajatul senatoarei PSD Gabriela Firea, sau celei din Mureș, unde adulți și copii au fost găsiți subnutriți și încuiați la subsol după ce inspectorii sociali fuseseră în control și spuseseră că totul este în regulă. PSD și PNL au refuzat, însă, controalele între județe.

USR a mai cerut introducerea unor noi drepturi pentru beneficiarii de servicii sociale, printre care acces în centru la servicii de telefonie mobilă sau fixă, acces la medicul de familie și dreptul de a fi însoțiți, de către personalul centrului, pentru efectuarea anuală a unui set de analize medicale. Și aceste drepturi au fost refuzate beneficiarilor de către PSD și PNL.

Nu în ultimul rând, USR a cerut ca planul de urgență, de relocare a beneficiarilor după retragerea licenței pentru furnizorii care nu își fac treaba, să fie în grija statului, nu fix a acelorași furnizori care au încălcat legea. PSD și PNL au respins și această propunere”, transmite Radu Panait.

10 comentarii

  1. H&R Răspunde

    Mno s-a trezit ursul în bârlog, se trezește și asta din hibernare? Dar asta după 4 ani. Ursul doar câteva luni.

    • c-block Răspunde

      Măcar s-a trezit. Că colegul (cacofonie intenționată) senatorul melcilor de Oaș încă doarme. Așteaptă faza cu plivitul căpșunilor .Dar numai când se coace la Halmeu.😉 Se poate spune că dacă tragem linie mandatul lor a fost pagubă curată.

  2. asta este situația reală Răspunde

    România în continuare visează frumos. De fapt este în agonie profundă.
    Dacă a trebuit să vină anul 2024 ca organele statului să legifereze expres că cei care au afecțiuni cronice care nu se mai pot vindeca că nu-i crește brațul sau ohiul la loc la cel în cauză, deci acei oameni să primească certificat de invaliditate definitivă și să nu mai fie puși pe drumuri an după an (aici nici nu mai reproduc faza când bolnavii erau cărați pe scări pe targă că abia mai trăiau dar trebuiau să se prezinte la comisie că altfel își pierdeau drepturile și implicit dreptul la medicație !!!!) atunci vă rog și reflectați și voi cei sănătoși cam câtă preocupare poate avea asistența socială față de cei asistați. Bine aici nu mă refer la cei care exploatează sistemul și profită ci la cei care chiar nu au încotro. Nu interesează asta pe nimeni. Asta până nu se lovesc și ei de tarele sistemului și atunci se revoltă și ei din când în când. Că sistemul altceva nu poate produce. Iar partea de umanitate și de empatie a dispărut complet din vocabular. Și nu săriți pe capul meu că nici voi nu știți când puteți avea o surpriză din asta. Ca și mine cu oșanul prost cu tigaia de beemweu cu volan pe dreapta care nu știe să acorde prioritate în sensul giratoriu și a intrat cu viteză în mine. Cu ce mă încălzește că a fost condamnat dacă eu ducându-mă la serviciu m-am trezit cu handicap locomotor definitiv??? E vina mea că ăla e idiot???? Ce pot face??? Pe nimeni nu interesează asistența socială, este bătaie de cap la majoritatea. Vă doresc să nu aflați detaliile pe propria piele.

  3. Andrei Răspunde

    De ce n-ați făcut-o voi ,papagalule,cât ați fost la guvernare ??!!Marș la gară și ciocu mic !!La groapa de gunoi a istoriei cu adunătura voastră de incapabili !!

  4. c-block Răspunde

    @Andrei, poate ții minte când ziceam acum 4 ani că va fi o mare dezamăgire acest usereplusminus. Spre surprinderea mea dezamăgirea e și mai mare decât în cazul PPDD. Dacă nu ai o proprie doctrină, o viziune decât încerci să livrezi forțat și pe nemestecate dogmele neomarxiste bruxelleze atunci asta se întâmplă. Anul ăsta va fi un an greu pentru ei. Dacă coboară sub 10% din voturi încet-încet se vor dizolva de la sine. Politica elitistă nu poate produce simpatii la oamenii de rând mai ales că inclusiv ei prin declarațiile lor îi desconsideră.

  5. Vasy Răspunde

    Ioi ca ma luat cu greata cand am citit, exact ca si cand apare Cozma. No amu data viitoare ma pregatesc cu un kg de lamaie sa nu mai am surprize.

  6. Mircea Govor ( groparul jud. SM) Răspunde

    Hai mă pop onarule. Au fost și aliații voștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.