Ultima actualizare: azi, 21:44

Locale

Un erou uitat! Povestea lui Benjamin Ferencz, sătmăreanul care a răzbunat milioane de morți

Benjamin Ferencz, un nume emblematic în lupta pentru justiție și adevăr, s-a născut pe 11 martie 1920, în Satu Mare, într-o familie de evrei intelectuali. În urma emigrării în Statele Unite ale Americii, la vârsta de doar 10 luni, și-a continuat parcursul, absolvind Facultatea de Drept a Universității Harvard, specializându-se pe crime de război.

După absolvire, s-a înrolat în armata americană, iar la sfârșitul războiului, excelentele sale abilități în drept internațional l-au propulsat printre procurorii ce au anchetat liderii naziști în celebrul proces de la Nurnberg. După încheierea războiului, Benjamin Ferencz s-a stabilit în Germania. Acolo, a continuat neîncetat lupta pentru reabilitarea victimelor nazismului.

De numele său se leagă și fondarea Curții Internaționale de Justiție aflate la Haga, principalul organ judiciar al Națiunilor Unite – ONU. Ca răspuns la crimele de război ale Statelor Unite în războiul din Vietnam, Benjamin Ferencz a pus bazele Curții Penale Internaționale, cu sediul tot la Haga.

Ca procuror șef în procesul Einsatzgruppen, Ferencz a adus la lumină atrocitățile comise împotriva umanității, contribuind la condamnarea celor responsabili pentru Holocaust și alte crime de război. Femei, bătrâni sau copii, toți purtau aceeași vină biologică: etnia. Însă culpabilitatea crimelor împotriva umanității și a Holocaustului nu se rezumă la doar câțiva zeci de oameni. Benjamin Ferencz a înțeles asta, iar Nurnberg nu a reprezentat pentru el decât o ușă pe care a deschis-o pentru apărarea celor care, nevinovați, au plătit prețul suprem căzând victime ideologiei și politicii totalitare.

Dedicându-și viața reabilitării victimelor și adevărului, Benjamin Ferencz, este recunoscut drept un simbol al dreptății și luptei pentru adevăr. Contribuția sa a fost onorată cu Premiul Erasmus în 2009, recunoscându-i-se impactul excepțional în dezvăluirea atrocităților nazismului.

Moștenirea sa impresionantă continuă să inspire și să educe omenirea, în ciuda trecerii sale din viață pe 7 aprilie 2023, în Florida, SUA.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.