Ultima actualizare: azi, 12:24

Locale

FOTO/VIDEO. Șantierul pasarelei pietonale, aproape de final. Se umple spărtura din dig

Șantierul pasarelei pietonale se apropie de final. Au loc ultimele lucrări, iar în aceste zile se umple și spărtura din dig.

Spărtura din dig a fost necesară în special pentru trecerea marilor utilajelor, printre care macaraua uriașă care a pus pe poziție pasarela pietonală. În aceste zile această spărtură se umple, iar totul va reveni la forma inițială.

Săptămâna trecută a început montarea balustradei și amplasarea iluminatului public, iar momentul mult așteptat, și anume inaugurarea oficială a pasarelei pietonale, se apropie.

Dacă totul va decurge conform planului, inaugurarea pasarelei ar urma să aibă loc în această lună.

28 comentarii

  1. Unul Răspunde

    Unde sunt cei ce ziceau ca va fi prapad,imediat dupa ce au spart digul! Va spala Somesul tot Centrul Nou! Asta inseamna inginerie, nu de Goldis! Bravo firmei ce a construit si felicitarii Primarului !

    • Al doilea Răspunde

      Eu zic sa lasam felicitarile pe cand va ajunge Somesul la nivelul digului, sa vedem ce se intampla. Sa vedem cum va lucra spartura re-umpluta in timp precum si supraincarcarea pusa pe acelasi dig neintarit. Atunci mai evaluam si ingineria si eventual si aplaudam daca e cazul. Ca acum, felicitarile sunt cam premature daca e sa folosim putin materia cenusie.

      • Ciuciu Răspunde

        @Al doilea
        Daca mergem dupa statistica, atunci vom avea ce astepta. Asa ca in 2050, cand Somesul va ajunge la umplutura si va spala, degeaba vom zice care-i problema, ne-or face aia mosi batrani si handicapati care vorbesc prostii. Desi, cu incalzirea asta globala, poate vom avea noroc si Somesul o sa faca mai repede testul.

      • Vasy Răspunde

        @ Al doilea – esti ca babele care asteapta sfarsitu’ lumii.

  2. Adrian Dinu Răspunde

    Asta nu este inginerie! La facultate am învățat că se executa așa numitele “trepte de înfrățire ” la închiderea digului după executarea lucrărilor. SGA nu mai da avize și supervizează lucrările?

    • teo Răspunde

      Ca inginer, pot spune ca ai foarte mare dreptate. Cred si sper ca cei de la apele romane se vor sesiza si vor lua masuri.

    • un cunoscător Răspunde

      Cred că știi că vorbești de-a dreptul în chineză pentru troli. De fapt cred că nici nu pricep dar nici nu-i interesează ce zici tu că mai important este să pupe mâna stăpânului și să dovedeaqscă zilnic cât de INUTILI pot fi de fapt. De prea multe ori se merge pe noroc.

  3. Vizionaru Răspunde

    O sa circule și autobuzele pe pasarela?

  4. H&R Răspunde

    În sfârșit au apărut și inginerii construcții hidrologice care au terminat facultatea în 6 luni online pe vremea covidului.

    • Aldo Răspunde

      4 luni licenta +2 luni cu master cu tot. Cu o luna in plus erau la doctorat.
      Facultatea Zoom.

    • 😮 Răspunde

      Ăștia doi. Eu vă recomand să vă exprimați părerea la ceva la care poate vă pricepeți. Dacă faceți bășcălie cu celălalt aia nu demonstrează că și aveți dreptate doar că sunteți prost crescuți. @H&R, am avut o părerea mai bună despre tine. Se pare că ai fost recrutat și ai devenit un vajnic troll. Fiță măi mai rezonabili! Bășcălia față de celălalt fără argumentate dovedește doar că ești prost crescut. @H&R, nem volt gyerekszobád? Na, csak azért kérdem.

      • H&R Răspunde

        Nem hiszem, hogy fejetlenűl “építenék” vissza azt a részt. Az nagyon nagy felelősséggel jár. Gondolom “tászálják” rétegenként a földet, és ami még majd a lényeg lesz az a füvesítés. Lehet már modernebb technikákat alkalmaznak, mint különböző geotextilek használata. Csak sokszor tényleg már az elején valakik látják, hogy rossz az egész. Mint valami világvégét hírdető hívők (az se jött be eddig azóta nagy a csend, a maja naptár véget ért 😁) Az első fél év vagy év után úgyis kiderűl, hiszen a gyalogosrész felül ha behajlik, beszakad na akkor már komoly baj van. Addig bízzunk a szakemberekben. Én csak ennyit szerettem volna mondani.

        • 😮 Răspunde

          Nem kell kötekedni a másikkal, én azt akartam mondani. Töltést csinálni vagy így belemászni a strukturába nem játék. Amit az építők mőveltek hogy beleszántottak merőlegesen az minden csak nem profi dolog. Szerencséjük volt az időjárással, az az egy biztos. Mert különben keményem megizzadtak volna hogy visszacsinálják. Ha nincs az egész összekötbve (a bontott és a bontatlan töltésrész) akkor nagy baj lesz. Lehet üjra kell csinálni az egészet a két híd között. Ez nem koca hozzáértők döntik el mert itt árvízvédelemről van szó. Bízzul ezt a szakemberekre. A baj az egészben hogy a bontást első fázisban a polgármesteri hivatal egy legyintéssel elintézte és a vizesek kötekedésének vette. Azért állt a munka mert nem kértek vízügyi “aviz”-t. Ezt azért kellen tudni. Ugyanaz történt a harmadik híddal ahol repülősök kötekedésnek lett minősítve hogy mást kértek mint amit akartak kivitelezni, a híd esetében. A papírok rendben kell legyenek már csak azért is mert EU-s pénzből van. Ezekkel nem játszol. A baj az hogy minden egyes projektnél gond van (a Kubik parknál is) és sosem ők a hibásak, más a rossz aki be akarja tartatni velük a törvényt. Kíváncsi vagyok ha egy építkezési engedélyt kell kiadni ők mennyire tartják be a saját rendelkezéseiket? Én a profi hozzáállásban őszintén kételkedem.

  5. No spa Răspunde

    No de la penultimu ma-ți pierdut

  6. Mircea Govor ( groparul jud. SM) Răspunde

    Sunt sigur că cei mai critici oamenii de mai sus, nu știu nici măcar să bată un cui.

    • 😮 Răspunde

      Eu sunt hidrotehnician. Aia știi ce înseamnă? Sunt multe de spus pe marginea a ce s-a petrecut acolo dar măcar acum sper că se va reface cum trebuie. Că altfel va fi interesant. Și din ce a scris @Adrian Dinu și el e în legătură cu domeniul. Restul sunt părerologi amatori plătiți per postare sau pensionari plictisiți.

  7. H&R Răspunde

    @😮
    Őszintén én kikértem volna a szakemberek véleményét, nem így online, mert sokaknak rengeteg tapasztalata van és lehet olcsóbban is jönne ki. Ha rosszul építik vissza akkor gondolhatod, hogy mi fog következni. A szakik, lehetnek azok akár privátak is, valószínűleg még ingyen is adtak volna tanácsokat, útbaigazítást. De hát ez a törvény még ha szar is.

    • H&R Răspunde

      Mint a hídépítő mérnökök a projekt végén, a tesztnél, a híd alatt kell állniuk a terheléses próbánál. Mert ha elrontotta, még egyet nem ront el. 😁

    • 😮 Răspunde

      A legelején valaki nem “értette” hogy miért is kell a vízügyi engedély a töltés megbontásához mert “úgyis a fiúk a végén ügyesen visszacsinálják”. Ennyit a hozzáértésről. Nincs itt mit szaporítani a szót, ugyanez a mese volt más “koreográfiával” a harmadik híd körüli huzavona esetében is – ott a magassággal volt a baj. Illetve nem volt semmi baj csak nem kérték egyből a mostani magasság engedélyezését mert tudták hogy akkor elhúzódik a repülési szakengedély és akkor nem lehet kiadni az építkezési engedélyt sem. Vagyis nem lehet megkezdeni az építkezést. De ezt nem mondják az embereknek. Nem lehet Gyuri bácsi módra kezelni az ilyesmit vagyis hogy majd valahogy csak megoldódik a végén. Nem vagyunk a piacon. Egy kismillió alkalmazott szaladgál a hivatal lépcsőin naponta és közülük jópárnak az a dolga hogy ezt tudja és nem az illetékes hivatal kell megráncigálja a kezét hogy ébresztő tata. Mert a megvalósíthatósági bizonylatot – Certificat de Urbanism – éppen a polgármesteri hivatal kell kiadja és abban benne kell szerepeljen minden engedély nominálisan amit be kell szerezni. Az urbanisztikának pont ez a dolga. Nem csak Mari néni kerítése esetében aki belemásztott a szomszéd Jani bácsi telkébe. 🤔😉

      • H&R Răspunde

        A SGA mire van akkor? Nem ellenőriz? Remélem nem olyanok vannak mint Simona Iancu, aki pincérnőből lett hidromérnök. Nagy port kavart az akkori ügy. Sok esetben a politikával kezdődik a baj.

        • 😮 Răspunde

          Ne félj, itt nem ez a helyzet és épp ezért volt gondban a polgármesteri hivatal mert a fejükre lett mászva. Az ilyesmi az nem játék. A SGA ellenőriz de tudod hogy Romániában lakunk, ugye? Szerintem sűrűn arra jártak hogy lássák mi a helyzet. Az 1970-es árvíz óta amikor párutasításra későn lett beavatkozva (“mentsük meg elvtársak a termőföldet”, ismered ugye) gyakorlatilag a város fel lett áldozva, későn vágták át a gátat és Berendnél már áttört a Szamos, Vetés felől pedig visszafordult a víz, nem volt már merre elfolyjon. Azért volt itt akkora a víz. Na, azóta csinálják a dolgukat.

    • 😮 Răspunde

      A terv mint olyan érint létező hidrotechnikai munkákat tehát a dokumentáció ami alapján a projekt megvalósul ezt kötelezően kell tartalmazza. Nem hiszem hogy nem lenne benne. Más itt a baj.

  8. Vizionaru Răspunde

    Bă da la Friss Ujsag nu au secțiune de comentarii. Nu deschideți voi ziarul de la Mateszalka și comentați acolo, sau portalu primăriei ca sa fiți la locul de munca!Hai pe cai husarii mei…și valea in pusta!

    • 😮 Răspunde

      Nu are. Dar nici Friss nu prea mai este, abia mai are cititori. Dacă nu pricepi bagă un goagăltranslaite. Oricum la nivelul tău de bășcălie de a comenta nu cred că te interesează subiectul. De fapt cred că te depășește, te epuizează de-a dreptul intelectual. Să te citez?
      Vizionaru
      8 aprilie 2024 Răspunde
      O sa circule și autobuzele pe pasarela?

    • @Vizionaru Răspunde

      @Vizionaru, satul tău natal din Moldova te așteaptă înapoi. Acolo nu ești expus la astfel de stressuri. Sârmă!

    • H&R Răspunde

      @Vizionaru
      Nu-ți place, nu citește. Nu întelegi, ți-l traducem. Vrei în Schengen? Asta las ție să răspunzi. Să te văd cu concepția ta, ce răspuns dai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.