Cresc îngrijorările în legătură cu numărul tot mai mare de cazuri de cancer pulmonar la nefumători, iar unul dintre factorii principali indicați de cercetători este radonul, un gaz radioactiv inodor și incolor, ce poate deveni periculos când se acumulează în clădiri. Potrivit experților, în clădirile publice din 16 județe din vestul României, printre care se numără și județul Satu Mare, inclusiv în școli și grădinițe, s-au detectat niveluri de radon peste medie.
Radonul, un gaz greu cu densitate de aproximativ 10 ori mai mare decât a aerului, poate reprezenta un risc semnificativ pentru sănătatea umană atunci când se acumulează în interiorul clădirilor. Expunerea la concentrații ridicate de radon în aerul interior poate crește riscul de cancer pulmonar, chiar și în rândul nefumătorilor. În comparație cu alte țări europene, România se află printre statele cu niveluri ridicate de radon, situându-se pe locul patru la acest capitol.
Conform specialiștilor, expunerea la radon în aerul interior este influențată de geologie, tehnici de construcție și tipuri de ventilație. În zonele cu soluri bogate în radon, cum este cazul unor regiuni din Transilvania și din județul Satu Mare, nivelurile acestui gaz pot depăși limitele admise, creând riscuri semnificative pentru sănătatea locuitorilor.
Legea impune administratorilor de clădiri publice să ia măsuri pentru limitarea expunerii la radon a persoanelor, în special a copiilor din creșe, grădinițe și școli.
„Sunt foarte multe școli care nici măcar nu au placa de beton peste fundație, iar altele sunt construite direct pe pământ. Copiii sunt expuși pentru că acesta este specificul construirii clădirilor educaționale din România. Vorbim de clădiri ridicate în perioada 1960-2000, când multe dintre școlile se construiau fără placa de beton. Dacă într-o sală de clasă sunt mai mult de 20 de elevi, crește riscul de îmbolnăvire, pentru că impactul este mai mare, e mai ocupată încăperea respectivă și sunt mai multe persoane expuse. Radonul un gaz greu, cu o densitate de aproximativ 10 ori mai mare decât a aerului, care se atașează de aerosoli și rămâne în aerul interior (la distanta de 1-1,5 m înălțime față de planșeu, exact unde respiră copiii), putându-se acumula la valori periculoase pentru sănătate”, potrivit cercetătorului Alexandra Cucoș.
Cum reducem nivelul de radon în casă
Reducerea nivelurilor de radon implică izolarea clădirilor, ajustarea presiunii aerului și modernizarea termică. Pentru valori peste 400 Bq/m3, sunt necesare soluții specializate, cum ar fi membrane izolatoare, sisteme de ventilație centralizate și etanșare a fundației. Este esențial ca măsurătorile să fie efectuate de laboratoare autorizate de CNCAN, deoarece există riscul de erori în serviciile și echipamentele disponibile pe piață.
Pentru a reduce nivelul de radon în casă:
1. Sigilează crăpăturile din podea și pereți.
2. Aerisește frecvent locuința.
3. Utilizează un purificator de aer.
4. Instalează un sistem de îndepărtare a radonului, gestionat de un specialist certificat, care poate elimina până la 99% din radon.
Oradea,dar mai ales Baile Felix plutesc pe aceste ape termale radioactive pline de radon,care sunt exploatate de sute de ani.Dar n-am auzit să crape cineva din cauză că se inspiră acest gaz ieșit la suprafață odată cu apele termale iar cine zice că nu e adevărat,minte,pentru că nu departe de Felix există exploatări de uraniu care clar au legătură cu apa din adâncuri.Să nu uităm faptul că ape termale există aproape în întreaga transilvanie.
La fiecare puț de apă termală forat este obligatoriu să ai o stație de degaificare a apei, care elimină gazele dizolvate! Unde această stație nu există, se întâmplă tragedii precum cea de la Akâș, unde a explodat punga de gaze acumulată.
Radonul este mai greu decât aerul, deci se dispersează destul de repede în are liber, nasol este cu pivnițele și beciurile fără ventilație artificială, unde se acumulează.
Acuma sincer si asta e un articol doar asa ca si fie! Cum dreaq sa aerisesti casa cand intra radonul in casa impreuna cu aerul???
Radonul intră în casă cu aerul curat doar în foarte mică proporție, cel mai ușor intră prin difuzie din pământ! Și când aerisești, de fapt îl scoți afară, nu îl introduci!
Este o problema majora pentru sanatate in unele zone. Recomand sa cumparati un senzor desi nu e ieftin deloc. Masuratoarea trebuie facuta pe perioada indelungata, minim 3 luni pentru relevanta. De mentionat ca vara valorile pot fi foarte mici, iar iarna mult mai mari. Se recomanda o monitorizare constanta a locuintei, si o aerisire adecvata. Daca nu ajuta, se impun izolatii la nivelul podelelor si eventual lucrari de drenare cu ventilatoare sub locuinta. Nimic de aici nu te poate face bucuros daca gasesti valori mari de radon, dar iti poate salva viata tie si copiilor tai. De mentionat este faptul ca legislatia noastra spune ca o valoare de max 300 bq/m3 este acceptat, americanii zic ca 150 e valoarea… eu deduc din start ca valorile sunt masluite din pix la nivel de guvern pentru a minimiza problema. Vezi https://radon.ro pentru senzori si diverse articole.
Ți s-a mai spus că ești glumeț? Oamenii nu au bani pentru treburi elementare și veniți cu un baubau nou. Se pregătește ceva disnpre ruși și trebuie populația educată? Că un senzor de milioane bune, chiar și cele ieftine. Hai pa.
https://www.emag.ro/search/radon+airthings+wave?ref=ps&emag_click_id=c55a119ed15a8ee9c3c8f46d520d5962&utm_source=radon.ro_affiliate_WB9B&utm_medium=profitshare&utm_campaign=profitshare_WB9B&utm_content=link