Ultima actualizare: azi, 11:21
Externe

UE a decis: telefonul va putea ține loc de buletin de identitate. Când vom trece la portofelul digital

Parlamentul European a aprobat un proiect care își propune să simplifice accesul la servicii publice și private în întreaga Uniune: portofelul digital. Mai precis, UE vrea să ne scape de hârtii, de cozi, de timp pierdut și să ne permită accesul la un sistem ușor de folosit oriunde în comunitate. Cu toate acestea, nu vom fi obligați să avem o identitate digitală, utilizarea portofelului digital urmând să fie voluntară.

Prin intermediul telefoanelor mobile, cetățenii vor putea să își confirme identitatea și să distribuie documente electronice direct din portofelele digitale. Asta după ce portofelul digital, care are ca scop facilitarea accesului la servicii publice și private în întreaga Uniune Europeană, a primit acordul europarlamentarilor după trei ani de dezbateri.

Obiectivul implementării eID, identitatea digitală europeană, este digitalizarea societății europene. Concret, în curând, fiecare cetățean european sau companie din UE vor putea avea portofel digital. Acesta va fi legat de identitatea digitală națională a persoanei și le va permite europenilor să deschidă conturi bancare, să se înscrie la universitate, să stocheze rețetele medicale și multe altele. În plus, va proteja datele personale ale cetățenilor.

Practic, vom putea salva în acest portofel buletinul, permisul de conducere, cardul de credit, certificările educaționale și multe altele, pentru a putea rezolva rapid diverse probleme din viața de zi cu zi.

Adoptarea regulamentului european privind identitatea digitală reprezintă o etapă importantă în transformarea digitală a societății noastre. A le permite cetățenilor să aibă un portofel digital european unic și sigur, păstrând în același timp controlul deplin asupra datelor lor personale, reprezintă un pas înainte esențial pentru UE, care va stabili un punct de referință la nivel mondial în domeniul digital și va spori securitatea atunci când se angajează cu servicii online. În plus, prin plasarea cetățenilor în centrul atenției, regulamentul european privind identitatea digitală contribuie la îmbunătățirea și simplificarea semnificativă a accesului la serviciile publice online. Cetățenii nu ar trebui să fie nevoiți să suporte povara complexității administrative și instituționale“, a transmis Mathieu Michel, secretar de stat belgian pentru digitalizare, simplificare administrativă, protecția vieții private și reglementare în domeniul construcțiilor.

La ce va ajuta portofelul digital

Cartea de identitate digitală europeană va putea fi folosită printre altele pentru:

⦁ Servicii publice cum ar fi solicitarea unui certificat de naștere, a certificatelor medicale sau cererea de schimbare a adresei.

⦁ Deschiderea unui cont bancar.

⦁ Depunerea declarațiilor fiscale.

⦁ Înscrierea la o universitate din propria țară sau dintr-o altă țară UE.

⦁ Stocarea unei rețete medicale care să poată fi folosită oriunde în Europa.

⦁ Dovada vârstei posesorului.

⦁ Închirierea unei mașini folosind un permis de conducere digital.

⦁ Rezervarea și cazarea la un hotel.

Cu toate acestea, nu vom fi obligați să avem o identitate digitală. Utilizarea portofelului digital este voluntară, iar cei care nu-l vor folosi nu vor fi discriminați, susține Consiliul UE.

4 comentarii

  1. 🤔🤔🤔 Răspunde

    Următoarea fază va fi că îmi cumpăr un telefon și gata am o altă identitate? Măi fraților voi ce fumați? Lăsați naibii prostiile astea că văd că mai nou UE votează orice că știe că vin alții în locul lor, alți europarlamentari. Că vă zic eu că mulți nu vor mai prinde scaunul de eurodeputat. Și atunci votează orice că după ei potopul. Mai ales că ei nu așa de-a moca au ajuns acolo. Că aveau ei teme de casă doar că 4 ani nu s-a reușit să le facă pe toate. Vă zic eu că nu trebuie să ne ambalăm că astea presupun și niște norme de aplicare iar noi cu digitalizarea noastră sub fundul broaștei – adică nu mai este doșarul cu șină dar uite că totuși este!! – mai avem un secol până să fie și la noi. Eventual ceva programe-pilot ca să nu spună că suntem neascultători și atât. Cu ce îți peird timpul unii pe acolo !?!? Mai urmează să fie obligatorie operația de schimbare de sex dacă așa cere demografia țării???? Numai întreb.

    • MitID Răspunde

      Citeste despre MitID si cum functioneaza Danemarca de 15 ani imediat.

      • 🤔🤔🤔 Răspunde

        Lasă tu poveștile că la noi nici acum nu știu să folosească un card bancar. Numai du-te și stai în față la orice bancomat și numără cazurile. Mai vorbești de inteligență artificială, nu știu ce pigmentată și alte SF-uri la aceștia? Noi nici acum nu reușim să colectăm gunoiul selectiv care danezul face de pe puțin 40 de ani. Sau facem piste de biciclete prin oraș pe bucățele care nu duc nicăieri și nu se pot folosi? No cam asta este distanța față de ei, pe puțin. Nu spun că nu e bine dar noi trăim în realitatea noastră și nu în cea a aerului superozonificat a celor din funcții sus-puse care visează cai verzi pe pereți, că nici nu știu care este realitatea reală. Acum citeam că Boloș marele ministru al finanțelor s-a dus în piață și a cheltuit pe strictul necesar 500 de lei și s-a trezit hopa că ceva nu e bine? Așa că coboară și tu în rândul cetățeanului de rând de pe stradă. Sau stai în Danemarca.

  2. vadimT Răspunde

    vom sari gardul spre rusi de prostii astia din europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.