Ultima actualizare: ieri, 21:31
Locale

VIDEO. Povestea unui castel impresionant din Satu Mare. Contesa ţinută de fosta servitoare

Castelul Vecsey din Livada, o bijuterie arhitectonică datând din perioada 1760-1764, se află astăzi într-o stare de paragină, reflectând trista soartă a multor alte monumente istorice din România. În trecut, el a fost un simbol al bogăției și al prestigiului familiei Vecsey, una dintre cele mai influente familii din zonă.

Cu toate acestea, în prezent, castelul se află în administrarea Primăriei, iar, pentru a-i reda strălucirea de altădată, primăria ar trebui să caute o finanţare de 7 milioane de euro.

Construit de familia Vecsey între anii 1760 și 1764, castelul Vecsey a fost o reședință impresionantă, cu un etaj bogat ornamentat cu sculpturi din lemn, dar care, din nefericire, a fost distrus într-un incendiu în anul 1823. Acesta a fost ulterior acoperit, renunțându-se la reconstrucția celui de-al doilea nivel.

Clădirea impresionează cu fațada sa, pe care se remarcă blazonul familiei Vecsey, atestând importanța și prestigiul acesteia în comunitatea locală. În perioada sa de glorie, familia Vecsey stăpânea un vast domeniu feudal ce se întindea peste mai multe sate din zonă, având o influență și o putere considerabilă.

Cu toate că în trecut a fost mărturia opulenței și a puterii familiei Vecsey, astăzi castelul se degradează încet, iar lipsa de întreținere duce la deteriorarea continuă a clădirii. Deși în trecut a găzduit diverse instituții și a fost chiar sediul armatei ruse în anumite perioade, astăzi este lăsat în paragină, parcă uitat de timp și de autorități.

Potrivit legendei locale, baroneasa Eszter a refuzat să plece din calea comuniştilor, motivând că aici s-a născut şi că aici vrea să moară. A fost alungată din castel, dar a găsit refugiu la fosta ei cameristă, Juliska, care a îngrijit-o, din milă, până la moartea ei. N-a primit nimic în schimb…

Castelul Vecsey a cunoscut faima, dar și decăderea, iar acum se află acum în așteptarea strălucirii de altădată. După mulți ani de procese, Primăria Livada a devenit proprietarul castelului şi are în plan reabilitarea completă din fonduri europene. Deocamdată nu se ştie ce destinaţie va avea clădirea, însă se cunoaşte faptul că ar fi nevoie de o investiţie de cel puţin 6-7 milioane de euro.

Bugetul de investiţii al oraşului Livada este de circa 2 milioane de lei pe an. Un calcul simplu arată că ar fi nevoie de toţi aceşti bani de pe următorii 15 ani ca să fie pus la punct castelul, iar administraţia să nu mai facă alte investiţii. Astfel, singura speranţă o reprezintă fondurile europene.

 

5 comentarii

  1. comentator Răspunde

    Pentru corecta informare a cititorilor poate ar fi important de menționat că decenii la rând castelul figura ca și aflat în patrimoniul Ministerului Sportului. Că nu am înțeles cum și de ce a ajuns așa din pix așa ceva tocmai acolo dar nici aia nu pot pricepe când nici nu fac ceva cu clădirea dar nici nu dau înapoi primăriei care clar spune că are un proiect tocmai care se pliază pe această clădire. Încă era Sebesi primar și tot încerca să preia clădirea. Încăpățânare și delăsare tipic dâmbovițeană, bătaie de joc la adresa patrimoniul la modul general. S-ar gândi unii că de aia că este legată istoria locului de unguri dar nu. Stați liniștiți, așa se procedează prin toată țara. Sper că va fi salvată clădirea, merită mai mult.

  2. Petruț Gabriela Răspunde

    Trebuia retrocedată statului maghiar, ei au construit.

    • Ph Răspunde

      Cu ce bani și cu ce oameni au construit? Chiar pe lângă subiect 🙂 oricine ar fi fost constructorul și finanțatorul, noi ne batem joc de tot patrimoniul. Da da, noi îi votăm, chiar și cei care nu votează sunt părtași.

  3. History Răspunde

    Asta este o altă discuție, acum cam tardivă. Trist este că slovacii care știm cu toții că nu-i au la inimă pe unguri au realizat că este în interesul lor dacă lasă ca statul maghiar să restaureze pe banii lor cetățile construite pe teritoriul Slovaciei actuale după invazia turcilor. Iar acum acele cetăți (și sunt vreo 50 !!!!) sunt rând pe rând reabilitate, primesc vizitatori și produc bani! Noi în schimb distrugem și puținul care a mai rămas. Cred intenționat. Caraghios este că la final și noi pierdem. Vezi în acest sens și castelul din Medieșu Aurit în ce hal a ajuns și cine cunoaște zone știe bine că ar fi un centru cultural excelent acolo, de exemplu. Idem și aici, amplasamentul este central. Dar nu, noi nu ne vindem țara. Decât pe bucăți și numai unguri să nu fie. Dacă sunt habsburgi cu atât mai bine. Neam de slugi.

  4. Gusti Răspunde

    Na ca se trezira adormirile! Sa vedem ce iese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.