Ultima actualizare: azi, 23:14

 

Locale

FOTO&VIDEO. 1 Mai: De la paradă comunistă la picnic în aer liber!

Sărbătoarea de 1 Mai, cunoscută la început ca Ziua Muncii și mai târziu ca 1 Mai Muncitoresc, a debutat în 1890. Sub regimul comunist, această zi a fost marcată de manifestări propagandistice similare cu cele din alte țări comuniste.

După Revoluția din 1989, paradurile propagandistice de 1 Mai au dispărut, dar sărbătoarea a continuat să fie marcată prin diverse evenimente sociale în aer liber. Oamenii se puteau bucura de o zi liberă relaxantă, departe de constrângerile impuse de regimul anterior.

Pregătirile intense pentru 1 Mai în perioada comunistă:

Românii se pregăteau cu mult timp înainte pentru paradele de 1 Mai. Muncitorii și elevii erau obligați să participe, iar lipsa era considerată o abatere gravă. Mii de oameni exersau mișcări și ritmuri specifice pentru a crea o paradă impecabilă.

Pregătirile includeau:

  • Repetiții ample cu mult timp înainte
  • Realizarea de mii de pancarte cu lozinci comuniste
  • Decorarea străzilor cu steaguri și simboluri comuniste

Parada de 1 Mai: Un spectacol propagandistic

Parada era un eveniment grandios la care participau mii de oameni, mobilizați de activiștii Partidului Comunist Român (PCR). Muncitori îmbrăcați de sărbătoare, pionieri și șoimi ai patriei mărșăluiau pe străzi scandând lozinci de preamărire a regimului comunist și purtând pancarte uriașe cu mesaje de propagandă.

Parada era o ocazie de a:

  • Prezenta “realizările mărețe” ale Partidului Comunist Român
  • Cinsti conducătorii partidului, Nicolae și Elena Ceaușescu
  • Promova ideologia comunistă

După 1990: Schimbări semnificative în sărbătorirea zilei de 1 Mai:

Revoluția din 1989 a adus schimbări majore în modul de celebrare a zilei de 1 Mai. Paradurile propagandistice au dispărut, iar oamenii au putut să se bucure de o zi liberă relaxantă, departe de constrângerile impuse de regimul comunist.

Singura parte care a supraviețuit din perioada comunistă este petrecerea în aer liber cu mici și bere, devenită o tradiție populară care persistă și astăzi.

1 Mai astăzi:

1 Mai este o zi liberă apreciată de români, o ocazie de a petrece timp cu familia și prietenii în aer liber, bucurându-se de vremea frumoasă a primăverii.

4 comentarii

  1. Piș ty Răspunde

    Alte vremuri …..

  2. O Răspunde

    În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 Marca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago unde sa cerut program de 8 ore de către mișcările muncitorești . Tensiunea e aceași in 2024 in România mulți conducători de organizați economice ( patroni ) nu respectă programul de 8 ore .

  3. O Răspunde

    1 Mai Ziua Internațională a Muncii

  4. io Răspunde

    diktalamore

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.