Ultima actualizare: ieri, 19:23

Locale

VIDEO. Inaugurarea bazei Salvamont Bătarci. O nouă fortăreță a siguranței în inima munților din județul Satu Mare

Un capitol nou se scrie în istoria siguranței muntelui din județul Satu Mare! O fortăreață a speranței și a ajutorului s-a ridicat în localitatea Bătarci, sub forma bazei Salvamont, gata să sară în ajutorul celor ce caută aventura și frumusețea naturii.

Evenimentul de inaugurare a adunat laolaltă salvatorii montani din județ, conduși de energicul Alex Costin, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, cei de la Asociația Cutezătorii Munților, dar și o mulțime de inimi îndrăgostite de munte. Atmosfera a fost una plină de entuziasm, dar și emoții pe măsură.

Alex Costin a descris cu mândrie povestea bazei, o poveste construită prin dăruire, muncă asiduă și o colaborare impecabilă.

“Te duci ca și serviciu public și întrebi furnizori: „pentru cât îmi faci drumul, pentru cât îmi faci fundația?” Au zis 17.000 de euro numai drumul și platforma betonată. Zice domnul președinte: „Îmi iau cizmele de cauciuc și mergem mâine și turnăm toți”. E caz real, asta a zis domnul președinte. Și l-am făcut noi, l-am scos în 1.500 euro. S-a făcut prin munca noastră în 20 decembrie. Turnam betonul, era gheață, era vai și amar. Asta este povestea reală, așa s-a construit”, a povestit Alex Costin.

Pataki Csaba a accentuat importanța bazei, nu doar ca punct de sprijin pentru salvamontari, ci și ca simbol al dezvoltării turismului montan în zonă.

Acum 7 ani nu am avut nici măcar un traseu turistic omologat. Acum avem cele două via ferrata, împreună 21, şi a doua bază Salvamont. Prima am avut-o la Luna Șes care, între timp, a devenit funcțională nu numai ca și pârtie, dar avem multe trasee în zonă, și le puteți utiliza și iarnă, și toamnă, și primăvară, și vară. Noi am încercat să asigurăm sursele financiare. Având o legătură bună și cu Arafat, ați primit o jucărie de nivel mondial.

Mulți au zis că noi nu putem să facem turism montan pentru că nu avem munți. Ei nu știu nici geografie, nici istoria locului. Munții nu sunt definiți doar după înălțime. Un munte de 1.000 de metri poate fi mult mai frumos decât un munte de 4.000 de metri.

Aceste investiții publice au tras după ele și investiții private. Uitați-vă la parcul de aventură de la Luna Șes, uitați-vă câte locuri de cazare, câte pensiuni încep să apară”, a precizat acesta.

Baza Salvamont Bătarci este mai mult decât o un spaţiu de refugiu, este un simbol al speranței, al siguranței și al respectului pentru frumusețea muntelui. Este o invitație pentru toți cei care caută o aventură memorabilă în inima naturii, știind că o echipă de oameni dedicați se află mereu la îndemână, gata să ofere sprijin și ajutor.

Vrem să fie un bastion pentru noile generații și aici, și la Luna Șes, și la Cămârzana. Pentru că Satu Mare are ce oferi și noi avem sprijin”, a declarat Alex Costin.

Citește și:

2 comentarii

  1. H&R Răspunde

    Au circulat azi salvamontiștii cu mașina de teren parcă era război. Unde v-ați grăbit dragii mei, cu girofaruri și sirene pornite?

  2. Beny Kira Răspunde

    Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.