Ultima actualizare: azi, 15:09

Locale

Povestea sătmărencei ajunsă sclavă în Italia: ,,Eram mai rău decât câinii”. Cum a fost rezolvat cazul

O femeie din județul Satu Mare, acuzată că a racolat în urmă cu 15 ani o tânără dintr-un centru de plasament, a transportat-o în Italia și a exploatat-o, a fost condamnată la începutul lunii mai 2024 la cinci ani și patru luni de închisoare cu executare după o anchetă a procurorilor din „Cizmă”, informează Libertatea.

Anul 2009. Mariana și Tunde Vadasz, surori gemene crescute în centrul de plasament, sunt pe punctul de a părăsi sistemul de protecție a copilului. Mariana trebuie să iasă din sistem pentru că și-a terminat studiile, la școala profesională. Sora ei, Tunde, mai are un an de școală și mai poate rămâne o scurtă perioadă în centrul de plasament. Aflată încă în grija statului, dar pe punctul de a fi nevoită să își ia viața în propriile mâini, Mariana este racolată, direct din centrul de plasament, de o femeie pe nume Irina Cionca. Aceasta îi propune să meargă în Italia și să lucreze la curățenie (apartamente și birouri) pentru 100 de euro/lună, iar tânăra acceptă oferta cu entuziasm.

La terminarea școlii, Tunde a ajuns beneficiară a Asociației Solidere Emmaus Satu Mare, care îi ajută să se integreze în societate pe tinerii ieșiți din sistemul de protecție a copilului. Surorii din România îi este tot mai greu să ia legătura cu Mariana, deposedată de acte odată ce a ajuns în Italia. În 2013, după patru ani petrecuți în Italia, Mariana o convinge pe ”stăpână” să o aducă în Italia și pe sora sa, Tunde. „Planul ascuns era să fugă din casă și să se întoarcă împreună în țară”, explică președintele Asociației Emmaus Satu Mare, Jean-Philippe Légaut.

În Italia, Tunde a mers să își vadă sora însoțită de doi reprezentanți ai ONG-ului din Satu Mare, printre care și Jean-Philippe Légaut. „Doamna Irina nu i-a permis să plece, invocând existența unui contract care o leagă de ea pe cinci ani. Asociația noastră a sesizat Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), care a transmis că nu e de competența sa și a transmis reclamația noastră la atașatul pentru Afaceri Interne al Ambasadei României în Roma, care răspunde, la rândul său, același lucru”, mai spune reprezentantul Asociației Emmaus.

În timp ce dosarul din România era clasat, procurorii italieni au strâns probe pe baza cărora Irina Cionca și fiul ei, Sorin Kozma, au fost trimiși în judecată pentru trafic de persoane. Ancheta avea să scoată la iveală detalii tulburătoare. Potrivit lui Jean-Philippe Légaut, Marianei i-a fost luat pașaportul și a ajuns să lucreze, fără contract, de dimineața până seara târziu, șapte zile din șapte, pentru 100 de euro în primul an și pe 200 de euro din al doilea an.

„Era obligată să locuiască cu mai multe fete aduse ca și ea din România, mâncau și se spălau pe un balcon, rufele le-au spălat cu mâna ca să «nu murdărească mașina de spălat rufe a familiei» și a suportat injurii dureroase. Mai mult, nu i-a fost permis să vorbească des cu sora ei, Tunde, rămasă în România și încet, încet toate legăturile cu cei de care era apropiată în țară i-au fost tăiate. Iar când Mariana o întreba pe doamna Irina dacă cineva a căutat-o la telefon, ea îi răspundea: «Cine să te caute? Nimănui nu-i pasă de tine! Toți au uitat de tine!»”, explică Asociația Emaus abuzurile la care a fost supusă Mariana.

În primă instanță, Irina Cionca a fost condamnată la opt ani de închisoare pentru „punerea sau ținerea unei persoane în stare de sclavie”, iar fiul ei a fost achitat, considerându-se că împotriva lui nu sunt probe.  Ulterior, pedeapsa româncei a fost diminuată la cinci ani și patru luni. Condamnarea a fost redusă pentru că, pe lângă lipsa antecedentelor, Irina Cionca a dat dovadă de „unele mici manifestări de umanitate și afecțiune (precum sărbătorirea uneia dintre zilele de naștere ale Marianei)”.

Articolul complet poate fi citit pe Libertatea.ro

 

2 comentarii

  1. Ponka Răspunde

    Vânzare! Mini aparatul de aer condiționat portabil răcește, hidratează și reîmprospătează. Silențios și portabil, poate fi dus la serviciu sau la plajă, răcește perfect și rapid camera. Preț foarte frumos — https://use.my/arctrum

    • H&R Răspunde

      Site-ul web este dezactivat
      Acest site web conține conținut periculos care poate accesa, deteriora sau scurge de la distanță date sensibile de pe un dispozitiv infectat.
      Accesul la site este blocat.

      A webhely letiltva
      Ez a weboldal veszélyes tartalommal rendelkezik, amely távoli hozzáférést biztosíthat egy fertőzött eszközhöz, károsíthatja azt vagy érzékeny adatokat szivárogtathat ki arról.
      A weboldalhoz való hozzáférés blokkolva van.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.