Ultima actualizare: azi, 18:14

Locale

VIDEO. Aurelia Fedorca şi-a prezentat bilanţul şi planurile pentru noul mandat

Primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, şi-a prezentat bilanţul pentru mandatul pe care îl încheie, dar şi planurile pentru noul mandat, într-un eveniment cu sute de persoane care a avut loc, sâmbătă, la Muzeul în aer liber. Printre consilierii şi susţinătorii săi, s-au aflat importanţi lideri PSD, în frunte cu Mircea Govor, candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean şi primari din zonă.

În bilanţul prezentat, Aurelia Fedorca a arătat că alături de echipa ei a muncit asiduu, atrăgând fonduri europene și guvernamentale de peste 250 milioane euro. Astfel, în Negreşti s-au făcut progrese remarcabile în toate domeniile, de la infrastructură la educație, de la serviciile publice la dezvoltarea economică.

Scurtă trecere în revistă a celor mai importante proiecte realizate:

– cele mai mari investiții din istoria orașului Negrești-Oaș prin cele 2 mari proiecte în domeniul apei și canalizării, de peste 40 milioane de euro.
s-a modernizat infrastructura rutieră. Când Aurelia Fedorca a preluat primăria, erau 11 km de străzi asfaltate și 80 de km străzi de pământ sau piatră, fără apă, canal și gaz. Azi, 90% străzi asfaltate.
– A extins și a modernizat din temelii toate grădinițele, școlile gimnaziale și liceele, am construit o creșă și o grădiniță de la zero. „Suntem primul oraș cu toate instituțiile de învățământ modernizate în totalitate lz cele mai actuale standarde. Acum implementăm proiectele privind dotarea acestora cu tehnologie de ultimă generație pentru a le duce în era informatică”, a spus Fedorca.
A finalizat stațiunea de schi Luna Șes. „Am preluat o idee, am făcut rost de finanțare, am luptat cu hățișul birocratic, iar din acest an ne-am putut bucura cu toții de rezultat. În paralel, am realizat PUZ-ul zonei Luna Șes, pentru a încuraja investițiile private, ca motor de creștere a economiei”, a spus primarul.
– A construit Casa de cultură – un Centru Multicultural modern, care va fi inaugrat în această vară, al doilea mare vis al negreștenilor de 30 de ani. „Am avut de trecut multe hopuri birocratice, dar am reușit. Nu am vrut să inaugurăm Centrul multicultural în campanie, pentru a ne asigura că toate lucrările ce mai sunt de executat vor fi realizate în detaliu și la standardele de calitate pe care le-am solicitat”, a punctat edilul.
– A modernizat zona centrală, inima orașului. „Se lucrează acum la ultimele retușuri, mai așteptăm mobilierul urban și vom deschide centrul pentru toți negreștenii. Sunt în curs de amenajare zone de relaxare, promenadă și loc de joacă pe malul pârâului Gozureni. Urmează să facem același lucru în zona centrală pe râul Tur”, a adăugat aceasta.
– A început amplul proces de reabilitare a blocurilor de locuințe – din totalul de 60 de blocuri existente în oraș– 20 au fost renovate, 20 se află sau intră în acest an în reabilitare, iar pentru restul de 20 se vor depune proiecte pentru finanțare din fonduri europene.
– A construit o sală de sport cu 180 locuri și a amenajat un teren de sport cu nocturnă.
În total, a implementat peste 200 de proiecte în valoare de peste 200 de milioane euro.

Planuri de viitor:

Pentru a construi acest oraș al viitorului, am creionat 7 mari direcții de acțiune:
1. Oraș Conectat – vom extinde rețelele de apă potabilă, canalizare, gaze naturale, energie electrică și vom asfalta toate străzile până la ultima casă.
2. Oraș Sustenabil – vom eficientiza energetic clădirile, vom promova consumul de energie din surse regenerabile și vom proteja mediul.
3. Oraș Smart – vom facilita viața cotidiană prin servicii publice digitale, rețele inteligente de transport electric și iluminat public inteligent.
4. Oraș Educat și Progresiv – vom dota instituțiile de învățământ cu tehnologie și facilități moderne, încurajând excelența în educație.
5. Oraș Incluziv și Prietenos – vom susține fiecare copil și tânăr, vom respecta fiecare adult și nu vom lăsa niciun bătrân în urmă.
6. Oraș Turistic și Cultural – vom conserva și promova tradițiile noastre, consolidându-ne poziția ca destinație turistică atractivă.
7. Oraș Inovator – vom promova inovația și spiritul antreprenorial, facilitând dezvoltarea afacerilor locale.
Aceste direcții reprezintă pilonii pe care ne vom construi orașul viitorului. Un oraș care să ofere o viață de calitate, sustenabilă și incluzivă pentru toți negreștenii. Prin implementarea acestor direcții, ne propunem să transformăm Negrești-Oaș într-un model de urbanism modern și responsabil, adaptat cerințelor și provocărilor secolului XXI”,
a arătat Aurelia Fedorca.

PROIECTE VIITOARE

În cadrul evenimentului, edilul din Negreşti a prezentat pe scurt cele mai importante proiecte pe care le va implementa în următorii 4 ani:
– Transformarea străzii Victoriei într-un bulevard modern și introducem în premieră Transportul public verde în oraș prin proiectul „de Mobilitate Urbană cu o valoare de peste 16 milioane euro. Acest proiect presupune pe lângă partea de infrastructură și achiziționarea unui număr de 4 autobuse electrice, biciclete electrice și implementarea unei infrastructuri adecvate pentru un sistem de transport ecologic și eficient.
– Centura de ocolire a orașului – Construirea variantei de ocolire a orașului, care va avea o lungime de 9,6 kilometri și va fi proiectată pentru a descongestiona traficul din oraș, facilitând fluxul de vehicule și reducând congestia în zona centrală. Costurile construcției sunt estimate la 23 de milioane de euro.
– Construirea de piste de biciclete – S-a început implementarea unui proiect finanțat prin PNRR pentru construirea a 16 km de piste de biciclete. Pistele de biciclete vor îmbunătăți infrastructura pentru transportul alternativ și vor contribui la reducerea traficului și a poluării.
– Parcare supraetajată în zona centrală – Va construi o parcare supraetajată în zona centrală pentru a rezolva problema congestionării traficului și a deficitului de locuri de parcare. Se va crea un spațiu dedicat parcării care să fie eficient utilizat și care să elibereze străzile din centrul orașului de mașinile parcate haotic. Parcarea supraetajată va fi construită într-o locație centrală, ușor accesibilă și convenabilă pentru locuitorii și vizitatorii orașului.
– extinderea rețelelor de gaze până la ultima casă – Se vor moderniza și extinde rețelele de gaze naturale prin proiectul „Dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale în oraşul Negreşti-Oaş” pe o lungime de 31 km, cu o valoare de circa 5 milioane euro.
– Grădina Urbană – Se va transforma zona din spatele Liceului Ioniță G. Andron într-o Grădină Urbană, un paradis verde pentru întreaga comunitate. Cu o suprafață generoasă de 4 hectare, acest parc va găzdui spații pentru sport, relaxare și divertisment pentru toată comunitatea, indiferent de vârstă, de la cel mai mic la cel mai mare.
– modernizarea cartierelor – „Ne-am angajat într-un proiect amplu de regenerare urbană a cartierelor, ce vizează nu doar renovarea energetică a blocurilor, ci și îmbunătățirea întregii infrastructuri și a calității vieții negreștenilor, amenajarea de locuri de joacă, de recreere și divertisment”, a spus Fedorca.
– modernizarea stadionului din oraș printr-un proiect amplu pentru care s-a obținut finanțare prin CNI, care prevede transformarea acestuia într-un Complex sportiv după standardele vremurilor actuale.
– bazin de înot cu toate funcționalitățile – bazinul de înot va avea o importanță educațională.
– atragerea de fonduri europene pentru construirea unui parc fotovoltaic care să acopere o parte semnificativă din necesarul de consum al orașului, contribuind astfel la reducerea emisiilor de carbon și la utilizarea surselor de energie curată și regenerabilă.
– Înființarea unui centru de zi de asistență și recuperare, cu echipă mobilă de îngrijire la domiciliu, pentru persoanele vârstnice și un Centru de sănătate de zi la Luna Șes.
– Pe locul fostei clădiri a Clubului elevilor se va edifica din fonduri europene un centru modern destinat elevilor și tinerilor. Proiectul urmărește transformarea locului fostei clădiri a Clubului Elevilor într-un centru modern, accesibil și atrăgător, care să devină un hub vital pentru activități educaționale, culturale și recreative destinate elevilor și tinerilor din oraș.
– Luna Șes – Dezvoltarea infrastructurii turistice de vară prin atragerea de noi investitori din mediul privat pentru activități de mountain biking precum și prin căutarea de surse de finanțare pentru achiziționarea și amenajarea unor piste pentru bob de vară și a altor facilități pentru acest sezon. Construirea unui Turn de escaladă pe vârful Pietroasa cu sky view – platformă panoramică cu puncte de vizionare cu binocluri.
– Muzeele în secolul XXI – S-a finalizat modernizarea Muzeului Etnografic al Țării Oașului și Modernizăm șse i eficientizează energetic imobilul Casă de Oaspeți de la Muzeul în aer liber al Țării Oașului, printr-un proiect finanțat din fonduri europene prin PNRR.

Mircea Govor a promis sprijin pentru Negreşti Oaş

Preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, a avut doar cuvinte de laudă la adresa Aureliei Fedorca, spunând că oraşul are medici foarte buni şi este nevoie de modernizarea spitalului.

Rar mi-a fost dat să întâlnesc un primar care ştie să-şi folosească din plin talentul în aşa fel încât să te lămurească să fi alături de ea. Are un talent nativ. Ca să mergi pentru proiecte la Bucureşti trebuie să ai cu cine să mergi, cu proiectele şi cu temele făcute. Întotdeauna, când am mers, Aurelia a fost cu temele făcute”, a spus Govor.

El a arătat că este cel mai bun candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean pentru că are cunoştinţă despre ce se întâmplă în instituţie, are viziune, şi a dar asigurări că dacă va fi în conducerea Consiliului Aurelia Fedorca îşi va realiza proiectele.

9 comentarii

  1. Samuel Țânțaș Răspunde

    Succes Aurelia! Succes Cristi Jurj!

  2. Mircea Marghitas Răspunde

    Succes!

  3. Beny Kira Răspunde

    La Negresti Oas, PNL susține echipa Aurelia Fedorca. Uniți câștigăm! Votați Aurelia Fedorca și lista PSD la Consiliul Local .

  4. io Răspunde

    votaț șî vă……minunaț

  5. Doar o întrebare-două Răspunde

    Da’ de la dacii liberi hauriști gălăgioși nu-i cineva doritor pe post? Numai întreb. Că-i plin județul de oșeni gălăgioși slavatori amu. Că ei le știu pe toate mai nou. Mai ceva ca și usereul. Cum se poate să fie doar candidați de la Forța Dreptei, PSD și Dreapta Unită? Și ăla senatorul melcilor. Sau ziceați și voi că nu merită osteneala că-s făcute cărțile???? Mnoah.

  6. Calin Culcean Răspunde

    Succes Aurelia Fedorca!

  7. Varu Răspunde

    Cine să o concureze? Ăstea cu opt clase pe bune.

  8. Das Răspunde

    Nu vad in poze pe domnul Fedorca.

  9. Irimuș Răspunde

    Beny Kira, succes la BAC!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.