Ultima actualizare: azi, 18:14

Locale

Adrian Cozma cere explicații pentru fermierii din Satu Mare afectați de grindină

Adrian Cozma a adresat o solicitare Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, cerând clarificări privind acordarea de despăgubiri pentru fermierii din județul Satu Mare, afectați de fenomenele hidrometeorologice din anul 2024.

În solicitarea sa, deputatul Cozma a subliniat că funcționarea deficitară a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor în județul Satu Mare a dus la manifestarea unor fenomene meteorologice periculoase, care au provocat pagube semnificative în agricultură. De exemplu, comisia mixtă județeană de constatare a pagubelor a evaluat distrugerea a peste 4,39 hectare de culturi de pepeni în localitatea Urziceni, cu un grad de distrugere de peste 85%, afectând grav activitatea a cinci fermieri.

„Modul deficitar în care funcționează Sistemul național antigrindină și de creștere a precipitațiilor la nivelul județului Satu Mare a determinat manifestarea mai multor fenomene hidrometeorologice deosebit de periculoase pe parcursul anului 2024. Cu titlu de exemplu, comisia mixtă județean de constatare a pagubelor în agricultură care a evaluat pagubele produse de grindină la nivelul UAT Urziceni, județul Satu Mare, a constatat numai la nivelul a 5 fermieri din localitate că peste 4,39 ha cultivate cu pepeni au fost distruse într-un procent de peste 85%. Fac precizarea că toate culturile din comuna Urziceni au fost afectate, precum și în alte localități din județ”, se arată în solicitarea deputatului Adrian Cozma.

Deputatul PNL a evidențiat impactul economic sever al acestor distrugeri asupra fermierilor, care nu mai pot recupera investițiile financiare realizate și a menționat că cererea locală de pepeni va fi, cel mai probabil, satisfăcută prin importuri.

Cozma a solicitat Ministrului Agriculturii să precizeze:

  1. Despăgubirile pentru fermierii din Satu Mare: Ce despăgubiri vor primi fermierii pentru culturile distruse, detaliate pe tipuri de cultură, și când vor fi virate sumele respective?
  2. Verificarea Sistemului național antigrindină: Să dispună verificări cu privire la funcționarea Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor la nivelul județului Satu Mare și să comunice constatările.

Având în vedere faptul că aceste pagube însemnate îi pun pe fermieri în imposibilitatea de a relua activitatea (investiții financiare realizate pe care nu le mai pot recupera) și luând în considerare că cererea locală de pepeni va fi cel mai probabil satisfăcută prin importuri, vă solicit să-mi transmiteți următoarele informații:

  • În condițiile în care, din anul 2020, Guvernul României acordă despăgubiri fermierilor afectați de fenomenele meteorologice extreme, vă rog să precizați ce despăgubiri vor primi fermierii din județul Satu Mare pentru culturile distruse (cuantumul în funcție de tipul de cultură) și când vor fi virate sumele respective?

  • Având în vedere faptul că un sistem antigrindină funcțional ar fi prevenit aceste pagube și ar fi scutit Guvernul de la acordarea de despăgubiri, vă rog să dispuneți verificări cu privire la modul în care funcționează Sistemul național antigrindină și de creștere a precipitațiilor la nivelul județului Satu Mare și să-mi comunicați constatările”, se mai arată în solicitare.

 

16 comentarii

  1. Satmarean Răspunde

    Se bate cu morile de vant . Ar trebuii sa stie conditiile prevazute de lege pt acordarea despagubirilor in caz de calamnitati , mai ales ca are si studii juridice . aaa

  2. Marius Groza Răspunde

    Pun pariu că fermierul Cozma vrea cele mai mari despăgubiri!

  3. Calin Culcean Răspunde

    Domnule Cozma, dați pășunea înapoi locuitorilor din Doba! Pășunea nu e proprietatea primarului!

    • Manea Răspunde

      Iar te freaca pasunea din Doba . Duputatul are o bucata de pasune inchiriata de la Composesorat , nu are treaba cu pasunea comunala . Și nu este singurul care a inchiriat de la Composesorat . Ce tot te freaca atat acest subiect ?
      Nu ai gasit alt motiv ?

  4. Hai bai Răspunde

    Adita baiet care se baga in seama “ca chilotu in cur “ pt fenomenele meteo exista asigurari , daca ai pretentia de a te numi fermier aloca-ti un buget si pt asigurarea culturilor cand faci invetiile in culturile proprii .! A paguba ceri tu explicatii ..

  5. Hai bai Răspunde

    Arvocatul lui peste prajit care te bagi in seama “ca chilotu in cur “ pt fenomenele meteo exista asigurari , daca ai pretentia de a te numi fermier aloca-ti un buget si pt asigurarea culturilor cand faci invetiile in culturile proprii .! A paguba ceri tu explicatii ..

  6. Stefan Răspunde

    Asta-i tot individul ala nevertebrat care tot facea gargara inante de alegeri ca va castiga toate voturile romanilor? Sau ii ala cu pretul carburantilor? Sau tipul cu pizza-n vama Petea? Ca la nivel intelectual e egal cu zero, la nivel profesional idem si la educatie, acolo e tare…forestier cu cunostinte in climatologie.

  7. Opincarul Răspunde

    Întrebări pertinente. Milioane de euro cheltuiți pe sistemul lui papura vodă și fermieri falimentați din vina rahaților care nu sunt în stare să îl pună în funcțiune. Cozma este singurul care are prezența de spirit să semnaleze derapajele camarilei mafiote de la butoanele județului. Culmea este că sunt o grămadă de postaci bolunzi care comentează negativ aceste intervenții. Păi mă rahaților de comentatori, îi despăgubiți voi pe oamenii aia care au muncit până li s-au dus pielea de pe mâini și au rămas cu…nimic?

    • H&R Răspunde

      @Opincarul
      Bă bäiatule tu ești supozitorul la supozitor fraiere.

      • Opincarul Răspunde

        Băi hîșirî (H@R), dacă tot îmi zici supozitor, ia de-aici că vin! Te las pe tine să alegi poarta de intrare, postacu lu Covor Roșu, ante felinar roșu. Hâș!

  8. Fasz Răspunde

    Când spui Cozma, spui Satu Mare. Omul e pregătit, a obținut la nivel de județ cele mai bune rezultate pentru PNL. Este imbatabil și posibil să devină președinte în câțiva ani!

  9. Manea Răspunde

    Domnule Deputat, daca vreti sa faceti o fapta buna , intrebati Ministerul agriculturii de ce , de fiecare data cand sunt afevtati de seceta fermierii din sudul tarii , despagubirile sunt duble fata de cele acordate fermierilor din nord . De exemplu , pentru 2022 , s-au acordat 1500 lei/ha afectat 100% la culturile de toamna ( si se stie ca in sud acestea au o preponderenta de 75% ) iar pentru culturile de primavara , unde ai fost afectati majoritatea fermierilor din nord , s-au acordat doar 333 lei /ha pentru 100% grad de afectare . Iar acum , surpriza , vrea sa dea 1000 lei /ha . Unde este dreptatea ??????
    No , amu , de aveti sange in instalatie , intrebati baronii din sud care este motivul.acestor diferente . Asteptam raspuns public in acest ziar

  10. HaiBai Răspunde

    Chilotu sa umplut de cacao .. pute .., de aia sta cuminte in banca lui frumoasa de la Liceul Forestier

  11. Norik Răspunde

    Pai da a fost coleg cu Raizler care acum e mare Svaboudemerist cu cabimet de avocatura de cacao.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.