Ultima actualizare: ieri, 21:35

Locale

Ghid util pentru a întreține drujba pe timp de vară

Drujba este considerată o investiție importantă în gospodărie, mai ales dacă este una de calitate, performantă și costisitoare. Consultă, în continuare, un ghid util pentru a întreține drujba în mod corect, indiferent că o utilizezi în scop profesional, în diverse treburi gospodărești sau pentru bricolaj.

Cum întreții drujba în mod corect pe timp de vară

Temperaturile ridicate din timpul verii și utilizarea frecventă a drujbei pot avea repercusiuni asupra acesteia. A întreține drujba presupune să menții funcționarea și durabilitatea acesteia, prin diverse operațiuni: curățare, lubrifiere, reglare, schimbul lichidelor, înlocuirea pieselor uzate.

Pentru a te asigura că drujba este în regulă, trebuie să o verifici periodic, nu doar atunci când ceva nu este în regulă la ea. Doar în acest fel o poți feri împotriva deteriorării.

Materiale necesare pentru a întreține o drujba

Pentru întreținerea unei drujbe, ai nevoie de mai multe materiale:

  • chei potrivite pentru a slăbi sau a strânge șuruburile;
  • ulei lubrifiant pentru lanț;
  • pilă rotundă sau plată pentru ascuțirea lanțului;
  • ulei de motor;
  • lame de schimb și lanțuri;
  • șmirghel sau disc abraziv pentru a curăța drujba și a îndepărta rugina de pe piesele metalice
  • diverse soluții de curățare

Ce să faci pentru a întreține drujba pe benzină?

Sunt câteva operațiuni pe care să le ai în vedere pentru a proteja drujba și a o putea folosi pe termen lung, în bune condiții:

  1. Rodajul

Este primul pas ce trebuie îndeplinit după achiziționarea drujbei. Rodajul se face după ce au fost consumate trei rezervoare pline cu amestec de ulei-benzină, cu motorul pornit la relanti și accelerând drujba la un interval de câteva minute. Mai poți face rodajul drujbei și în sarcină ușoară, fără să forțezi motorul și tăind lemne care au diametre mici.

  1. Amestecul de benzină și ulei

Amestecul de benzină-ulei este vital pentru o drujba, iar produsele trebuie să fie de calitate bună. Un ulei de calitate inferioară poate provoca avarierea motorului, a rezervorului de combustibil sau a garniturilor. Ține cont de recomandările producătorului, pentru un amestec optim de benzină-ulei pentru drujba ta!

  1. Curățarea regulată

Pe timp de vară, praful, murdăria și resturile de lemn se pot acumula rapid pe drujba. Este important să cureți echipamentul după fiecare  utilizare. Îndepărtează carcasa, curăță lama, lanțul și bara de ghidaj cu o perie  de curățare și aer comprimat. Verifică și orificiile de ventilație și curăță-le, pentru a preveni supraîncălzirea.

  1. Întreținerea lanțului

Lanțul drujbei trebuie și el întreținut periodic, pentru a asigura o tăiere eficientă. Înainte de  fiecare utilizare, asigură-te că lanțul este bine ascuțit, pentru că astfel se reduce efortul motorului, iar tăieturile vor fi mai curate.

De regulă, lanțul trebuie ascuțit atunci când nu mai intră în lemn decât dacă apeși mai mult pe drujba, când produce un praf fin la debitare, în locul așchiilor mari, dacă tăietura este într-o parte sau dacă apare fum la tăiere. 

Verifică și tensiunea lanțului și ajustează-l, dacă este necesar. Un lanț care este strâns prea tare sau unul care este prea slăbit poate provoca uzura prematură a echipamentului, dar și un risc crescut de accidente.

  1. Întreținerea barei de ghidaj

Și bara de ghidaj este o componentă esențială a unei drujbe, care are nevoie de întreținere regulată. Curăță bara periodic, pentru a îndepărta rumegușul și resturile care pot bloca lanțul. Inspectează bara și identifică eventualele semne de uzură, fisuri sau deteriorări. Este indicat și să rotești bara de ghidare la fiecare schimbare a lanțului, pentru ca uzura să fie uniformă.

  1. Întreținerea motorului

Pentru drujbele pe benzină, motorul este inima echipamentului. Verifică nivelul de ulei și asigură-te că utilizezi un amestec corespunzător de combustibil și ulei. Totodată, înlocuiește filtrul de aer, pentru că dacă acest filtru este murdar sau stricat, motofierastrăul se poate defecta.

  1. Întreținerea drujbei electrice

Multe dintre etapele anterioare, de curățare, lubrifiere și întreținere se aplică și la drujba electrică. În plus față de acestea, la o astfel de drujba trebuie să verifici cablurile și conectorii, pentru a te asigura că nu există uzură sau deteriorări care pot afecta modul de funcționare al echipamentului.

Cumpără o drujba sau piese pentru drujba de pe Fixero.com.ro!

În oferta Fixero.com.ro se află drujbe pe benzină de la Graphite, precum și componente ale acestora, cum ar fi lanțuri pentru drujba sau bara de ghidaj. Produsele sunt de calitate superioară și au un preț excelent, fiind ideale pentru utilizarea în gospodării. 

La Fixero mai poți găsi diverse scule electrice, accesorii și unelte, pentru meșteri sau pentru amatori, pe care să le întrebuințezi în diverse proiecte.