Ultima actualizare: azi, 15:42

Dr. Alexandra Niculescu, clinica Korall Satu Mare
Locale

Ziua Mondială a Inimii. Recomandări de la specialiştii clinicii Korall

Astăzi, 29 septembrie, marcăm Ziua Mondială a Inimii, un eveniment important în lumea medicală, dar și pentru publicul larg. Medicul cardiolog Alexandra Niculescu din cadrul Clinicii Korall a explicat importanța acestei zile și a oferit recomandări esențiale pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel global.

Conștientizarea riscurilor bolilor cardiovasculare ar trebui să fie o prioritate zilnică, nu doar o dată pe an când sărbătorim Ziua Inimii,” a declarat dr. Niculescu, subliniind necesitatea unei îngrijiri constante a acestui organ vital. Ea a explicat că, deși inima nu este un organ de mari dimensiuni, aceasta este cel mai puternic mușchi al corpului. „Inima are nevoie de o cantitate mare de nutrienți și oxigen datorită puterii sale,” a adăugat medicul.

În ceea ce privește statisticile, dr. Niculescu a făcut referire la cifrele îngrijorătoare oferite de Organizația Mondială a Sănătății.

Bolile cardiovasculare reprezintă cauza principală de mortalitate și morbiditate la nivel mondial. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății prezintă cifre îngrijoratoare cu un număr de peste 20 milioane de decese premature de cauză cardiovasculară la pacienți cu vârste mai mici de 70 de ani. Majoritatea bolilor cardiovasculare pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos și echilibrat (evitarea fumatului, a obezității, sedentarismului, consumului exagerat de alcool) și controlul factorilor de risc. Este foarte important de a depista bolile cardiovasculare într-un stadiu precoce pentru a putea începe un management eficient al acestora și de a evita prograsia lor”, a precizat medicul cardiolog.

Ce înseamna boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare reprzintă un grup de afecțiuni determinate de modificări la nivel inimii și la nivelul arterelor sangvine. Dintre ele, câteva din cele mai frecvente și cu un impact mare asupra sănătații sunt: infarctul miocardic acut, cardiopatie ischemică cronică, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, boli arteriale periferice (ale membrelor inferioare și superioare), și multe altele.

Cum putem preveni patologia cardiovasculară

Fumatul este cel mai important factor de risc evitabil,” a avertizat dr. Niculescu, explicând că acesta crește semnificativ riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, ea a subliniat că menținerea unei greutăți corporale normale și monitorizarea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace sunt esențiale pentru prevenirea acestor afecțiuni.

În concluzie, Dr. Niculescu a făcut un apel către populație: „Aproape 80% dintre decesele premature de cauză cardiovasculară pot fi prevenite. Recomand ca persoanele de peste 40 de ani să facă un control cardiologic anual sau ori de câte ori este necesar.

Populația generală ar trebui să își măsoare periodic, de rutină, cât și în orice moment când sunt prezente stări neobisnuite, tensiunea arterială și frecvența cardiacă (pulsul). De asemenea, este foarte important să fie efectuate anual analizele sangvine de rutină pentru a putea depista din timp diabetul zaharat și tulburările de colesterol și a lua atitudine terapeutică corespunzatoare în acest sens”, a încheiat dr. Alexandra Niculescu.

Clinica Korall – Satu Mare

Programări online: https://p.clinicakorall.ro/

Telefon: 0361-412.037 / 0361- 800.820

Adresa: P-ta Eroii Revolutiei nr. 22

Clinica Korall – Carei

Programări online:

Telefon: 0361-413 313 / 0747-226-919

Adresa: Str. Haiducilor, nr. 2