Ultima actualizare: azi, 21:48
Locale

FOTO/VIDEO. Din Satu Mare, pe scena artei mondiale: ascensiunea artistului Florin Dragoș

Florin Dragoș duce pictura în acuarelă din Satu Mare în galeriile internaționale. Florin Dragoș, un pictor sătmărean în vârstă de 34 de ani, specializat în acuarelă, a cunoscut o ascensiune fulminantă în doar trei ani de la reînceperea activității sale artistice.

În acest scurt interval, Florin a realizat peste 150 de lucrări, a fost prezent la cele mai prestigioase expoziții colective locale și a avut prima sa expoziție personală, „Impresii în Acuarelă”, la Galeria Consiliului Județean Satu Mare, o expoziție ce a inclus aproximativ 30 de lucrări. Talentul său a depășit rapid granițele României, operele sale fiind expuse la evenimente internaționale de anvergură, cum ar fi Fabriano in Aquarello 2025 din Italia, o manifestare ce reunește artiști din peste 80 de țări. Recunoașterea sa internațională a fost cimentată și prin primirea unei Mențiuni de Onoare în cadrul prestigiosului concurs internațional 11th Landscape, organizat de Teravarna, SUA.

Acum trei ani, când am simțit că mă îndepărtez de scopul meu inițial cu pictura, tehnica în acuarelă m-a găsit de fapt pe mine. Totul s-a întâmplat printr-o greșeală, însă acum încerc să o explorez din ce în ce mai mult și să fac o disciplină din ea” povestește artistul, care astăzi lucrează constant pe teren și revine apoi în atelier pentru finalizarea picturilor.

Drumul artistic: De la copilărie, în lumea mare, iar apoi… înapoi acasă

Florin a început să deseneze din copilărie, iar traseul artistic a continuat firesc. A urmat Liceul de Arte „Aurel Popp” din Satu Mare, apoi a fost admis la Facultatea de Grafică din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. În timpul facultății, a studiat un an în Danemarca, printr-un program internațional, o experiență care i-a influențat parcursul creativ.

După doar doi ani petrecuți la Cluj, a decis să revină în orașul natal. Aici, a preluat o cafenea de familie și a deschis un salon de tatuaje acreditat din Satu Mare, explorând arta pe piele timp de mai mulți ani. Totuși, pictura a rămas în plan secund, iar la un moment dat și-a dat seama că se îndepărtează de ceea ce își dorise inițial.

Tehnica și stilul: Plein-Air, hârtie de bumbac și pensule din păr de veveriță

Lucrările lui Florin pornesc de la schițe făcute direct pe teren, în aer liber – o metodă cunoscută sub numele de plein-air. Artistul nu pictează după fotografii, o alegere asumată: „Pentru mine, fotografia îngheață realitatea. Pe teren simt atmosfera, lumina, mirosul, toate lucrurile care dau viață unei picturi, ca să surpind energia locului.” Schițele sunt apoi transformate, în atelier, în tablouri detaliate.

Tehnic, pictează pe hârtie din bumbac 100%, care permite absorbția controlată a apei și aplicarea în straturi succesive. Folosește acuarele profesionale (artist grade) și pensule din păr de veveriță, foarte apreciate în acuarelă pentru capacitatea lor de a reține apă și pigment în cantități mari, cu aplicare fluidă și controlabilă. Acestea sunt ideale pentru efecte de tranziție și pictură în strat ud-pe-ud, o tehnică specifică acuarelei.

Acuarela pare o tehnică lejeră, dar în spate e nevoie de multă pregătire. E imprevizibilă și cere un plan bine pus la punct”, explică Florin. Deși pare spontană, în spate e un proces controlat, dar flexibil, în care greșelile pot deveni elemente expresive.

Lucrări și teme: Peisaj urban și personal

Una dintre lucrările reprezentative este Biserica Nemeti din centrul vechi al orasului, realizată în primăvara anului trecut. Artistul o consideră „Mona Lisa” lui, o capodoperă personală. Tabloul surprinde lumina caldă a amiezii peste biserica din Satu Mare, într-o compoziție aerisită, dar încărcată de expresie. „Compoziția, lumina și atmosfera exprimă exact energia pe care o am eu”, afirmă autorul.

Expoziții și colaborări în ritm accelerat

După înscrierea în Asociația Artiștilor Plastici din Satu Mare, în 2024, Florin Dragoș a participat constant la expoziții colective. Pe lângă expoziția personală din februarie 2025, o lună mai târziu a expus împreună cu profesorul Aurelian Busuioc, în cadrul unei expoziții duo găzduite de Galeria UAP Satu Mare – o colaborare importantă pentru parcursul său artistic. A participat la peste 10 expoziții de grup în doar doi ani.

Calendar expozițional (selectiv) 2024–2025:

  • 7 expoziții de grup la Galeria Primăriei Satu Mare (Salonul de Iarnă, Primăvară, Vară și Toamnă)

  • Expoziții colective la Târgu Mureș, Baia Mare, CJCPCT Satu Mare

  • Impresii în Acuarelă” – expoziție personală (februarie 2025)

  • Florin Dragoș & Aurelian Busuioc” – expoziție duo (martie 2025)

  • Confluențe” – cu George Dan (mai 2025)

  • Fabriano in Aquarello, Bologna, Italia (aprilie 2025)

Ce urmează: Ateliere și extindere internațională

Artistul intenționează să își continue parcursul expozițional, atât național cât și internațional. De asemenea, are în plan și un atelier de pictură în acuarelă pentru copii și adulți, în Satu Mare – un spațiu care să încurajeze creația și apropierea publicului de această tehnică versatilă.

Am multe planuri, unele sunt încă la stadiul de schiță, dar vreau ca acuarela să devină nu doar o practică artistică personală, ci și o activitate deschisă comunității”, conchide artistul.

 

@portalsm

Din Satu Mare, pe scena artei mondiale: ascensiunea artistului Florin Dragoș!

♬ original sound – portalsm – portalsm

Un comentariu

  1. Orbu Răspunde

    N-avem noi treaba cu cultura. Aia-i pentru prosti. Oameni de cultura vor avea nume de strazi. Peste 100 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.