Puțini sunt sătmărenii care știu că, în cazul în care nu sunt internați, pacienții care s-au prezentat la Urgențe și au fost transportați la alte spitale decât cel nou, sunt lăsați noaptea în stradă. Eventual doar cei care au trecut prin aşa ceva. O sătmăreancă tocmai a trăit un astfel de moment și, prin mărturia ei cutremurătoare, vrea să atragă atenția că dacă există vreun protocol care prevede un astfel de circuit, acesta trebuie schimbat.
Totul s-a petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă. Conform mărturiei sătmărencei, vineri seara a avut grave probleme de respirație. S-a prezentat, în prima fază, la un centru de permanență din Satu Mare unde, după ce a fost consultată de medicul de gardă, a fost trimisă la Urgențe, starea ei fiind gravă, în opinia doctorului.
Cu trimiterea în mână, femeia s-a prezentat la Urgențe. Aici a fost preluată în scurt timp de medici. I s-a administrat injecții pentru a-i stabiliza starea de sănătate, i s-au făcut analize medicale, însă medicii de aici au decis că trebuie trimisă la Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) să fie consultată de un medic specialist.
”Analizele medicale le-am terminat în jurul orei 22.30. Atunci mi s-a spus că voi fi trimisă la Spitalul TBC unde voi fi văzută de un medic specialist. Voi fi transportată cu ambulanța spitalului, dar când aceasta va fi liberă. De la 22.30 am așteptat până în jurul orei 1.00 (unu). Abia atunci a venit ambulanța spitalului. În fine, am ajuns la spitalul TBC unde medicul specialist s-a uitat peste analizele făcute la Urgențe, mi-a prescris un tratament, considerând că nu este cazul să fiu internată, dar, pentru o mai deplină siguranță, am fost trimisă și la Spitalul de Boli Contagioase, să mai fiu văzută și de un medic de acolo. Aici am ajuns tot cu ambulanța spitalului. Undeva în jurul orei 3.00 am ieșit de la TBC. Eram așteptată încă de ambulanța spitalului. Șoferul acesteia mi-a spus că, din acel moment, misiunea lui în ceea ce mă privește, s-a încheiat, că protocolul lui nu-i permite să mă transporte mai departe, și m-a lăsat singură pe stradă, în fața Spitalului de Boli Contagioase, și a plecat”, descrie sătmăreanca episodul prin care a trecut.
Aceasta nu consideră că de vină ar fi fost șoferul ambulanței, ci protocolul prost făcut, și că acesta trebuie schimbat și găsită o soluție astfel încât pacienții să nu mai fie lăsați noaptea singuri pe stradă.
”În primul rând, pornesc de la faptul că soțului meu nu i-a fost permisă intrarea nici la UPU, nici la spitalele unde am fost. Așa că am decis să-l trimit acasă pentru că nu avea rost să stea pe holul de la UPU. Ulterior, când am rămas singură în stradă, l-am chemat să vină după mine. Eu am fost un caz fericit. Dar gândiți-vă la situația în care la ora zece noaptea la UPU vine o femeie de la țară, mult mai în vârstă decât mine, care are aceleași probleme de sănătate ca și mine, care e purtată cu ambulanța pe unde am fost eu purtată, și la ora 3.00 dimineața este lăsată în stradă. Cum se descurcă acea femeie? Ce face ea în acele momente? Poate nu are nici telefon mobil să sune pe cineva. Pentru că nu cred că sunt singura care a trecut prin așa ceva.
Nu știu dacă a fost vorba despre rea voință din partea șoferului ambulanței spitalului sau așa este protocolul. Tind să cred că este vorba despre a doua variantă. Dacă este așa, atunci cred că acesta ar trebui schimbat în vreun fel, să fie găsite soluții astfel încât pacienții să nu mai fie lăsați la ora 3.00 noaptea, bolnavi, singuri pe stradă”, mai spus sătmăreanca.
Sătmăreanca este de părere că ambulanța spitalului trebuia să o ducă înapoi la UPU, să nu o lase să stea singură în stradă, bolnavă, și la o oră atât de târzie.
Doamna chiar are tupeu! Nu au lasat-o in strada ci la ultima locatie unde a fost consultata!Doar nu s-a oprit ambulanta cu ea in centru si i-a zis sa se dea jos!!Ce crede ca ambulanta respectiva i-a fost destinata in exclusivitate? Daca starea dansei nu a necesitat internare inseamna ca se putea deplasa singura! Sunt telefoane,nu?Putea sa-si sune sotul sa vina sa o ia sau daca nu dorea sa-l deranjeze putea chema un taxi! Cati pacienti se deplaseaza acasa poate mai gravi decat ea cu taxiul sau cu masina personala,nu!Pe voi cei care scrieti astfel de stiri v-as ruga sa fiti totusi mai selectivi!Nu publicati toate prostiile in care este amintit Spitalul!
Victor puneți funia în gât, voi de la UPU nu sunteți de vina niciodată, chiar și cu cadrele medicale de pe alte secti la fel vă comportați.
Doamna are dreptate. Cum sa o lase in strada ? Si o poarta de la un spital la altul fara sa-i puna un diagnostic . Astea sunt cadrele medicale. Te trimit din stanga in dreapta . Si chiar daca te simti rau , ,,totusi ” nu ai nimik .
Prietene,femeia zice ca i s-a pus un diagnostic ,i s-a eliberat reteta de la Spitalul de Pneumoftiziologie dupa care,pentru siguranta ei a fost dusa si la Spitalul de Contagiosi care au lasat-o sa plece acasa.Victor zice perfect cand spune ca putea sa cheme un taxi,caci nu cred ca cineva pleaca de acasa fara 10-20 de lei in buzunar !!Ambulanta nu face niciodata cursa tur-retur,pentru ca este destinata urgentelor,iar femeii i se administrase deja tratament si reteta.Avem deja pretentii exacerbate,nici in occident nu exista asa ceva,te asigur eu !!Toate cazurile in care bolnavii sunt adusi cu ambulanta (poate chiar si de la zeci de kilometri)si care nu sunt internati,pot ramane in salonul de triaj dupa ce sunt consultati sau l-i s-a asigurat tratament dupa care,ori vin rudele dupa ei ori daca se pot deplasa singuri pleaca la domiciliu.Dar nu cu ambulanta.
A plimbat-o toata noaptea de la un spital la altul si acum are pretentia sa o duca si acasa ca sa nu-si trezeasca sotul la 3 dimineata. Pentru unii ambulanta e ca un taxi. Sunt cazuri mai grave unde trebuie sa ajunga.