Marius Nica, ministru delegat pentru Fonduri Europene, a semnat astăzi contractul de finanțare aferent proiectului „Reabilitare Drumul Nordului – Maramureș”. Este vorba despre drumul Maramureșului, care se întinde până la limita cu județul Satu Mare.
Proiectul, în valoare totală de peste 50 milioane de euro (din care aproximativ 49 milioane euro fonduri nerambursabile), cuprinde lucrări de reabilitare și modernizare a drumului județean care trece prin localitățile Oarța de Jos, Băsești, Ariniș, Sălsig, Gârdani, Fărcașa, Ardusat, Satulung, Șomcuta Mare, Remetea Chioarului, Coaș, Copalnic Mănăștur și Șișești din judeţul Maramureş.
„Ne preocupă modernizarea infrastructurii de transport și mă bucură că putem contribui azi la dezvoltarea Maramureșului, care este una dintre cele mai pitorești zone ale României, un județ cu un potențial turistic practic inepuizabil, păstrător al unor bogate tradiții istorice și culturale. Reabilitarea acestui drum va sprijini creșterea numărului turiștilor și dezvoltarea economică a regiunii, care va oferi astfel noi oportunități de afaceri potențialilor investitori”, a precizat ministrul Marius Nica.
Investițiile vizează reabilitarea a peste 70 km de drumuri județene, construcția sau modernizarea a 49 alveole și stații pentru transportul public, dispuse pe întreg traseul ce va fi reabilitat, precum și construcția sau modernizarea a peste 10.000 mp de trotuare. De asemenea, vor fi montate 82 indicatoare rutiere de semnalistică luminoasă verticală cu celule fotovoltaice pentru treceri de pietoni și peste 18.000 metri liniari de benzi rezonatoare.
La finalul celor 50 de luni, perioada de implementare a proiectului, peste 38.000 de locuitori vor avea acces la o infrastructură rutieră secundară modernizată, care asigură accesul și conectarea la coridorul TEN-T 7.
De asemenea, implementarea acestui proiect va fi benefică și pentru turiștii care vizitează zona pitorească a Maramureșului, pentru transportatorii naționali și internaționali de mărfuri, pentru participanții la traficul rutier din zona respectivă și pentru potențialii agenți economici sau oameni de afaceri care au ori își propun să dezvolte afaceri în zonă. Proiectul este finanțat prin POR 2014-2020, Axa prioritară 6 – Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritate de investiții 6.1 – Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multi-modale.
Informații despre locația proiectului
Drumul Nordului cuprinde următoarele drumuri sau sectoare de drumuri judeţene: DJ 108D (sectorul limita judeţului Sălaj – Ariniş – Rodina – Gârdani), DJ 108A (Gârdani – Fărcaşa – Sârbi – Tămaia – Buzeşti – Ardusat), DJ 182C, DJ 182B (Coaş – Copalnic Mănăştur – Vad – Lăschia – Făureşti – Şurdeşti), DJ 193 (Ardusat – limita judeţului Satu Mare), DJ 182B (Şomcuta Mare – Coaş), DJ 193 (Ardusat – Colţirea – Hideaga).
Sursa – Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene