O familie din Satu Mare a fost atacată de propriul câine, o persoană a fost mușcată, oamenii s-au baricadat în casă şi au sunat la 112. Doar că nu a fost cine să prindă câinele. La faţa locului a ajuns un echipaj de ambulanţă dar n-a putut intra, astfel că au fost chemați și jandarmii care au dat cu spray pentru a-l îndepărta pe câine.
Cazul a fost prezentat astăzi, în şedinţa Colegiului Prefectural, de către şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Ovidiu Popa, el reclamând faptul că la nivelul municipiului Satu Mare nu există un contract cu o firmă de ecarisaj, iar această muncă trebuie să o facă jandarmii, cum pot. Nu este primul caz.
“La nivelul municipiului Satu Mare nu există contract cu o firmă de ecarisaj. Suntem puşi în situaţia de a interveni la animale periculoase. Am avut o intervenţie, nu am găsit la nivelul judeţului o instituţie care să ne sprijine să putem să prindem un câine care îşi muşcase stăpânul. Am dat cu substanţe lacrimogene în curte ca să putem să-l legăm. Sunt foarte multe solicitări, suntem puşi în imposibilitatea de a rezolva problema”, a spus Ovidiu Popa.
Mai mult decât atât, la fața locului a ajuns reprezentantul unui ONG care a stat lângă jandarmi să nu lovească animalul.
“Mai sunt și asociaţiilor de protecţia animalelor. Aseară ne-am întâlnit acolo cu o doamnă, care a venit să nu îi facem nimic câinelui. Păi, nu îi fac nimic câinelui, dar trebuie să asigur protecţia celor de la ambulanţă! A stat lângă noi să nu lovim câinele. Nu lovesc câinele, dar nici nu pot să stau”, a spus şeful Jandarmeriei Satu Mare.
El a precizat că legislaţia s-a modificat şi jadarmii vor putea interveni în astfel de cazuri cu armă de tranchilizare, doar că încă nu s-au primit dotările, urmând să se angajeze şi personal specializat.
Până atunci, susţine acesta, responsabilitatea revine Primăriei.
City managerul Maskulik Csaba a precizat, pe de altă parte, că nu s-a organizat încă licitaţia pentru serviciul de ecarisaj deoarece există lacune legislative. Punctual, în acest caz, el consideră că fiind vorba despre un eveniment pe proprietate privată, autorităţile trebuiau să cheme reprezentanţii firmei Mixt Service să ridice câinele, contra cost. Maskulik a dat asigurări că după clarificarea problemelor juridice va fi organizată licitaţia.
Până atunci, prefectul Darius Filip i-a convocat la o întâlnire pe factorii responsabili pentru a vedea ce se poate face.
Bine zice Popa, Ovidiu Popa de la jandarmi.
Nu lovim cainele, dar intre timp ce noi nu lovim cainele, cainele ala musca vreo 5-6 oameni.
Jarndarmul sta si se uita? Ca a fost chemat sa rezolve o situatie. N-o rezolva ca sa nu cumva sa loveasca un caine. Sau sa-l dea cu spray.
Mai, fiecare cetatean cu caine in dotare sa raspunda pentru ce face cainele sau. Ca si cu copiii.
Nu-i lege in acest sens? Sa se adopte, plm.
“Aseară ne-am întâlnit acolo cu o doamnă, care a venit să nu îi facem nimic câinelui. Păi, nu îi fac nimic câinelui, dar trebuie să asigur protecţia celor de la ambulanţă! A stat lângă noi să nu lovim câinele. Nu lovesc câinele, dar nici nu pot să stau”
Da, ia sa vina doamna respectiva in Micro 17 si sa se confrunte cu un Rottweiller de 40 de kile care umbla lela prin cartier si haraie la trecatori… Nu-l lovim, ok, dar de vine un copil caruia ii e frica si-l musca de gat?
Vine doamna respectiva si se baga in gura la caine?
“O familie din Satu Mare a fost atacată de propriul câine, o persoană a fost mușcată, oamenii s-au baricadat în casă…”
Si jandarmii sa se faca ca ploua?
Hai serios…
P.S. Doamna aia care a aparat cainele intra-atata sa faca bine si sa citeasca legile, ca sa afle ce indatoriri au jandarmii, si nu numai ei, ci si alte institutii in cazuri ca astea.
Sa nu cumva sa ne atingem de caini, ca nu suporta pisicile, care nu suporta sobolanii; sa nu cumva sa ne atingem de pisici, ca nu suporta sobolanii; sa nu cumva sa ne atingem de sobolani, ca nu-i suporta oamenii…
Asa ca, doamna de la Protectia Rozatoarelor, las-o dreaq, si lasa-l pe Popa sa faca cum stie el mai bine. Ca stie el mai bine.
Din păcate în România comentariile tip csaba sunt imposibil de combătut . Mai deschideți-va partea bună a sufletului . Apropo de sărmanul rottweiler , de ce nu-l cauți pe stăpânul lui . Pe ăla să-l iei la rost pentru abandon . Iar câinele care si-a atacat stăpânul , mă întreb cum l-au tratat de s-a ajuns aici .
Cauta stapanu si lasa javra sa sfasie pe cine vrea. Si eu am primit in dar un catelus dragalas de ciobanesc caucazian si la 3 ani o inceput sa isi faca de cap noroc ca atunci era mixt service si au actionat promt.
Nenea Csabi, doamna de la protectia animalelor si-a facut datoria, la fel ca si jandarmii, la fel ca si cei de la ambulanta.Vina in totalitate ii apartine stapanului care nu si-a putut stapani cainile, el stie de ce.In plus poate ca ar trebui precizat si despre ce fel de caine e vorba.Ca daca e unul din rasele periculoase e de intrebat daca a fost declarat, daca s-a facut dresajul corespunzator.Nu poti sa-ti iei un ciobanesc caucazian si sa nu fii sigur ca-l poti stapani.
Cand e vorba de animalele domestice sau salbatice ca ar face probleme principalul vinovat este omul. Comertul cu acestea, abandonul lor, necunoasterea comportamentului acestora, etc. pot duce la cresterea galopanta a numarului acestora sau la disparitia unora dintre ele sau nu in ultimul rand popularea mediului cu altele nedorite. Un exemplu elocvent este Florida, unde intalnesti ce vrei si ce nu vrei, in materie de animale, din intreaga lume. Noi nu suntem inca atat de avansati dar suparatori sunt: caini comunitari sau necomunitari, ciorile (care deja sunt scapate de sub control), poate mistretii in unele locuri, oile (pe care le intalnesti incalcand proprietatea privata),etc. La capitolul disparitii am putea aminti calul, bivolul, magarul, etc. O analiza mai buna ar putea-o face autoritatile, macar sa stim cum stam la acest capitol. Mi se pare ca le-au numarat cu precizie elvetiana si nu le-a scapat nimic.