Ultima actualizare: azi, 17:29

Locale

Catarg cu drapel tricolor, inaugurat în cinstea eroilor din cele două Războaie Mondiale

Un nou eveniment important, dedicat Centenarului Marii Uniri va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni în județul Satu Mare.

Duminică, 25 noiembrien la cimitirul Ortodox din Lipău, cu începere de la ora 14:30, va avea loc inaugurarea unui catarg cu un drapel imens, în cinstea eroilor din satul Lipău care au luptat în primul si al doilea Război Mondial.

Drapelul va fi înălțat cu onorurile militare ale Batalionului 52 Geniu Tisa Satu Mare.

Organizatorul acestui eveniment, solistul Romică Fernea împreună cu prietenii acestuia din satul Lipău, îi asteaptă pe toți cetățenii din localitate și nu numai să ia parte la această manifestare.

22 comentarii

  1. BOZGORU Răspunde

    Dar catargul care trebuia s-a fie ridicat in fata Finantelor cand va fi inaugurat?
    In Lipau nu deranjaza dar in Satu-Mare se pare ca da!

    • y Răspunde

      Acuma fără supărare @Bozgoru, dar chestia propusă din fața finanțelor este incomparabil mai înaltă. Nimeni nu interzice, dar pe de o parte e foarte înalt și trebuie pozat, ancorat în siguranță. Riscul este prea mare să cadă pe ceva sau cineva. Plus careva dăștept care a finanțat Anno Domini acum cred că vreo 5-6 ani catargul a avut neinspirația, probabil din motive financiare, să-l comande din Turcia. Cel puțin așa știu eu. Iar asta iarăși este o problemă din cauza legislației și a autorizării. Nimeni nu garantează, am înțeles. De acea nu a fost amplasar nici pe vremea lui Coica.

  2. Rodica Răspunde

    Si de ce nu se gaseste alta solutie ? Daca exista vointa , exista si putinta , insa se pare ca e mai interesant sa inauguram ….pavajele si bordurile lui Tarr in an centenar , decat unul din simbolurile nationale ! Acum e momentul sa demonstreze onorabilii de la carma orasului ….buna lor intentie , corectitudinea si loialitatea fata de statul care-i plateste (uneori pe nemerit) !

    • y Răspunde

      @Rodica, s-a spus clar că este o inițiativă privată, deci nu știu cum ar putea ajuta Primăria legal ceva din bugetul propriu pentru că apare surpriza numită Curtea de Conturi, vezi și cazul Olimpia. Inclusiv primarul-papagal Coica s-a spălat pe mâini la momentul respectiv. De ce vrei neapărat să rezolve primarul actual o problemă când dacă se vroia și se putea autoritatea locală o putea face de o mie de ori până acum. Aveați și pâinea și cuțitul în 2012 pe plan local și nu numai. Iar chestia cu pavajele Tarr din păcate este cum spui, cam bate la ochi. Eu personal nu cred că trece neobservat doar ca să formulez finuț, nu este momentul oportun. Din mai multe motive. Și pe mine mă lasă rece, fiecare își face cu mâna lui.

      • matroz Răspunde

        @y:nu a fost niciodata o initiativa pur privata!Achizitionarea catargului s-a facut de catre un privat.De ce nu s-a montat?Locul ales avea prea multe sarcini edilitar gospodaresti,ceea ce facea montarea catargului a dracului de scumpa!A fost achizitionat dintr-o tara nonUE,dar era conform!Era neaincrederea ca inaltimea acestuia ar putea primejdui vecinatatile.Propunerea sugerata de experti ,la 48 metri,nu prea a fost agreata de finantator.In buget nu a fost prevazuta niciodata finantarea;nu a fost nici pentru Monumentul Ostasului Roman si nici n-a fost finantata de catre primarie, si totusi spre disperarea unora .acesta s-a realizat !Amplasarea langa Monument nu a prea convenit primarului,mai ales dupa ce un distins intelectual din Stana,a propus amplasarea la Moftin!

        • y Răspunde

          @Mulțumesc pentru informații. Amplasarea, de fapt reamplasarea statuii Monumentului Ostașului Român mi se pare absolut logică cu ocazia Centenarului. Catargul nu știu, mi se pare prea înalt. Dacă specialiștii au spus asta finanțatorul trebuia să accepte. Legile fizicii sunt după niște observații nu ca legile din parlament. Nici culoare politică nu au.

  3. Norick Răspunde

    Of of imediat trece inca un an fara catarg… Deja insuportabil… ? ?

    • y Răspunde

      @Norick, hagyjad. Az ő dolguk, az ő országuk, ha kell álljanak neki csinálni ha annyira fontos. De mint általában csak akkor fontos ha b©aszogatni lehet vele a magyar polgármestert.

      • Rodica Răspunde

        Daca mai faci astfel de comentarii , nu cred ca ma revansez repede cu nota ! Si-apoi Romania nu-i si tara celor vorbitori de alta limba materna decat romana , care traiesc aici ? Eu cred ca avem fiecare dreptul (si tu , si eu , chiar si Norocel) la opinie ! Din ceea ce spui , reiese altceva ! Partea aceea cu e tara lor si treaba lor , nu suna prea bine , in sensul ca recunosti niste chestii pe care le negi sau le combati cu alta ocazie ! Si sa mai stii ca nu doar pe actualul primar ……il fugaresc ( m-am exprimat mai artistic decat tine) figurativ vorbind , am facut-o de cate ori a fost nevoie si cu ceilalti ! In alta ordine de idei , nu cred ca era o actiune privata , din cate stiu eu , propunerea a venit chiar din partea institutiei , prin reprezentantii sai , dar nu mai cunosc motivele pentru care s-a abandonat problema .

        • y Răspunde

          Rodica, tu și încă câțiva mă faceți cu orice ocazie să mă simt astfel. De negat nu neg. Tu nu vrei să recunoști că ceea ce vrei să impuți primarului actual e o chestie ce trebuia de mult rezolvat. Te trezești și tu acum. Va fi inaugurat din nou statuia aia de lângă troiță. Am înțeles că asta era problema. Acum câțiva ani buni s-a vrut statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. S-a votat în Consiliu și gata atât. Faceți fraților, ce mai așteptați. Pe mine? Nu înțeleg problema. Steagul mare era o inițiativă pur particulară, nu era din partea instituției și nici nu avea buget prevăzut. Iar pe primarul Coica l-a durut în bască și acum am formulat finuț. Chiar a sabotar acțiunea. El avea voie pe celălalt îl taxăm. Mergeți și faceți scandal prima dată la el.
          În încheiere atâta, n-am eu nevoie de note de la nimeni, mie doar mi-a plăcut reacția. Atât.

        • Norick Răspunde

          Vezi tanti Rocinante , ai atins un punct culminant. Femeile de astazi nu in bucatarie exerseaza , ci pe internet in fata calculatorului. Cica e dreptul lor…. :-))))
          P.S. defapt sotul castiga bani bugati – se poate comanda si online supa …. :-)))

      • Norick Răspunde

        @y : igen, tudom. Csak löktem egy füstgránátot.. :-))

  4. Rodica Răspunde

    Nu m-am trezit acum ; am avut si eu o reactie , exact ca tine , numai ca s-a intamplat sa nu coincida reactiile noastre ! Legat de problema cu ceea ce simti , sa-ti spun ceva – la nastere dobandesti niste simtaminte pe care in timp le dezvolti, mai mult sau mai putin ; adica mai pe romaneste , daca m-am nascut cu drag de tara aceasta nimeni si nimic n-o sa poata schimba acest lucru ! Indiferent de ce va spune oricare despre ea sau despre mine , eu tot atat respect si iubire am sa-i ofer , nimeni nu va putea nicicand sa scoata din coltul acela de inima particica legata de tara si neam ! In ce te priveste pe tine (sau pe altii) e normal sa nu avem aceleasi simtaminte fata de aceasta tara , dar e important sa le respectam unii altora . In sensul acesta vin cu o propunere – acum , la spectacolele dedicate centenarului sunt invitati toti romanii , indiferent de ce simt si ce limba vorbesc , iar in 15 martie asteptam sa ne invitati la sarbatoarea voastra ! Ce zici , ai …puterea sa vii la o hora romaneasca , ca eu personal dansez cu placere si pe csardas …..si-mi place si az a szep !

    • y Răspunde

      @Rodica, poate nu mă crezi dar eu am participat la ceremoniile de 1 Decembrie de cel puțin 10 ori până acum, am dansat Hora Unirii la statuia lui Cuza de mai multe ori așa cum am depus coroană și la statuia lui Petőfi de 15 Martie. La mine nu este o noutate. Dar cum am ratat intenționat anul acesta 15 Martie, aveam motive foarte întemeiate, nici de 1 Decembrie nu mă duc. Nu am chef să văd anumite persoane care sigur se vor da în spectacol. O să spui acum că nu pentru ei mă duc. Așa este, dar eu prefer așa, sărbătoresc în liniște. Și nu cumva să crezi că pe ascuns uneltesc. Nici prin gând nu-mi trece. Asta este farmecul locului. Străbunica mea povestea că pe vremuri se vorbeau cel puțin 4 limbi româna, maghiara, rusina și evreiasca. Eu am prins încă evreii cu “paisli” – perciunii ăia lungi și pălărie mergând în grup spre sinagogă. Apropo, și la monumentul evreiesc al Holocaustului am fost prezent.

      • românaş Răspunde

        @y,Nu mergi pt. că nu ai ce sărbători la 1 Decembrie.Te înţeleg şi n-aş aprecia prefăcătoria.Adică cum ar aprecia ungurii tăi asta?Personal nici eu nu sărbătoresc zgomotos când pt. alţii e ,,doliu”.O să tracă şi asta şi revenim la problemele cotidiene.

        • y Răspunde

          Dar nici doliu nu țin cum cred unii. În tot acest Centenar trebuia puțin dezbătut că ce putea făcut mai bine pentru că este clar era și este loc de mai bine. Noi ne limităm la steaguri pe catarge, recităm versuri și atât. Nu numai în Satu Mare. Mai merge Cozma călare la Alba Iulia.

  5. y Răspunde

    @românaș, mi-am mai adus aminte două lucruri.
    1. Astăzi este ziua de naștere a marelui poet maghiar Ady Endre, născut și școlit mare parte la noi în județ. Cel care a scris “Dunărea și Oltul au același glas”. În mass media română pauză totală. Interesant. Eu zic că merita măcar trei cuvinte dacă vorbim de toleranță interetnică pentru că este un exemplu bun.
    2. Aș fi curios dacă s-ar face un sondaj/concurs cu locuitorii țării de etnie română câți ar răspunde mai corect să zicem decât mine la întrebările referitoare la Marea Unire. Anticipez rezultatul. Nu luați în nume de rău, eu am mers la școală să învăț.

  6. românaş Răspunde

    Întunecat e-oraşul,noaptea-l stăpâneşte.
    Colindă luna alte-împărăţii,
    Închisu-şi-au şi stelele
    Pleopele de aur,
    Şi neagră este lumea
    Ca sufletul vândut.
    (din vol.,,Apostolul” de Petofi Sandor în traducerea lui Şt.O.Iosif)
    …Din volumul luat de pe raftul bibliotecii mele.

    • Vili Răspunde

      Sincer, sunt surprins citind versurile. Traducerea asta cred ca reda foarte bine ceea ce dorea sa transmita poetul in versurile initiale.
      Multumesc

  7. y Răspunde

    @românaș, mulțumesc. Petőfi este un alt exemplu bun cu strânse legături cu istoria locului (Carei, Ardud dar și Satu Mare). Nu are sens să ne certăm unii cu alții pentru că aici trăim cu toții, aici ne este “acasă”.

    • românaş Răspunde

      Am vrut să arăt că există şi o altă faţetă a lucrurilor.Lumea este prea ocupată cu alte lucruri pentru a mai zăbovi asupra omagierii unor oameni marcanţi.Am suplinit infim această omisiune.Cu plăcere!

      • Norick Răspunde

        Este de apreciat gestul – din pacate este foarte rar o atitudine asemanatoare . Seara placuta ! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.