Ultima actualizare: azi, 16:26
Locale

Satu Mare, pe harta de groază a României feroviare

Cu ajutorul unei reprezentări grafice, un profesor a reliefat în detaliu situaţia reţelei feroviare din România, măcinată de întârzieri şi infrastructura învechită, titrează Adevărul. Profesorul Ionuţ Tudose, un pasionat geograf şi cartograf, administratorul site-ului Geografilia.blogspot.com a întocmit o hartă inedită ce prezintă durata călătoriei cu trenul, pornind din Bucureşti. Având la bază date oficiale actualizate pe 2019 (mersultrenurilor.ro), autorul studiului şi-a întocmit reprezentarea grafică folosind tehnica izocronelor.

Harta astfel realizată arată că spre unele destinaţii din vestul sau nord-vestul ţării (Nădlac, Oradea, Carei, Satu Mare, Sighetul Marmaţiei), durata unei călătorii cu trenul, pornind din Capitală, depăşeşte 13 ore, putând ajunge chiar la 15. Tot prin această metodă, Ionuţ Tudose a mai realizat o hartă prin care a simulat situaţia ipotetică a unei reţele feroviare ca în Japonia, suprapusă peste România. Într-o astfel de reprezentare fantezistă, trenurile de mare viteză Shinkansen ar străbate distanţa Bucureşti – Satu Mare în maximum patru ore, iar în jumătate din ţară s-ar ajunge în maxim două ore.

Datele oficiale arată că în tot anul 2018, trenurile din România au avut întârzieri de 6 ani, cifrele fiind furnizate de Ministerul Transporturilor într-un răspuns transmis deputatului Cătălin Nechifor, parlamentarul sucevean care reclamase că trenurile pe ruta Bucureşti-Vatra Dornei ajunseseră să facă 6 sau 7 ore.

„La nivel naţional, minutele de întârziere înregistrate pentru trenurile de călători în perioada iunie – noiembrie 2018 sunt de 1.624.577 minute – cu o medie de 5,78 minute/ tren“, se preciza în răspunsul Ministerului Transporturilor.

Cele 1,6 milioane de minute întârziere înseamnă aproximativ 1.130 de zile, practic, în 6 luni trenurile au înregistrat întârzieri de 3 ani. Ca termen de raportare, Regulamentul RMMS (de punere în aplicare al Comisiei privind monitorizarea pieţei feroviare), consideră că un tren de călători este punctual dacă are o întârziere de 5 minute sau mai mică.

Sursa: Adevarul

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.