Ultima actualizare: azi, 10:57
Locale

Insule ecologice digitalizate la Ardud. A fost semnat contractul

Primăria Ardud va instala insule ecologice digitalizate pe raza orașului. Investiția va fi suportată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Pe componenta C3, managementul deșeurilor, prin programul național PNRR, Primăria Orașului Ardud a semnat contractul de finanțare care prevede instalarea a trei insule ecologice digitalizate pe raza orașului Ardud.

Aceste soluții de management a deșeurilor sunt grupări de containere ce prevăd instalarea de pubele ce includ diferite tipuri de soluții inteligente privind colectarea selectiva a deșeurilor, soluții care sprijină obiectivele ecologice din planul de redresare al UE cum ar fi:

– reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră produse de camioanele de colectare a deșeurilor;
– promovarea unei reciclări mai bune și mai responsabile de către cetățenii UE;
– evitarea turismului deșeurilor și a deversărilor ilegale de deșeuri.

3 comentarii

  1. ecologist Răspunde

    Foarte bine. Doar atât aș adăuga la știre că acest sistem a fost implementat în orașe teoretic mult mai civilizate, educate, adică centre universitare (ex. Iași) și este dezastru în urma lor. Au fost dstruse în foarte scurt timp. Dacă nu se educă oamenii (și nu văd asta defel), dacă nu sunt stimulați puțin financiar (adică dacă colectez selectiv să am reducere la tariful la gunoi de exemplu) și dacă nu sunt supravegheate aceste instalații măcar la început de poliția locală atunci am dat fix o palmă la kkt. Și am aruncat bani pe geam. Ca și contoarele prin satelit de la Apaserv care sunt stricate complet de 2 ani. Ce bine că se investește la noi, nu? Doar că nu se cunoaște! Ați înțeles dl. Duma? Așa că faceți instrucție cu polițiștii de acolo ca măcar ei să știe să le folosească la o adică. Și ceva acțiuni de conștientizare măcar prin școli nu ar strica. Asta înainte de a veni trenburile astea. Pentru că vă spun eu că din experiența nefericită a celorlalți care au încercat se întâmplă următoarele: unii nu știu să le folosească cardul de acces și le și aruncă, în cazul cel mai fericit cei care știu să le folosească le pierd (deja e plin portmoneul cu tot felul de carduri), apoi se mai și strică închizătorile și oamenii care se trezesc că nu pot arunca gunoiul le forțează. Apoi odată forțate în nici o zi se revine la vechiul sistem de aruncare a gunoiului. Asta dacă nu va fi și monitorizat video. Iar pentru care alți bani și oameni școliți care să le și folosească (sistemul de monitorizare). Cam 24/24 pentru că gunoiul se aruncă pe șest noaptea. Dar cred că știți asta. Deci dacă nu se face ceva serviciu complet decât pe bucăâele atunci nu s-a făcut nimic. Păcat de efort, vă spun eu. Cel mai simplu ar fi ca oamenii să fie puțin stimulați și financiar cu ceva reduceri mici, dar care se simt sau concursuri pe ceva premii. V-am dat doar idei.

  2. Boda proste Răspunde

    Si vine frumos masinuta care transporta gunoiul si goleste toate ‘ insulele ‘ in acelasi loc

    • ecologist Răspunde

      Și asta-i drept. Dar să nu cumva să crezi că acest aspect nu se știe și de multă vreme acolo unde trebuie. Valabil și la Satu Mare. Doar că …… 🤮💩 Mental suntem la ani-lumină ca să putem implementa cum trebuie așa ceva. Prevăd sfârșitul trist al proiectului cam cum am descris în primul comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.