Ultima actualizare: ieri, 21:05
Locale

Angajații din Sănătate anunță grevă generală: „Suntem hotărâți”

Federația Sanitas a anunțat că a strâns deja peste 50.000 de semnături necesare pentru a declanșa grevă generală în sistemul medical.

Sindicaliștii au cerut, în primul rând, deblocarea a 10.000 de posturi din sistemul medical, apoi salarii majorate pentru cei din spitale și din asistență socială.

Totodată, se cere respectarea legii salarizării, așa încât salariile să fie raportate la nivelul anului curent. Asta înseamnă că ar trebui să existe creșteri de 20% pentru toate categoriile de personal.

Redăm integral mesajul publicat de SANITAS:

„Federația SANITAS din România face un apel public către toate organizațiile sindicale din Sănătate și Asistență socială în acest moment crucial în care toți ne confruntăm cu probleme grave în ceea ce privește condițiile de muncă, remunerația și siguranța angajaților pe care îi reprezentăm. Din păcate, dialogul cu autoritățile și instituțiile responsabile nu a adus schimbările necesare, iar drepturile noastre fundamentale sunt în continuare încălcate.
Federația SANITAS din România a demarat procedurile pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă, astfel încât guvernanții să nu aibă motive pentru a declara ilegală greva generală în cele două sisteme. Până în acest moment am strâns un număr semnificativ de semnături, ceea ce demonstrează din plin hotărârea membrilor noștri de a nu mai accepta tratamentul discriminator și promisiunile fără acoperire ale guvernanților.
Însă problemele majore cu care se confruntă Sănătatea și Asistența socială nu sunt numai ale membrilor SANITAS, ci ale tuturor angajaților.
În România anului 2024 este inadmisibil ca spitalele să ajungă în situația de a închide camerele de gardă din lipsă de personal medical de specialitate! Este inadmisibil ca secții întregi să funcționeze la nivel de avarie, cu echipe medicale incomplete în care fiecare angajat acoperă munca a două sau trei posturi, cu resurse materiale limitate și în condiții de nesiguranță la locul de muncă.
Este inacceptabil ca în sistemul public de sănătate să existe un deficit de personal de peste 30.000 de posturi iar în cel de asistență socială unul de peste 15.000 de posturi care să nu poată fi acoperite, fie din cauza blocajelor legislative, fie din cauza unei salarizări necorespunzătoare.
Guvernanții trebuie obligați să înceteze odată cu minciuna salariilor mari din Sănătate! Realitatea este că în acest domeniu, ca și în asistența socială, modalitatea de stabilire a salariilor de bază a fost diferită față de ceilalți bugetari. Sunt singurele familii ocupaționale în care s-au aplicat patru modalitați de salarizare în ultimii șase ani, ceea ce a creat discriminări majore între categoriile profesionale.
Astfel, câteva categorii de salariați nu au mai beneficiat de nicio creştere salarială din martie 2018, iar pentru restul angajaților din cele două domenii s-au acordat doar o parte din drepturile salariale anuale legale. Consecința? Cei mai mulți angajați din Sănătate și Asistență socială au acum salariul de bază situat sub nivelul salariului mediu pe economie iar inflația și scăderea puterii de cumpărare din ultimii ani îl devalorizează continuu.
Considerăm că este momentul să facem front comun în declanșarea celui mai mare conflict colectiv de muncă din cele două domenii.
Suntem organizații sindicale și avem o responsabilitate legală, statutară și morală de a ne asigura că cei pe care îi reprezentăm sunt tratați corect în relațiile de muncă, că activitatea lor profesională este recunoscută, este respectată cu adevărat și este recompensată la adevărata valoare economică și socială.
În condiţiile în care cele două organizaţii sindicale reprezentative din sistemul sanitar au decis să meargă împreună în această acţiune, vă solicităm să vă alăturaţi şi să susţineţi demersurile Federației SANITAS!
Un conflict colectiv de muncă declanșat și susținut în acest moment de toate organizațiile sindicale va arăta guvernanților și opiniei publice că situația din sistemul public de Sănătate și Asistență socială este atât de gravă încât nu mai este loc pentru concesii, jumătăți de măsură sau false soluții.
Împreună vom reuși să aducem schimbările necesare pentru a asigura un viitor mai bun pentru toți profesioniștii din cele două domenii.”

6 comentarii

  1. Beny Kira Răspunde

    Faci grevă la 10000 de lei salar net. Asta e o batjocură

  2. Cosmin Răspunde

    Nu le mai ajunge șpaga?

  3. Gica Răspunde

    Sa se ceara si evaluare anuala per individ cu scor si consecinte reale, iar crestere a salariilor doar pe merit.

  4. Salariat Răspunde

    Salariile sunt o bataie de joc , un asistent medical castiga cat un ingrijitor din invatamant , iar un medic specialist , are salariul cat o educatoare , care presteaza 5 ore pe zi si are concediu de odihna ,62 zile pe an , plus zile libere de ziua educatiei si ziua invatatorului .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.