Ultima actualizare: ieri, 20:44

afis orasul reciclarii
Locale

Satu Mare a câștigat premiul de excelență în „bătălia” pentru ”Orașul Reciclării”

Satu Mare, orasul reciclariiMunicipiul Satu Mare a fost premiat la categoria  „Armament de calitate” în cadrul “bătăliei” pentru titlul de „Orașul Reciclării”, fiind printre municipiile care au obținut cel mai mare punctaj la evaluarea calitativă a punctelor de colectare separată.  

Proiectul inițiat de Eco-Rom Ambalaje, compania deţinătoare a licenţei “Punctul Verde” în România şi cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, a fost adresat primăriilor de municipiu și s-a derulat în perioada 1 septembrie 2012-28 februarie 2013.  

,,Toate cele 20 de primării înscrise în competiție s-au implicat și mobilizat, astfel încât serviciile de colectare separată a deșeurilor de ambalaje să se desfășoare în cele mai bune condiții și cantitățile colectate să înceapă să crească. Ele reprezintă un model la nivel național și, în ciuda rezultatelor slabe ale României la nivel european în ceea ce privește reciclarea, în domeniul deșeurilor de ambalaje țara noastră și-a îndeplinit anual obligațiile asumate. Iar acest lucru se datorează, în principal, contribuției industriei în dezvoltarea și extinderea sistemului de colectare separată prin Eco-Rom Ambalaje. Doar anul trecut investițiile organizației noastre în colectarea separată de la populație s-au ridicat la 18 milioane de lei, dublu față de anul precedent.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Pe parcursul competiției, în Satu Mare au fost colectate separat 243,936 de kg de deșeuri de ambalaje, dintre care 145,450 kg de plastic, 53,580 kg de sticlă și 44,906 kg de hârtie-carton. Aceste rezultate au fost posibile datorită implicării autorităților locale și a partenerilor acestora – operatori de salubritate și organizații de profil.

„Rolul autorităților locale în reciclarea deșeurilor municipale devine critic. Doar împărtășind aceeași viziune cu privire la sistemul de colectare separată a deșeurilor și corelând direct toate acțiunile noastre în vederea îndeplinirii acesteia putem avea „orașe ale reciclării”. Creșterea absorbției fondurilor europene în domeniu este un obiectiv imediat, dar pe termen lung trebuie să creștem performanțele sistemului de colectare separată și reciclare. Astfel, mă bucur că bătălia pentru Orașul Reciclării a evidențiat acest aspect al eficienței în domeniul serviciilor publice.” a declarat Tudor Pendiuc, Președintele Asociației Municipiilor din România.

La finalul celor șase luni de „bătălie”, Tulcea a fost desemnat marele câștigător al “bătăliei” pentru titlul de „Orașul Reciclării”, obținând cel mai mare punctaj la evaluarea finală.

afis orasul reciclarii

Premiile nu s-au oprit însă aici. În competiția colectării deșeurilor de ambalaje fiecare oraș participant a fost performant la cel puțin unul dintre cele 3 criterii de evaluare: calitatea serviciului de colectare separată, cantităţile de deşeuri de ambalaje colectate, implicarea în proiect și comunicarea acestuia către populație.

Proiectul a fost susținut de Asociația Municipiilor din România și Institutul pentru Politici Publice, iar partenerii media ai acestei competiții au fost: Green Report, Revista Română de Administrație Publică Locală și Administrație.ro.

Competiția „Orașul Reciclării” a fost inițiată de Eco-Rom Ambalaje și derulată în perioada 1 septembrie 2012-28 februarie 2013.  Obiectivul proiectului a fost acela de a implica şi mobiliza cele mai importante sisteme de colectare separată din portofoliul Eco-Rom Ambalaje, pentru ca serviciile de colectare separată a deşeurilor de ambalaje să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi cantităţile colectate să înceapă să crească.

În „bătălia” pentru titlul de “Oraşul Reciclării” s-au înscris 20 locaţii-cheie în care Eco-Rom Ambalaje susține dezvoltarea serviciilor de colectare separată: Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Cluj, Craiova, Deva, Focșani, Iași, Mediaș, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, inclusiv Sectorul 1 și Sectorul 6 București.

4 comentarii

  1. nicolae Răspunde

    garantez ca s-ar putea si mai bine prin amplasarea de mai multe containere

  2. danuta Răspunde

    Nu am inteles ciudatenia cu acest articol mult timp, vizionarile impresionante, care tot cresteau -si care mai cresc si in prezent!-pana intr-o zi,cand “desteptaciunea” mea s-a trezit si a inteles ca e…altceva!…Si,probabil ,cel care face sa creasca in continuare vizionarile pt articolul corect care se ascunde sub un titlul fals e dragul de presedinte Stef care,probabil, sta rezemat melancolic cu ochii tristi si reciteste la nesfarsit cat de frumos s-a vorbit despre el si faptele sale bune pt cei mai buni elevi si dascali satmareni la Gala…Biet copilas!…Il consolez ca nimic nu e pierdut,DECEMBRIE este cea mai frumoasa luna din an, din fiecare an, in care Faptele Bune sunt rasplatite…Si sunt atatia copii si bunici in tot judetul care asteapta bucurii !…

  3. tdvrmkvclm Răspunde

    Satu Mare a câștigat premiul de excelență în „bătălia” pentru ”Orașul Reciclării” : PortalSM.ro
    <a h

  4. tractari auto cluj Răspunde

    Intotdeauna se poate si mai bine, dar e un inceput bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.