Ultima actualizare: azi, 18:09

 

Locale

Sezonul de picnic 2024 promite evenimente deosebite. Călătorie în lumea aromelor și vinurilor locale

Sezonul de picnic 2024 promite evenimente deosebite. Călătorie în lumea aromelor și vinurilor locale. Sătmărenii sunt invitați într-o călătorie în lumea aromelor și vinurilor locale, unde vor descoperi frumuseți unice și farmecul picnicurilor în vie.

Ca și anul precedent, seria evenimentelor va începe cu Bakator Tour din Orașu Nou-Vii în 11 mai, începând de la ora 11:00. Evenimentul Bakator TOUR, organizat de Asociația pentru Dezvoltarea Rurală și Agricolă Partium, ZAZOU Social Events & More, Primăria Comunei Orașu Nou și Asociația Culturală Moara cu Patru Pietre Orașu Nou, oferă o oportunitate unică de a intra în contact cu natura în splendoarea sa de primăvară, de a cunoaște agricultorii locali autentici, povestea lor și aromele care definesc acest loc idilic de la poalele Țării Oașului.

Așezată de-a lungul râului Tarna, pământul Orașului Nou este fertil, cu pajiști și izvoare de apă minerală, cu păduri de stejar, fag și mesteacăn, cu viță de vie care produce un vin bun, dar în cantități mici. În centrul comunei se găsește argilă bogată în bentonit, perlit și caolin. Subzistența comunității este asigurată în principal de agricultură, iar printre ramurile sale, cultivarea fructelor este semnificativă, în special a merelor, prunelor și viței de vie.

Pe locul turului se găsesc peste 300 de pivnițe mai mici, unde se produce vin în mod tradițional artizanal. Aceste pivnițe sunt considerate tinere, având între 50 și 100 de ani, iar principala varietate de struguri cultivată este bakator, un vechi soi de viță-de-vie care nu crește pretutindeni. Este un soi de struguri de masă aromatic și o materie de bază de calitate pentru producerea unui vin cu potențial. Vinul se maturează lent, dar în timp, cu condiții meteorologice optime, poate produce vinuri legendare. Rareori reușesc să facă și vin de struguri deshidratați, care în calitate se aseamănă cu Tokaji Aszú. Astăzi, este considerat unul dintre soiurile mai rare de struguri.

În afară de programele culturale locale și activitățile tradiționale, patru pivnițe îi vor aștepta pe vizitatori: Bak Róbert, Hajdu Mihály, Ludróczki Sándor și Butka Sándor, pentru a degusta vinurile lor artizanale și gustările rafinate care îi așteaptă la fiecare producător. La fel ca și în picnicurile anterioare, la sosire, fiecare participant va primi o brățară care îi va permite să deguste și să se bucure de mâncare, iar după-amiază  într-o zonă special amenajată pe deal, vor avea loc programe culturale cu mâncare și o atmosferă plăcută. Biletele și abonamentele sunt disponibile în prealabil pe pagina web: https://zazouevents.com/bilete/.

Pentru mai multe detalii, programul evenimentului, informații actualizate despre transport și altele, urmăriți paginile de Facebook ale Asociației pentru Dezvoltarea Rurală și Agricolă Partium și ZAZOU SocialEvents & More, precum și evenimentul de Facebook Bakator Tour 2024.

5 comentarii

  1. io Răspunde

    si in lumea sf-ului?

  2. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    1. pârâul Talna și nu Tarna! Tarna este puțin mai la nord. Dacă noi suntem praf la geografia județului ce pretenții să mai avem de la alții pentru care Baia Mare sau Satu Mare este totuna. Totuși nu ar strica ca cel care scrie articolul să fie puțintel mai pretențios și mai atent.
    2. dintre gazdele enumerate în articol am găsit două motive foarte serioase ca să nici nu particip. Pentru că nu pot uita ce au făcut acum niște ani când erau în alte ipostaze. Acum știu că își ocupă timpul de pensionar cu asta dar totuși….. Că ce e mult e mult. Mai este unul de prin Halmeu Vii care tot așa este pe lista neagră la mine. Dar cine dorește nu are decât să meargă.

  3. H&R Răspunde

    Deja văd că unii se vor deștepta dupå Tour ca anul trecut.

    • sătmărean nedumerit Răspunde

      Foarte bine. Înseamnă că a ajuns la destinație comentariul meu de anul trecut. Că nu stă toată lumea călare pe facebook ori tiktok sau ce drăcie de asta mai este. Că unii mai au și alte preocupări. Mă bucur că au descoperit și organizatorii că ar fi și ceva ziare pe unde pot să dea firul prin țară pentru eventualii amatori de așa ceva. Dar că la Beltiug sigur nu voi merge și aia este sigur. Știu eu prea bine de ce. Cine a mai frecventat zona respectivă și beciurile știe de ce zic asta. Este acolo ceva specific lor și eu mai bine zic pas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.