Ultima actualizare: ieri, 19:37

Locale

FOTOGALERIE. Călătorie fermecată și degustare de vinuri în pivnițele magice din Beltiug

Prima ediție a Cellar Tour – Crame cu povești a fost un succes deosebit. Turiștii au degustat vinurile excelente din Beltiug, au vizitat cramele cu bolte și s-au plimbat cu caleașca într-o zonă minunată a județului nostru.

Alegerea locației nu a fost întâmplătoare. Beltiug, renumit pentru vinurile, pivnițele și cramele sale, unde de sute de ani se cultivă struguri și se produce vin. O tradiție transmisă din generație în generație. Și în prezent sunt 120 de hectare de podgorii și aproape 300 de crame mai noi și mai vechi.

Primul eveniment Cellar Tour – Crame cu povești, organizat de Asociația pentru Dezvoltarea Rurală și Agricolă Partiumîn strânsă colaborare cu partenerii de la ZazouSocial Events& Moreeste o continuare a evenimentului Picnic in the Vineyard, care a debutat în 2020 și a ajuns deja la a 6-a ediție – eveniment conceput de Beáta Matusinka, co-fondatoare a companiei Zazou Social Events & More.

Aproape 500 de oaspeți din tot județul nostru, din Bihor, Sălaj și Cluj, dar și din Ungaria, Cehia și Germania au participat la turul vinului din Beltiug, încheiat cu o petrecere în șura lui Brigitte Böll.

Sâmbătă, cinci crame din Beltiug – Nachbil, Jurchis, Leiher, Cobusceanu și Hetei – și-au deschis porțile pentru iubitorii de vin. Turul vinului a durat 7 ore, turiștii fiind împărțiți în grupuri mici, având ca ghizi experții de vinuri Balázs Attila, Csaba Katona, SzakácsOrha Bianca și SzakácsOrha Imre. Turiștii au putut afla istoria vinificatorilor și a cramelor, au putut degusta vinurile albe, roșii și roze seci și demiseci.

„Acest proiect nu am început acum. Am organizat cursuri pentru vinificatori, încercăm să ajutăm atât micii producători de vin, dar și cramele mari. Am publicat o carte deosebită despre cele mai mari podgorii din județ și am organizat festivaluri de vin în Carei, Satu Mare și Orașul Nou. Acum am organizat Cellar Tour – Crame cu povești, un eveniment care s-a dovedit a fi un mare succes”, a declarat deputatul Magyar Lóránd, coordonatorul Asociației pentru Dezvoltarea Rurală și Agricolă Partium.

”Aceste evenimente joacă un rol important nu doar în promovarea cramelor locale, ci și în a se adresa publicului larg iubitor de vin, fiindu-le prezentate valorile cramelor locale și încurajându-le să cumpere și vinuri locale, de calitate”, a subliniat Kovács Szabolcs, președintele executiv al Asociației pentru Dezvoltarea Rurală și Agricolă Partium.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare.

8 comentarii

  1. sătmărean nedumerit Răspunde

    Așa de reușit a fost că nimeni nu știa în afară de ei că se organizează. Mă gândesc că doar cei cu adevărat vrednici erau eligibili pentru această escapadă. Sau măcar să zică că din cauza spațiului nu au putut organiza ceva mai de anvergură. Dar mnoah e din bani publici și măcar așa ulterior trebuia ceva și în mass media să apară că pe ce s-au cheltuit banii. Înainte de a-mi sări careva în cap vă rog să-mi indicați unde a apărut acest eveniment mediatizat înainte. Aștept. În paranteză nu sunt consumator de vin de acolo. Știu eu bine de ce. Doar faptul în sine mă deranjează. Și în ultima vreme e al doilea sau al treilea caz, toate anul ăsta. A mai fost și expoziția aia de arme de la casa Vecsey tot așa.
    PS. Unde se fac asemenea trasee acelea se fac tot timpul și nu odată la un an sau când li se scoală unora. Așa faci bani și cari turistul până îl amețești, îi arăți chestii, în tratezi, îl îndopi, îl îmbeți dacă asta vrea sufletul lui. Ba aduci și țigani să-i cânte ozosiep. Asta așa e doar un caz unic. E o idee bună dar dacă rămâne la faza de un singur eveniment pe an nu am făcut nimic.

    • H&R Răspunde

      Era plin feisbukul cu reclama lor, dar si instakramm de saptamani. Ma gandesc si in alte locuri aveau publicitate.
      Pe saituri porno nu stiu, ca n-am de unde, si nici nu cred.

      • sătmărean nedumerit Răspunde

        Acolo la acele siteuri tu ești mare meseriaș. Dacă se dorea mai multă lume prezentă nu așa se face o reclamă, adică unică. Că tu așa ești că dacă odată ți se spune ceva ai și reținut? La alte evenimente s-a aruncat așa o știre și gata a fost mediatizată treaba? Mai ales că eu nu am urmărit știrile legate de ce a fost la Grădina Romei cu satul în oraș că nu mă interesează. Că din ce se pare acolo s-a pus la cale. Nu stau să-ți explic cam cum ar fi trebuit făcut că ești preocupat cu organul. Dar sigur nu așa. Probabil așa este cum am estimat. Și subliniez încă odată, astea se fac ori de câte ori este nevoie. La Eger sau Tokaj la prietenii lor așa este pe la beciurile alea. Asta așa e un caz unic, gata am bifat ceva action, am cheltuit banii și nu știu dacă va avea continuare. Normal puteau anunța că după marile “succesuri” înregistrate cu această ocazie se va repeta dacă vor fi minim 25 de doritori. Este? Că se zice că mamă ce succes a avut? Așa asta va fi ca și festivalul pescăresc de la Vetiș. Unicul. Că după patru ani anul ăsta se mută parcă la Petrești, tot așa. La ce te gândești când citești? Nu la ceva chestie dubioasă? Ce are Vetișul sau mai ales Petreștiul cu festivalul pescăresc? Aici măcar sunt vreo 400 de beciuri, dar asta nu e meritul autorităților.
        PS. Primarul ex-udemerist nu a fost invitat. Sau nu i s-a dat voie?

        • entelege cene ce vre Răspunde

          Ce trist, iar te faci de cacao cu texte kilometrice fara nici un sens? Frustrant asai? Ai ratat ocazia sa mergi sa bei ca porcu. De aici, fiecare, entelege cene ce pote.

          • De aici înțelege fiecare ce vrea

            Mă plagizezi cum fac chinejii cu produse furate de la alții apoi le rebotezează????

          • sătmărean nedumerit

            Numai și numai pentru tine copiez din textul scris de mine prima dată:
            “În paranteză nu sunt consumator de vin de acolo. Știu eu bine de ce.” De aici nu nu ai înțeles mai nimic. Cine cunoaște zona, tradițiile și restul știe la ce mă refer. Tu se pare că nu știi. Ești bun de viitor fraier.
            Deci mă repet nu consum vin de acolo din zonă. Iar dacă asta este text kilometric la tine nu știu cum de ai trecut de școala generală. Dacă aveai compunere ca și temă de casă terminai în 2 propoziții scurte cu cuvinte de preferință monosilabice????
            Ca să nu mori prost. La astfel de degustări de vinuri prin definiție nu se bea ca porcul. Că nu îți dă atâta, de aia. Deguști vinul și ci se povestește una alta între timp.

  2. mno Răspunde

    E simplu. Cine e hover, prietin cu cine organizează pe f….book a aflat cu ușurință ce și cum. Iar cine nu e hover e clar că nu e vrednic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.