Premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, şi o serie de oficialităţi locale au participat astăzi la manifestările organizate de Ziua Armatei Române la Carei, teritoriu considerat „ultima brazdă de pământ românesc eliberată de sub jugul fascist”.
Ca la fiecare vizită a vreunui oficial înalt, organizatorii au fost foarte agitaţi, încercând să pregătească totul ca la carte. Primul care a luat cuvântul în faţa monumentului ridicat în 1964, a fost Marin Dragnea, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Minitare şi Retragere şi Rezervă, acesta, la 90 de ani, spunând că şi astăzi veteranii retrăiesc cu emoţie zilele când au luptat în zona Careiului şi au înaintat până la porţile Vienei.
Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a spus că această zi trebuie sărbătorită cum se cuvine, dând citire unui pasaj din testamentul regelui Carol I, în care a suprins esența omului de stat și a militarilor români.
“Îngăduiţi-mi ca astăzi, să mă plec cu adâncă şi vie recunoştinţă pentru jertfa generaţiei veteranilor noştri, la care ne uităm ca la nişte icoane sfinte de moralitate, de cinste, de corectitudine, de spirit de jertfă. Ei sunt eroii noştri şi când spun eroi, mă gândesc la cei care au contribuit la formarea statutul român, la ostaşii ştiuţi sau neştiuţi care şi-au găsit odihna pe câmpurile de bătălie ale Războiului de Independenţă, ori în cele două războaie mondiale, ori la camarazii noştri căzuţi la datorie în teatrele de operaţii după 1990“, a declarat Dobriţoiu.
Premierul Victor Ponta a declarat joi la Carei, de Ziua Armatei Române, că se simte obligat, alături de ceilalţi miniştri, să redea Armatei Române drepturile câştigate și că este conștient de problemele cu care aceștia se confruntă.
“În calitatea pe care o ocup în acest moment, alături de ministrul Apărării, şi de ministrul de Finanţe, nu am luxul de a vorbi, trebuie să fac şi foarte mult, sunt foarte bine informat, ştiu foarte clar cât de multe probleme are în acest moment armate română în ceea ce priveşte dotarea, fondurile necesare pentru pregătire, salariile, pensiile. Vorbesc de viaţa dificilă a familiilor militarilor, şi fără a veni cu promisiuni pe care militarii cred că le-au auzit de prea multe ori, vreau doar să spun că o ţară modernă, o ţară demnă, este o ţară care îşi tratează cu respect armata, este o ţară care ştie că ai nevoie de o armată profesionistă, bine pregătită şi de militari care să-şi facă datoria fără grija zilei de astăzi sau de mâine. Este un mesaj pe care am vrut să-l adresez azi, 25 Octombrie, şi am vrut să spun că mă simt eu obligat alături de ceilalţi colegi miniştri ca împreună, în timp, dar cu hotărâre, să încercăm să redăm Armatei Române toate drepturile pe care şi le-a câştigat în mulţi ani de serviciu credincios“, a declarat Victor Ponta. Premierul consideră că nu întâmplător Biserica şi Armata sunt instituţiile în care poporul român are cea mai mare încredere, iar ziua de 25 Octombrie trebuie tratată cu respect, la fel ca 24 ianuarie sau 1 Decembrie.
Ponta a ţinut să-i transmită Regelui Mihai “La Mulţi Ani”, care îşi sărbătoreşte ziua tot pe 25 Octombrie.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a amintit de respectul de care se bucură militarii români în teatrele de operațiuni din afara țării, precizând că îşi doreşte ca întreaga Românie să fie la fel de respectată. “Astăzi, Armata Română continuă să fie o elită a societăţii româneşti. Puţine instituţii sunt atât de performante şi de respectate în afara graniţelor ţării cum e Armata Română. Am avut prilejul să vedem cât de respectaţi sunt militarii români şi Armata Română în interiorul Alianţei Nord a Atlantice şi mi-aş dori ca toată România să fie într-o zi respectată şi performantă aşa cum e Armata Română“, a declarat Antonescu.
Preşedintele Senatului a ţinut să felicite conducerea Ministerului Apărării Naţionale pentru evenimentele organizate la împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii, amintind că şi-a făcut de fiecare dată treaba, indiferent de regimul care conducea.
În încheiere au fost depuse coroane de flori iar manifestările s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare, după care oficialitățile au vizitat castelul din Carei.