Ultima actualizare: azi, 12:55

Concurs literar Mihai Eminescu, Ucraina, centrul de creatie satu mare, felician pop, natalia lazar, negresti oas
Locale

Eminescu a fost omagiat de românii din Ucraina

Concurs literar Mihai Eminescu, Ucraina, centrul de creatie satu mare, felician pop, natalia lazar, negresti oas

Concurs literar Mihai Eminescu, Ucraina

Sâmbătă, 2 februarie 2013, în localitatea Apşa de Jos din regiunea Zakarpatia (Ucraina) a avut loc Concursul Literar „Mihai Eminescu”, manifestare intrată deja în tradiţia culturală a românilor din dreapta Tisei.

Concursul se organizează anual în satele aparţinând comunităţii româneşti din Maramureşul istoric, în preajma zilei de naştere a poetului nostru naţional.   ŞAPOU

La Apşa de Jos, între români vrednici

Onoarea organizării festivalului revine în fiecare an, altei localităţi româneşti din zonă. Anul acesta, satul Apşa de Jos, una dintre cel mai prospere localităţi româneşti din Ucraina, a îmbrăcat straie de sărbătoare, festivalul „Eminescu” fiind unul din marile evenimente din viaţa comunităţii locale.

La manifestare au participat consulul general al României la Cernăuţi, I. Petrescu, o delegaţie de la Cernăuţi în frunte cu poetul Vasile Tărâţeanu, din judeţul Maramureş au fost prezenţi directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, dr. Teodor Ardelean şi scriitorul şi editorul Ion Petrovai, o altă delegaţie din Bihor, în frunte cu directoarea Bibliotecii Judeţene Bihor, Ligia Mirişan.

Judeţul Satu Mare a fost reprezentat de Felician Pop, directorul CJCPCT Satu Mare şi Natalia Lazăr, directoarea Casei de Cultură Negreşti Oaş, oraş care are vechi şi statornice relaţii cu românii din dreapta Tisei.

 

Asociaţia „Dacia” – sufletul românilor din Ucraina

Pe scena sălii festive de la şcoala din Apşa de Jos au urcat sute de copii, îmbrăcaţi în splendide costume moroşeneşti care au recitat cu patos unele dintre cele mai expresive poezii eminesciene dar au şi interpretat cântece şi romanţe pe versurile marelui poet.

Sufletul acestor manifestări este dr. Ioan Botoş, preşedintele Asociaţiei Culturale „Dacia”, care organizează anual mai multe manifestări culturale patriotice de mare anvergură în localităţile româneşti din Maramureşul istoric.

După câteva ore de adevărată delectare spirituală, juriul a acordat numeroase premii copiilor din Apşa de Jos, Biserica Albă, Bouţu Mic, Cărbuneşti, Topcino, Slatina, Apşa de Mijloc, etc.

 

Corul românilor pierduţi din Poroşkovo

Cel mai patetic punct al programului a fost susţinut de un grup de copii din satul Poroşkovo (la nord de Ujgorod), unde trăieşte o comunitate românească care – conform afirmaţiilor directorului Teodor Ardelean de la Baia Mare, până în urmă cu 10 ani nici nu ştia că există România!

Graţie eforturilor făcute de preşedintele Asociaţiei „Dacia”, dr. Ioan Botoş, românii de acolo au început să-şi redescopre rădăcinile iar participarea în premieră a copiilor de aici la un festival românesc este, în acest context, de bun augur.

Delegaţia sătmăreană de la Centrul de Creaţie a oferit şase premii speciale, constând în cărţi albume şi alte obiecte, celor mai merituoşi concurenţi, iar Primăria Negreşti Oaş, prin directoarea Natalia Lazăr, a oferit câteva premii în bani, profesorilor care au pregătit aceşti copii.

De data aceasta, sătmărenii au venit şi cu o altă „surpriză” muzicală, şi anume cu cele două surori Hotca, Hermina şi micuţa Ştefania, interprete de muzică uşoară, care au susţinut un recital sclipitor, apreciat la superlativ de numeroasa asistenţă prezentă la eveniment

În final s-au acordat Diplome de Excelenţă din partea Consulatului General de la Chişinău, precum şi din partea Asociaţiei Culturale „Dacia”.

Manifestarea s-a încheiat cu o cină festivă extrem de copioasă, oferită de gazda evenimentului, directorul Şcolii din Apşa de Jos, o unitate de învăţământ foarte mare, cu aproape 1.000 de elevi, prof. Gheorghe Botoş, unde s-au depănat amintiri frumoase, pe fondul muzicii unui taraf maramureşan. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.