Ultima actualizare: azi, 17:25

Locale

16 stații de pompare au evacuat apa din zonele afectate de ploi

sedinta comitet de urgenta 0(4)Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Satu Mare a folosit 16 stații de pompare pentru evacuarea apei din comunele care au fost afectate de ploi. S-au evacuat peste 7,75 milioane mc de apă, iar costul energiei electrice este de aproximativ 360.000 de lei, a declarat astăzi directorul Adrian Bucureștean, în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului pentru Situații de Urgență, condusă de prefectul Eugeniu Avram.

Directorul ANIF Satu Mare a declarat că revărsările apelor ar fi putut fi evitate în totalitate dacă ar fi fost folosite stațiile de pompare de la început, în toate localitățile afectate. Acesta a precizat că potrivit legislației ANIF nu poate evacua apa prin pompare decât contracost, iar cele mai multe Primării nu au bani, astfel că au existat revărsări ale apei peste terenuri agricole și non agricole.

Bucureștean a spus că la sediul ANIF Satu Mare s-au primit solicitări de a evacua apa prin pompare  de la autorităţile locale ale comunelor : Turulung, Halmeu, Porumbeşti, Micula, Botiz , Berveni, Moftin şi Doba.

Potrivit directorului, ANIF Filiala Satu Mare a pornit un număr de 16 staţii de pompare de desecare, care într-o săptămână a evacuat peste 7,75 milioane mc de apă, cu un cost doar al energiei electrice, de aproximativ 360.000 de lei.

ANIF Filiala Satu Mare a cerut ca această sumă să fie achitată din bugetul Ministerului  Agriculturii din capitolul Situaţii de Urgenţă în acest sens momentan făcându-se demersurile necesare obţinerii acestora. De asemenea, reprezentanții instituției solicită autorităţilor competente să intervină la forurile superioare pentru deblocarea sumelor de bani solicitate pentru achitarea costurilor cu energia electrică consumată în această perioadă cât şi pentru perioadele similare următoare.

Totodată, Instituția Prefectului a anunțat că o comisie mixtă va verifica salubrizarea cursurilor de apă, obturările de canale și șanțurile care împiedică scurgerea apelor. Comisia va avea în vedere verificarea tuturor acumulărilor, incluzându-le și pe cele nepermanente, respectiv va înregistra și declara aceste acumulări.

După centralizarea datelor primite de la primării, precum și de la SGA și ANIF Satu Mare rezultă că în județul Satu Mare există :

  • 69 de lacuri și baraje aflate atât în proprietate publică cât și în proprietate privată, respectiv 33 în public și 36 în privat. Dintre acestea, 6 au destinația de balastiere și 11 de pescării (5 publice și 6 private);
  • 3 mari cursuri apă, respectiv râurile Tur, Someș și Crasna precum și o rețea întinsă de afluenți a acestora – administrate de SGA Satu Mare;
  • 5500 km de canale administrate în totalitate de către ANIF Satu Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.