Ultima actualizare: azi, 12:11

Locale

Bugetul inițial al judeţului Satu Mare pentru 2013 este de 275 milioane lei

Ioan Mircea Ardelean

Ioan Mircea Ardelean

Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă că judeţului i-a fost alocată suma de 275 milioane de lei, care se împarte pe patru mari categorii. Această sumă va mai fi completată la rectificări şi cu venituri proprii, urmând să ajungă cel mai probabil, într-un final, la totalul bugetului pe anul trecut, de circa 700 de milioane de lei.

Şeful DGFP a explicat că după aprobarea bugetului Consiliul Judeţean va avea 39,3 milioane lei din cote defalcate de TVA pentru aparatul propriu, suma de 193,8 milioane a fost alocată tot din cotele defalcate din TVA pentru municipii, oraşe şi comune pentru plata salariilor profesorilor, asistenţei sociale, ajutoarelor de încălzire iar la capitolul “drumuri” a fost alocată suma de 7,5 milioane de lei.

Totodată, pentru echilibrarea bugetelor locale a fost alocată suma de 34,3 milioane lei, bani care se vor distribui pe plan local după o formulă, la care se mai adaugă 43 de milioane de lei, cote din impozitele pe venit.

 Ardelean a adăugat că se fac verificări la primării pentru acordarea împrumutului de la guvern pentru plata arieratelor şi a facturilor restante. La nivel de judeţ, din cele 66 de unităţi administrativ teritoriale 13 nu au arierate iar 53 au arierate şi plăţi restante. Conform legislaţiei, există posibilitatea ca guvernul să le acorde un împrumut, însă primarii preferă să-și plătească datoriile fără a apela la acest credit, până la finalul lunii martie.

 Ardelean a precizat că acesta este un buget iniţial şi va fi completat pe parcursul anului prin rectificări bugetare.

Bugetul de anul trecut a depășit 700 de milioane lei, din care 175 de milioane au fost venituri proprii.

 

DGFP Satu Mare – locul V pe țară

Un alt subiect abordat a fost cel privind planul de încasări. Ardelean a declarat că dacă în luna ianuarie, gradul de colectare a fost realizat în proporție de 98,6 %, fiind colectate 1,4 milioane lei (locul 10 pe țară), în februarie gradul de încasare a fost de 108.79%, adică 5,7 milioane, DGFP Satu Mare fiind astfel pe locul 5 național.

Un lucru îmbucurător este acela că s-a reuşit reducerea arieratelor de la 146,8 milioane lei în 31.01.2013, la 140,5 milioane lei în 28.02.2013.

4 comentarii

  1. Satmarean Răspunde

    Bray, dom’le director, din banii oferiti Consiliului Judetean,ar trebui scazuti sumele celor pusi acolo pe ochi frumosi,clientela politica, amante etc!

  2. Riscaman Răspunde

    De alocat niste banuti pentru risca, pentru un copil sarman, ajuns consilier si membru in Consiliului de Administratie de la Apaserv!

  3. astax Răspunde

    275 ( =6.4 milioane de euro) din care ,–> 175 tehnic assist, florisal,transurban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.