Ultima actualizare: azi, 16:31
curte inundata
Locale

Case inundate și zeci de localități fără curent după furtuna de luni seara

curte inundataInstituția Prefectului a informat în această seară, printr-un comunicat de presă, că furtuna a provocat mai multe pagube, fiind case inundate şi zeci de localităţi fără curent. Redăm în continuare comunicatul.

 

Urmarea emiterii codului galben şi ulterior portocaliu de fenomene meteorologice periculoase pentru judeţul Satu Mare, prefectul Eugeniu Avram a dispus, în data de 10 iunie, activarea Comandamentului operaţional judeţean.

Potrivit datelor furnizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, în data de 10 iunie, între orele 17,15- 17,45 la Staţia hidrologică Răteşti s-au înregistrat  precipitaţii care au totalizat 47 l/mp, iar la Staţia hidrologică Supuru de Jos s-a semnalat grindină de mărimea unui ou de porumbel.

Datorită cantităţilor foarte de mari de precipitaţii căzute în zona oraşului Tăşnad, în cartierul de romi s-a semnalat inundarea a zece locuinţe de către apele din şanţurile de colectare a apelor pluviale. Deplasându-se în zona respectivă, prefectul  împreună cu autorităţile locale au decis mutarea celor care locuiau în locuinţele afectate de ape într-o grădiniţă din apropiere pe timpul nopţii.

Tot datorită cantităţilor mari de precipitaţii căzute în decurs de câteva ore pe raza localităţilor Ardud, Gerăuşa, Răteşti, Unimăt şi Poiana Codrului s-au semnalat cazuri de curţi şi anexe inundate de apele pluviale însă fără a fi afectate locuinţele.

Urmarea rafalelor de vânt puternice, cu viteze cuprinse între 72 şi 101 km/h, pe DN 19, între localităţile Doba şi Decebal, şi pe DN 19 A, între localităţile Săcăşeni şi Tăşnad, s-au înregistrat copaci căzuţi pe carosabil. Echipele de intervenţie de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit pentru îndepărtarea copacilor, circulaţia rutieră fiind reluată la scurt timp. Vântul puternic a doborât trei stâlpi de telecomunicaţii între localităţile Socond şi Hodişa.

Vântul puternic şi descărcările electrice au provocat întreruperea alimentării cu energie electrică în 42 de localităţi din judeţ, 10 echipe de la ELECTRICA fiind trimise pentru depistarea şi remedierea deranjamentelor astfel încât să se poată relua alimentarea cu energie electrică cât mai rapid. În localitatea Bercu, datorită unui fulger a luat foc anexa unei locuinţe însă incendiul a fost stins de echipajul de pompieri.

În localitatea Eriu Sâncrai rafalele puternice de vânt au dus la prăbuşirea acoperişurilor a două grajduri amplasate pe păşunea comunală, însă fără a fi afectate efectivele de animale.

Pe raza judeţului Satu Mare, la ora transmiterii acestor date, nu mai există situaţii în care viaţa cetăţenilor să fie puse în pericol. În toate zonele cu potenţial de risc se continuă monitorizarea, prefectul solicitând instituţiilor cu atribuţii şi  primarilor din zonele afectate de furtună să verifice şi să aplice măsurile necesare de intervenţie în caz de nevoie.

10.06.2013                                                                               Sorin Martin- Vereş

                                                                                                     director cancelarie

 

 

 

11 comentarii

 1. Flontas Lucian Răspunde

  Taiem padurile iar apoi ne miram …"ce-i si cu vremea asta'"…

 2. vlad tepes Răspunde

  De reabilitarea santurilor cine se ocupa? Terenurile agricole sunt pline de apa iar santurile sunt colmatate. Dupa o ploaie din asta adio recolta !

 3. Dinu Răspunde

  Vremea si vremurile, aidoma alesilor neamului!!!

 4. ady Răspunde

  Unde este STEF? In Venetia cu Brigitte?

  • Irinuca Răspunde

   La intalnire cu olimpicii!

   • Irinuca, satmarean pur si simplu Răspunde

    E urat sa te substitui altei persoane, doamna! Acest comentariu”La intalnire cu olimpicii!” nu-mi apartine! Daca te-a deranjat comentariul legat de city-managerul orasului…, asta este, este nepotrivit si aduce prejudicii de imagine celor care il tin in brate.Si am spus un adevar, si-l mentin, este nepotrivit, neagreat de satmareni si deloc respectat.Inteleg ca te-a deranjat si-mi pare rau, totusi…

   • Irinuca, satmarean pur si simplu Răspunde

    P.S. Nu m-am folosit de argumentul cu “binele si interesul orasului” sau de “nevoia orasului de-a avea un city-manager competent” pt ca nu pare un argument puternic,in schimb interesul personal, politic, de imagine sigur are importanta pt un politician abil si cu ambitii, pt ca a pierde voturi sau a castiga voturi sigur este important!

    Te voi ruga sa nu te folosesti nepotrivit si nedemn de-o femeie de copiii olimpici.Iti multumesc!

 5. civic? Răspunde

  De santuri se ocupa cetatenii ce detin terenuri in zona. Din pacate cei mai multi se intereseaza doar de recolta. Nu se uita in jurul lor, la canale de colectare, santuri etc. Nu le curata de crengi, frunze, nu le cosesc. Si cind vine ploaia… asteapta autoritatile si despagubirile. In multe cazuri situatiile s-ar putea evita prin intretinerea curata a santurilor, dar cu simtul civic …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.