Ultima actualizare: ieri, 21:30

Totul despre sex

Alimentaţia copiilor mici

copil-mancandCopii mici pot creste cu o dieta destul de simpla. In prezent exista o adevarata obsesie legata de alimentatie, dar majoritatea copiilor isi vor selecta singuri hrana sanatoasa, astfel se vor simti rau sau vor deveni apatici.

Copiii mici nu au nevoie decat de un procent  de 2 % proteine in dieta lor. In Europa acest procent este cu mult depasit. Copiii nu au nevoie nici de o cantitate foarte mare de legume, pe care probabil oricum le vor uri – desi daca aveti gradina, alocarea unui spatiu in care copiii sa cultive legume poate aduce recompense uriase. Desi ar fi ideal ca micuta ta sa-si ia majoritatea vitaminelor din alimente proaspete, cele mai multe vitamine si oligoelemente din legume se gasesc astazi in cereale, ketchup, sucuri de fructe, iaurt, inghetata – exact lucrurile care le plac cel mai mult copiilor.

Ceea ce dovedeste ca, daca nu exagerezi, mancarurile care iti plac iti pot face si bine.

Daca iti este teama ca fiica ta nu are o dieta echilibrata, suplimenteaza-i-o cu lapte, produse derivate din lapte sau drajeuri cu vitamine si minerale. Cel mai important este sa nu transformi alimentatia si dieta intr-o lupta permenenta. Acest lucru nu face decat sa duca mai tarziu la aparitia unor probleme, in special in conditiile in care tulburarile alimentare devin, din pacate, tot mai frecvente.

Nu exagera cu dulciurile – acestea strica dintii, pot provoca hiperactivitate si, mai tarziu probleme de greutate. Este bine sa incepi cat mai repede sa o speli pe dinti pe fiica ta dupa mese si incurajeaz-o si pe ea sa faca singura acest lucru, mai ales dupa ce a mancat dulciuri. Zaharul se gaseste in exces  in bauturile carbogazoase si in mancarurile semipreparate, insa cel mai sanatos se afla din plin in fructe. Oricum, nu-I priva pe cei mici de zahar. Organismul lor il arde in mare parte, iar intr-o perioada de crestere rapida, fiecare celula noua are nevoie de zahar. Si gustul de zahar se dobandeste, asadar nu-ti obisnui copilul sa puna prea multa in mancare. Cel mai bine ar fi sa renunti de tot la ea. Excesul de se poate duce la cresterea tensiunii arteriale si poate provoca afectiuni cardiace mai tarziu. Pentru orice copil sub 11 ani, consumul de sare ar trebui sa fie de pana la 2,5 g de sodiu ( 6 g sare). Cititi intotdeauna etichetele de pe produsele de fast-food – desi majoritatea producatorilor  fac eforturi sa reduca sarea din produse, cantitatea continuta in multe dintre mancarurile preparate si snacksuri este inca infricosator de mare. Multor copii in crestere li se face foame intre mese, dar decat sa le dai sa manance biscuiti, opteaza pentru variante mai sanatoase, cum ar fi fructele (proaspete sau uscate) sau legumele.

Incearca sa frigi pe gratar sau sa coci mancarea, mai degraba decat sa o prajesti, si foloseste la gatit uleiuri vegetale, nu grasimi animale saturate, care infunda arterele.

 


Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.