Ultima actualizare: ieri, 19:41
Locale

Guvernul nu iartă nimic. Impozite pe alei, heleştee şi semne de circulaţie

helesteuImpozitul pe construcţii speciale va fi 1,5% din valoarea construcţiei şi va fi calculat, în cazul infrastructurii de drumuri, şi în funcţie de trotuare şi semne de circulaţie, fiind pus şi pe jgheaburi şi piloni antene telefonie mobilă, radio şi tv, instituţiile publice fiind însă scutite de plată.

Impozitul va fi impus atât firmelor româneşti, cât şi celor străine care lucrează în România prin intermediul unui sediu permanent, precum şi firmelor cu sediu social în România înfiinţate conform legislaţiei europene, urmând însă să fie exceptate de la plată instituţiile publice, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiile, fundaţiile şi alte persoane juridice fără scop patrimonial, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru introducerea impozitului.

„Impozitul pe construcţii se calculeză prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidenţiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor menţionate la art.2, din care se scade valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri, conform Titlului IX – Impozite şi taxe locale din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, de către contribuabil sau proprietar, după caz”, se arată în document.

Impozitul va fi aplicat pentru construcţii precum centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni, centrale termoelectrice şi nuclearo – electrice, piste şi platforme, sonde de ţiţei, gaze şi sare, rampe de încărcare – descărcare, coşuri de fum şi turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine; ecluze şi ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultură, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri: alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulaţie, marcaje, etc), linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, construcţii pentru transportul energiei electrice, canale de irigaţii.

Firmele vor fi obligate să calculeze şi să declare impozitul pe construcţii, până la data de 25 mai, inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul, iar plata va fi efectuată în două rate egale, până la data de 25 mai şi 25 septembrie, inclusiv.

Firmele care încetează să existe în cursul anului au obligaţia de a declara şi plăti impozitul până la data încheierii perioadei din an în care persoana juridică a existat, iar persoanele juridice nou-înfiinţate datorează impozitul pe construcţii începând cu anul fiscal următor.

Sursa: REALITATEA.NET

13 comentarii

 1. ika Răspunde

  urmeaza taxarea aerului pe care il respiram, se va calcula in functie de kg si de capaciatea plamanilor

 2. Ajunge Răspunde

  Urmeaza sa le dam foc la valiza dobitocilor mincinosi!

  • ika Răspunde

   si-au dat singuri foc la valiza doar ca oamenii trebuie sa fie constienti de asta si sa ii taxeze

 3. liberal Răspunde

  de la ce vine „L”-ul din usl?

 4. ion romanu Răspunde

  sa pui taxa pe alei????????????? sa-mi bag…
  inca asa ceva nici in uganda nu cred ca s-a gandit cineva. taxa pe aer ar fi prea banal. inteligenta ar fi o taxa pe taiatul unghiilor si parului. sau pe flatulatii, eructatii si vanturi… sau de ce nu o taxa pe nervi. Daca esti nervos, banul jos…

 5. Rocco Răspunde

  Poimaine te vor taxa, de cite ori ai erectie.

 6. Eu Răspunde

  puneti si taxa pe existenta!

 7. maxx Răspunde

  nu vreti sa spuneti ca cuvintul ,,helesteu” vine dela unguresc ,,halastó”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Gal Zona Sătmarului – Apel de selecție a proiectelor pe Măsura 41.312

Asociația de Dezvoltare Microregională a Comunităţilor din Zona Sătmarului anunță lansarea în perioada 08.11.2013-09.12.2013 a celei de a patra  sesiuni...

Închide