Ultima actualizare: ieri, 20:59
Locale

Spăgi la vama cu Ucraina. „Taxă de protecție” de 15.000 de euro pentru contrabandiști

euroTraficul cu țigări i-a îmbogățit pe unii vameși. Spăgi și taxe de protecție de mii de euro s-au luat în vamă, pentru ca traficanții să poată trece în voie cu țigări de contrabandă. Taxa de protecție ajungea chiar și al 15.000 de euro, potrivit anchetatorilor.

Două grupări de crimă organizată transfrontalieră specializate în trafic cu ţigări de contrabandă au acţionat în Capitală şi în judeţele Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Satu Mare, Sibiu şi Arad, fiind ajutați și de vameși, care le cereau taxă de protecție pentru a putea intra în țară cu țigările de contrabandă.
Potrivit monitoruldesuceava.ro, contrabandiști au fost protejați și de inspectorul Ghiţă Adrian Parasca, de 34 de ani, din Vicovu de Sus. Potrivit unei înregistrări telefonice, pe care anchetatorii o au cu Arcadie Plămadă, zis „Codana”, de 45 de ani, din Vicovu de Sus, unul din liderii celor două grupări anihilate după percheziţiile de marţi, 19 noiembrie, la vamă se percepea taxă de protecție de 15.000 de euro,potrivit ziarului local.
„Da, măi omule, am 15.000 date, f… morţii mă-sii! Dar nu este nici altul cu care să lucrez aici, că el a rămas ca şef acu până nu ştiu când pe toată zona!”, s-a plâns „Codana” cu ocazia unei discuţii telefonice pe care a avut-o cu un „partener de afaceri”.
De altfel, şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava au sesizat rolul important pe care fostul şef de tură de la Poliţia de Frontieră Vicovu de Sus îl avea în reţelele de contrabandă cu ţigări.
„Inculpatul Parasca Ghiţă Adrian a maximizat vulnerabilităţile unităţii din care face parte (ITPF Sighetu-Marmaţiei), prin acceptarea coruperii şi furnizării către inculpatul Plămadă Arcadie de date şi informaţii cu regim special, nedestinate publicului, legate de dispunerea aparatelor de termoviziune şi a patrulelor, pentru ca gruparea coordonată de acesta să introducă importante cantităţi de ţigarete. Mai mult, pentru sprijinirea grupării monitorizate, ofiţerul de poliţie a comunicat şefului său, comisarul-şef Prelipcean Constantin-Mihai, că în alte zone au loc acte de contrabandă, determinând astfel mutarea dispozitivului de supraveghere a frontierei şi asigurând intervale cuprinse între 40 şi 60 de minute în care porţiuni importante al graniţei cu Republica Ucraina rămâneau nesupravegheate. Prin activităţile sale infracţionale, inculpatul Parasca Ghiţă Adrian a adus atingeri grave autorităţii publice şi în special unităţi al cărei angajat este prin vulnerabilizarea securităţi frontierei de stat. Actele sale sunt cu atât mai grave cu cât autorităţile publice române au depus eforturi susţinute pentru securizarea graniţelor în vederea aderării la spaţiul Schengen. Din monitorizările efectuate au rezultat date că inculpatul Parasca Ghiţă Adrian a acordat sprijin şi altor grupări de crimă organizată neidentificate până la această dată, având legături infracţionale cu lideri importanţi ai lumii interlope din zona Vicov, dintre aceştia fiind identificaţi Nistor Constantin, zis , şi Niţu Costică, zis ”, au arătat procurorii DIICOT Suceava.
Sursa: EVZ

Un comentariu

 1. hane Răspunde

  Cica sedinta de Guvern. Boc il intreaba pe Vladescu:
  – Sebi, la Vami ai taiat salariile?
  – Da, draga, zice Sebi, cu 25 la suta, cum ni s-a stabilit.
  – Si? S-au suparat? Au amenintat ca demisioneaza?
  – Nu, draga, nimic.
  – Nimic? Pai ia mai taie-le 25%.

  A doua zi, sedinta de Guvern. Boc il intreaba pe Vladescu:
  – Deci, le-ai taiat?
  – Da.
  – Si?
  – Nimic.
  – Nimic, nimic?
  – Nimic.

  – N-a plecat nici unul? N-a demisionat nimeni?

  – Nici unul, nici una.
  – Mai sa fie… se scarpina-n cap prim-ministrul. Auzi? Ia taie-le tot salariul, sa vedem acuma ce fac.

  A treia zi, sedinta…
  – Zi, Sebi draga, ceva la Vami?
  – Liniste, tota lumea la program.
  – Mno, face Emil Boc, cazand pe ganduri. Apoi zice: Auzi, ia pune-i sa vina cu bani de-acasa, cate un salariu d-ala nesimtit pe luna, poate asa-i facem sa mai plece “in economia reala”, cum zice sefu’.

  Seara, Vladescu il suna pe Boc.
  – Auzi, Emile? Cu vamesii, cu salariile alea pe care trebuie sa le aduca de acasa…
  – Asa, zi, gata, demisioneaza?
  – Nu. M-au rugat sa ma interesez unde sa vireze banii, ca ar vrea sa plateasca pe doi ani inainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Cum să faci un barbecue în livingul unui apartament de 2 camere?

Aromele sfaraie pe grill iar berea aurie din paharul brumat asteapta sa fie savurata. Abia asteptai sa te relaxezi alaturi...

Închide