Ultima actualizare: azi, 21:26

Locale

Cristinel Smadu şi-a dat un apartament de lux de 2.500 euro lunar din bani publici

smadu cristinelPreşedintele Partidului Conservator Satu Mare, Cristinel Smadu, şi-a plătit din bani publici un apartament de lux având o chirie de 2.500 de euro/lună din bani publici în perioada în care a fost director în cadrul Companiei Naţionale de Aeroporturi Bucureşti (CNAB). Gândul a publicat un raport al Curţii de Conturi care arată că acest contract nu a fost tocmai în regulă.

“Auditul Curţii de Conturi, care nu îl nominalizează explicit, arată că Smadu şi-a închiriat, în numele companiei, un apartament de 220 de metri pătraţi într-un complex rezidenţial de lux în nordul Capitalei, pentru care deconta lunar chirie şi întreţinere de aproximativ 2500 de euro, beneficiu pe care şi l-a inclus, ilegal, în contract. Locuinţa de 3 camere şi dependinţe de 220,86 de metri pătraţi, din care 127,27 de metri pătraţi suprafaţă utilă şi 65,53 metri pătraţi terase şi balcoane, a fost închiriată în Clubul Rezidenţial Stejari, la 8 kilometri de aeroport, scrie Gândul.
Contractul s-a încheiat pe 25 octombrie 2012 între SC Masterange România SRL şi Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti reprezentată de directorul geneeral adjunct, adică Smadu personal, care preluase atribuţiile directorului general în septembrie. Acelaşi director apărea însă şi ca ocupant al apartamentului.
„Valoarea lunară a chiriei a fost stabilită la 1.840 de euro (1500 de euro fără TVA) fără a include contravaloarea utilităţilor, cheltuielile de administrare au fost de 382 de euro şi garanţia pentru plata chiriei de 2.282 de euro”, se arată în raport.
Contractul a fost încheiat pentru 2 ani, cu angajamentul că, pentru rezilierea anticipată, compania urma să plătească despăgubiri echivalente cu valoarea chiriei până la expirarea duratei acestuia.
Cristinel Fănel Smadu, ajuns la CNAB pe filera PC, fusese numit interimar pe 31 august, după demiterea liberalului Cornel Poteraşu anunţată personal de Victor Ponta. Pe 17 septembrie 2012, Consiliul de Administraţie ia act de ordinul „de numire în funcţia de director general”, cu toate că, atenţionează Curtea de Conturi, „ordinul prevedea numai preluarea atribuţiilor funcţiei de director general”, iar pe 11 octombrie acelaşi CA aprobă „raportul prin care se justifica suportarea cheltuielilor generate de închirierea locuinţelor de serviciu” şi îl mandatează pe Smădu să negocieze modificările cu sindicatele.
Negocierile se încheie în avantajul acestuia, în contractul colectiv de muncă al companiei apărând brusc un paragraf nou prin care cheltuielile cu chiria şi utilităţile pentru directorii generali şi executivi erau suportate de CNAB. Plafonul: până la 1500 de euro fără TVA (exact cât era contractul lui Smadu) pentru directorii generali şi pănă la 750 de euro pentru directorii executivi.
Curtea de Conturi susţine că beneficiul este însă unul ilegal, OUG 79/2009 reglementând expres ce drepturi are un director general într-o companie de stat, fără ca decontarea chiriei şi a întreţinerii să se numere printre acestea.
Din noiembrie 2012 până în iunie 2013, suma datorată de companie pentru apartamentul de lux a ajuns la 19.700 de euro. În medie 2500 de euro lunar.
Favorul făcut sieşi de Smădu din banii companiei a fost anulat ca urmare a unei conjuncturi. Contractul colectiv de muncă a expirat în iulie 2013, iar noul manager privat, Liviu Radu, nu a mai preluat prevederea.

extras raport Curtea de Conturi

extras raport Curtea de Conturi

13 comentarii

 1. flacara violeta Răspunde

  Ce va asteptati de la un TARANOC care a ajuns la butonase? A facut ceea ce a facut usl in general! Macar sa-i dea romanului mintea …,sa -i trimita tot cei care i-au votat, la lada de gunoi al istoriei! JOS usl!!! ROMANI TREZITI-VA!!

 2. cosmin Răspunde

  COICA, SI DOREL SI COSTEL NUME PREDESTINAT HOTIEI SI GOLANIEI ‘ NE MIRAM CA SATMARENII SI ORGANELE DE CONTROL NU REACTIONEAZA.

 3. gafa Răspunde

  BRAVO LUI ! BINE FACE ! DE CE NU

 4. flacara violeta Răspunde

  Da din pacate multi cretini gandesc asa ca si gafa ala!Da si eu sunt deacord sa plateasca aceea suma,dar din banii lui. Dar atat cat este platit din banii nostrii nu.Parca-l vad cum se lafaie TARANOIUL satmarean pe la Bucale cu toate jegoasele de pe centura! Apoi rade de noi fraierii!JOS usl!!! ROMANI TREZIREA!!!!

 5. smadu Răspunde

  vreau sa fiu arestat si iubit de viitorii mei colegi de celula

  • mare maistru Răspunde

   …sa-ti asculte cel de sus dorintele!…chiar daca ti se foloseste numele,asa sa-ti ajute cel de sus!

 6. Radu Răspunde

  Coi de Coi, degeaba ai cumparat radio unu ca este prost ca tine si hotule cand iti ducem portocale ? Pe curand Coica cel Frumos.

 7. serban pop Răspunde

  da PORCUL asta de smadu cid o sa aiba bratarile la mina?? astept cu nerabdare,promit ca o sa ma inbat atunci

 8. Florin Răspunde

  DORELE MINCINOSULE VII SEARA ? TE ASTEPTAM LIBIDOSENIA PAMANTULUI. AI FURAT IN 2013 VREI SA FURI IN 2014. CE AI FACUT PENTRU SATU-MARE ? ZERO PENTRU TINE DA, AI FURAT CA NIMENI ALTUL. D.N.A. TE LAUZI CA SUNT AI TAI SI D.N.A. BUCURESTI ?

 9. Adi Răspunde

  COICA BORITURA DAI DECLARATII DESPRE GOVOR SI COLEGII TAI DUPA CE IAI PUPAT IN CUR PE TOTI VINO IN PIATA DESEARA SA TE VEDEM CE FRUMOS NE FURI . EXCROCULE D.N.A. BUCURESTI PE TINE.

 10. Costel Răspunde

  Coica Dorel imputitule ne dorim sa scapam de tine in 2014′ D.N.A. de aici nu iti face nimic, se va gasi cineva sa te duca la gunoi si sa dai inapoi ce ai furat mincinosule.

 11. justitiar Răspunde

  Asa sa te ajute Dumnezeu cum ai lasat pe drumuri multi oameni de la firma ta,cu salariile neplatite luni de zile. Curtea de conturi constata, justitia condamna si sa recupereze prejudiciul.Taran nenorocit din Supur.

 12. esprimo Răspunde

  ” Domnul ” Smadu ex director executiv Simaco vest . Actionar principal Citadinia srl , Citadinia servicii si Simaco vest distributie Srl. Cred domnilor si doamnelor ca ar fi ceva in ajutorul dumneavoastra. Sunt unul din cei pe care Smadu ia tepuit cu celebra suma de 520.000 ron cash. Teapa facuta cu acte. 2007 – 170.000 ron creditare in urma unor presiuni si inselaciune. 2009 – 350000 ron in urma unei inselaciuni orchestate pentru grupul de firme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.