Ultima actualizare: azi, 11:21
Totul despre sex

Adolescența

adolescentaIntre 11 si 19 ani, fetele sufera transformari majore la nivel mental si fizic. Scolarita timida de 11 ani devine incetul cu incetul o tanara independenta, care invata sa faca propriile alegeri, sa-si conduca singura viata si sa iasa din sfera de influenta a parintilor. Poate fi o perioada tulburatoare, nu doar pentru fiica, ci si pentru mama, care de-a lungul catorva ani asista la transformarea fiicei sale intr-o tanara femeie. In aceasta perioada, hormonii joaca un rol fundamental. Estrogenul in special, va avea o influenta majora asupra sanatatii fizice si emotionale a femeii in urmatorii 40 de ani.

 

Cum sa iti menti sanatatea

Nu exista teste speciale pentru o adolescenta normala, dar este indicat sa urmaresti cu atentie dezvoltarea fiicei tale, in special daca pare sa aiba probleme de greutate, de pilda. Toate fetele trebuie vaccinate impotriva tetanosului, pertussisului (tusea convulsiva) si poliomielitei pana la varsta de 14 ani, fiind de asemenea recomandat si vaccinul impotriva TBC-ului, pentru adolescentele care locuiesc in zone cu o incidenta foarte mare a bolii. In unele zone, de aceste vaccinari se ocupa scolile, intereseaza-te la scoala unde invata fiica ta sau la cabinetul medicului de familie.

Este o perioada importanta pentru crearea fundamentelor unei vieti sanatoase: adoptarea unei alimentatii rationale, practicarea sportului si evitarea obiceiurilor proaste, in special a consumului de alcool si droguri  si a unui comportament sexual inadecvat.

 

Alimentatia

Adolescentele au nevoie de multa energie si de nutrimente care sa le ajute in procesul de crestere. Fetele cu varste cuprinse intre 11 – 14 ani au nevoie in medie de 1850 de calorii pe zi, iar cele cu varste cuprinse intre 15 – 18 ani au nevoie de 2100 de calorii pe zi. Aceste cantitati trebuie sporite in cazul celor care depun mult efort fizic.

Dar, din nefericire, desi organismul lor care o hrana adecvata, obsesia legata de greutate are drept consecinta faptul ca mult prea multe adolescente nu mananca atat de sanatos pe cat ar trebui.

Peste 50% au tinut la un moment dat, o cura, iar 10 % recunosc ca urmeaza  permanent o dieta. Renuntarea la unele mese, in special la micul dejun, gustarile nesanatoase  si bauturile carbogazoase, lipsa fructelor si a legumelor din alimentatie se numara printre cele mai frecvente obiceiuri nesanatoase.

            La aceasta varsta, consumul de alimente poate varia enorm de la o zi la alta, iar vitaminele si mineralele necesare tind sa fie excluse. Exista doua minerale principale care lipsesc adesea din dieta unei fete, in aceasta perioada, si care sunt cruciale pentru dezvoltarea ei: fierul si calciul.

 

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.